Snimak vojnika koji leže na putu, Kijev kaže da su Rusi: "Predaju se, beže iz zemlje"

Institut za proučavanje rata objašnjava da je radikalno ukrajinsko osvajanje izgubljenih teritorija "možda uticalo na volju ili sposobnost ruskog vojnog zapovedništva da upotrebi novoformirane dobrovoljačke jedinice u Ukrajini"

  • 45
Vojnici Ukrajina Printskrin: Twitter/@Ukrainy_1991

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se navodno vide ruski vojnici kako leže na putu, dok Ukrajina tvrdi da je njihova kontraofanziva naterala ruske snage da se predaju ili pobegnu iz zemlje.

- Ruski vojnici leže na putu ispred ukrajinskih snaga i shvataju beznadežnost njihove situacije - saopštila je ukrajinska vojna obaveštajna služba.

Britanci procenjuju da je od početka specijalne operacije u Ukrajini poginulo 43.000 vojnika.

- Saznavši broj mrtvih, ruske trupe odbijaju da se bore na teritoriji Ukrajine - rekao je Sergej Hajdaj, guverner Luganska, prenosi Daily Mail.

Isplate ranjenim vojnicima navodno su isto zaustavljene od strane Kremlja.

Institut za proučavanje rata objašnjava da je radikalno ukrajinsko osvajanje izgubljenih teritorija "možda uticalo na volju ili sposobnost ruskog vojnog zapovedništva da upotrebi novoformirane dobrovoljačke jedinice u Ukrajini".

Američki obaveštajni zvaničnici rekli su za Washington Post da očekuju dalje ponižavajuće povlačenje ruskih snaga.

- Rusi su u nevolji. Njihove slabosti su razotkrivene i nemaju velike rezerve ljudstva ili opreme - rekao je jedan izvor.

Drugi visoki zapadni zvaničnik rekao je da je "prerano reći" da li su dobici koje je ostvarila Ukrajina predstavljali "prekretnicu" u šestomesečnom sukobu.

Ruski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošle noći da Ukrajina sada ima punu kontrolu nad više od 4.000 kilometara kvadratnih koje je povratila od ruskih snaga, a nad još 4.000 stabilizuje i uspostavlja kontrolu.

Ukrajinski zvanicnici ističu međutim, da je potrebno praviti razliku između vraćanja teritorije i uspostavljanja pune kontrole i osiguravanja da ona bude potpuno bezbedna.

On je danas obišao grad Izjum, koji su nedavno ponovo zauzele ukrajinske snage i svečano podigao ukrajinsku zastavu iznad zgrade gradskog veća, saopštila je ukrajinska vojna brigada.

Zelenski je zahvalio vojnicima na "oslobađanju ukrajinskih teritorija", prenosi Reuters.

Kratko se obratio novinarima, rekavši da je prizor u Izjumu koji AP opisuje kao razoren grad, veoma šokatan, ali da nije šokantan za njega "jer smo iste slike videli iz Buče, sa prvih oslobođenih teritorija, tako da su isti rušili zgrade i ubijali ljude".

Ruske snage su prošle nedelje napustile Izjum, dok je Ukrajina napredovala u velikoj kontraofanzivi tokom koje je, kako tvrdi, za nekoliko dana povratila ogromne delove teritorije u severoistočnoj Harkovskoj oblasti.

Video: Rupe na krovovima, okolo dim: Satelitski snimci otkrivaju kako izgleda nuklearna elektrana Zaporožje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • normalno

    14. septembar 2022 | 14:47

    Ruski okupator mora se povući iz ukrajine i pred međunarodnim sudom odgovarati za agresiju

  • Miki

    14. septembar 2022 | 14:42

    Sta je propaganda fasista,videcemo ko ce da se povlaci...

  • Deki

    14. septembar 2022 | 14:56

    Treba malo pratitu i kanale na telegram mrwzi gde imaju i fotografije i video snimci o "junastvu" ukrajinaca koji trpe ogromne gubitke u ljudstvu a ne puno verovati medijima. Mediji mogu izvestavati kako im volja Rusi nece nikad odustati od ostvarenja ciljeva koje za zacrtali ni ti ih iko u tome moze spreciti u pvom trenurku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA