≫ 

Kremlj odbio da potvrdi najavu Lukašenka o zajedničkoj vojnoj jedinici Rusije i Belorusije

Lukašenko je rekao da je formiranje grupe počelo pre dva dana

  • 3
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

Moskva je odbila da potvrdi izjavu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da će Rusija i Belorusija razmestiti zajedničku regionalnu vojnu operativnu jedinicu.

Na pitanje da prokomentariše Lukašenkovu izjavu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin i Lukašenko u svojim kontaktima konstantno razgovaraju o "interakciji u mnogim oblastima, uključujući odbranu", prenosi CNN.

Beloruski lider izjavio je ranije danas da će Belorusija i Rusija rasporediti zajedničku vojnu operativnu grupu kao odgovor na, kako je rekao, "zaoštravanje situacije na zapadnoj granici savezne države", izvestila je danas beloruska novinska agencija Belta.

Lukašenko je rekao da je formiranje grupe počelo pre dva dana i da NATO i niz evropskih zemalja razmatraju varijante moguće agresije protiv Belorusije.

On, međutim, nije naveo gde će pomenuta operativna grupa biti raspoređena, prenosi BBC.

Lukašenko je rekao da ne treba očekivati da će u toj jedinici biti veliki broj ruskih vojnika, ali da će ona imati više od 1.000 ljudi, preneo je portal Zerkalo.

Rekao je i da je Minsk nezvaničnim kanalima upozoren da se pripema napad na Belorusiju sa teritorije Ukrajine.

Lukašenko je naveo da je rečeno da će to biti "Krimski most 2", a da je njegov odgovor Kijevu bio da će im "Krimski most izgledati kao cveće", ako dotaknu samo metar beloruske teritorije, objavila je Belta.

Sa druge strane, Ukrajina je odbacila ove navode kao netačne.

U međuvremenu je predsednik odbora za bezbednost ruske Dume Andrej Kartapolov rekao za agenciju RIA Novosti da "nema potrebe" da beloruske snage učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji, kako Moskva naziva svoju invaziju na Ukrajinu.

On je objasnio da raspoređivanje zajedničkih vojnih snaga prvenstveno predstavlja odgovor na akcije Poljske za koju tvrdi da je počela da razmešta jedinice na granicu sa Belorusijom.

Prema njegovim rečima, raspoređivanje snaga ima za cilj da se smanji zabrinutost Lukašenka i Belorusije, prenosi CNN.

- Naravno, ne možemo da ostanemo indiferentni - rekao je on i dodao da je odluka doneta na zahtev Lukašenka i da je prerano reći kog obima će biti.

Video: Pogledajte surovi video novih bombardovanja Ukrajine

NAPOMENA: Tekst je naknadno dopunjen izjavom predsednika odbora za bezbednost ruske Dume Andreja Kartapolova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zole65

    10. oktobar 2022 | 15:35

    Ne se….iiiii molim te. Toliko si pametan da ti je bolje da ćutiš. Hoćeš satanisti da ti vladaju i budu prijatelji. Pa idi kod njih.

  • Blef blef

    10. oktobar 2022 | 15:17

    Koje igre igraju , kao da je Lukasenko smeo da nesto uradi bez Tatu. A mi samo gubimo pored Rusije I Sa njom, ona nama toliko stete nanosi da se nikada necemo rasvestiti a sto je sigurno I to 100% ostajemo vecito glupi ko noc.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA