Napad na rusku vojnu bazu u Belgorodu: Mask promenio važnu odluku o Ukrajini

* Rusi otkrili kada će popraviti Krimski most * Medvedev: Rusija će masovno proizvoditi bespilotne letelice * SZO: Više od 600 napada na zdravstvene objekte u Ukrajini od februara

  • 81
Ukrajina rat u Ukrajini Rusija blog Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Dmytro Smoliyenko / UkrInform

Činjenice:

Rusija je juče saopštila da će radovi na Krimskom mostu biti završeni do jula 2023. godine.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je u zemlji proglasio stanje pojačane terorističke uzbune zbog tenzija na njenim granicama.

Lukašenko je taj potez povezao sa svojom najavom u ponedeljak da je naredio beloruskim trupama da se rasporede sa ruskim snagama u blizini južne granice Belorusije sa Ukrajinom.

- U vezi sa eskalacijom tenzija, uveden je režim povećane terorističke opasnosti. Zato smo započeli proceduru sa grupom snaga Unije, čiju osnovu, kao što sam već rekao, čini beloruska vojska, koju će dopuniti jedinice iz Ruske Federacije. Sve ide po planu - rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku TV.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da ne vidi potrebu u ovom trenutku da razgovara sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

- Njega treba pitati da li je spreman da održi razgovor sa mnom ili ne. Da budem iskren, ne vidim uopšte nikakvu potrebu za tim. Ne postoji platforma za bilo kakve pregovore, bilo kada - rekao je Putin, upitan da li je moguće da se susretne sa Bajdenom na samitu G20 u Indoneziji.

Predsednik je, obraćajući se u Astani, rekao i da bi direktan sukob NATO-a sa Rusijom bio veoma opasan korak i da bi doveo do globalne katastrofe.

Iz časa u čas:

21:49 Teroristički napad na poligon za obuku vojnika u Rusiji: Najmanje 11 ljudi poginulo i 15 povređeno

21:36 Mask se predomislio: Ipak će nastaviti sa besplatnom isporukom interneta Ukrajini

13:30 Sirene za vazdušnu opasnost u južnoj i centralnoj Ukrajini

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u južnim i centralnim regionima Ukrajine.

Južna Odeska i Nikolajevska oblast upozorile su stanovnike na svojim zvaničnim Telegram kanalima. Vlasti centralne Čerkaske, Kirovogradske i Poltavske oblasti takođe su prijavile uzbunu.

13:00 Rusija će omogućiti beloruskim avionima da nose nuklearno oružje?

Kako piše Kyiv Post, a prenosi Guardian, Rusija bi mogla omogućiti beloruskim vojnim SU-25 avionima da nose nuklearno oružje.

11:45 Sirene za vazdušnu opasnost opet u Kijevu

Gradska vlast je rekla da su se u Kijevu ponovo oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

11:40 Zapad planira svaki scenario pa i nuklearni udar: Prave se planovi za sprečavanje panike i haosa

11:05 Prva ruska vojska iz regionalne grupe stigla je u Belorusiju

Prvi ešaloni sa ruskim vojnicima, koji su deo regionalne grupacije trupa, stigli su u Belorusiju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 10:35 U raketiranju Kijevske oblasti oštećena energetska infrastru

U jutrošnjem raketiranju Kijevske oblasti koje su izvele ruske snage teško je oštećen objekat energetske infrastrukture, saopštila je ukrajinska Nacionalna energetska kompanija Ukrenergo.

Stručnjaci te kompanije već su na terenu kako bi bila obnavljena pouzdanost snabdevanja električnom energijom Kijeva i centralnog regiona, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dispečerski centar „Ukrenergo” upozorio je na moguća isključenja i zamolio potrošače da pažljivo troše električnu energiju, posebno u večernjim satima.

9:45  Belorusija: Ukrajina treba da smanji broj vojnika na granici

Predsednik beloruskog komiteta za državnu granicu Anatolij Lapo izjavio je da bi ukrajinska strana u cilju izbegavanja mogućeg konflikta na granici dve države trebalo da povuče svoje vojnike i da ne raspoređuje naoružane strane misije na tom području, preneo je danas TASS.

Ukrajina treba da smanji broj vojnika na granici sa Belorusijom i na tom području treba da budu samo graničari da bi se smanjili preduslovi za sukob na granici, istakao je Lapo u petak, a saopštila je pres služba komiteta za državnu granicu.

Beloruski graničari su sposobni da odgovore na sve eventualne provokacije iz susednih država, a granica sa Ukrajinom zahteva posebnu pažnju jer tu postoji veliki broj ilegalnih prelazaka, tako da je dolazilo do provokacija, naglasio je Lapo.

Beloruski komitet za državnu granicu saopštio je da je povećao broj graničnih patrola i tehničkih sredstava.

9:20 Kurc: Putin je spreman da pređe preko crvenih linija

Ruski predsednik Vladimir Putin je neko ko je spreman da pređe preko svake crvene linije, smatra bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

U intervjuu bečkom dnevniku "Kronen cajtung", povodom izlaska njegove biografije, Kurc je rekao da je zabrinut zbog situacije u Evropi.

- Često sam sretao Putina i u međuvremenu verujem da je on neko ko je spreman da pređe preko svake crvene linije i da poraz za njega nije opcija - rekao je on.

Sebastijan Kurc Foto: Tanjug/AP

Kurc je upozorio da se ne može isključiti da bi Putin mogao biti spreman i da pređe poslednju crvenu liniju i upotrebi nuklearno oružje.

- Nadam se da svi u Evropi koji imaju odgovornost pokušavjau da dođe do deeskalacije - poručio je Kurc.

Cilj, kaže Kurc, mora biti da se spreči totalna eskalacija.

8:45 Britanci: Ruski rezervisti sami kupuju pancire 

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izveštaj obaveštajaca, u kojem je fokus na ruskim rezervistima.

- Kontingenti mobilizovanih ruskih rezervista raspoređeni su u Ukrajinu tokom poslednje dve nedelje. Njihov prosečan nivo lične opreme gotovo je sigurno niži od ionako loše opreme prethodno raspoređenih trupa - piše u izveštaju.

Britanci pišu kako mobilizovani Rusi moraju sami da kupuju vojnu opremu. To se u prvom redu odnosi na pancirne prsluke, posebno moderni prsluk 6B45. On je predviđen kao deo vojne opreme, ali ga mnogi vojnici nisu dobili od vojske već ga moraju sami nabavljati.

7:55 Saudijska Arabija šalje Ukrajini humanitarnu pomoć od 400 milion

Saudijska Arabija je najavila da će Ukrajini pružiti humanitarnu pomoć od 400 miliona dolara, prenosi Rojters pozivajući se na saudijske medije.

U izveštaju saudijska državna novinska agencija SPA dodaje i da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman, koji je de fakto vladar Saudijske Arabije, danas telefonom razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Saudijski prestolonaslednik je tokom razgovora sa Zelenskim izrazio spremnost Rijada da nastavi napore u posredovanju i podrži sve što bi doprinelo deeskalaciji ukrajinskog sukoba, navodi Rojters.

7:36 Raketni napad na region Kijeva

Načelnik kijevske regionalne vojne administracije, Aleksij Kuleba, rekao je da je došlo do raketnog napada.

- Kijevska oblast! Raketni udar na jednu od zajednica u regionu. Sve službe rade, spasioci su na licu mesta. Za sada nema izveštaja o žrtvama - napisao je Kuleba na svom Telegram kanalu.

7:22 Ukrajina: Dve osobe povređene u ruskom granatiranju Nikopolja

U noćašnjem granatiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage dve osobe su povređene, saopštio je načelnik ukrajinske regionalne vojne uprave za Dnjepropetrovsku oblast Valentin Rezničenko.

Naveo je da je na Nikopoljski okrug ispaljeno više od 50 projektila, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema rečima Rezničenka, oštećeno je više od 10 višespratnica i privatnih kuća, transportno preduzeće, nekoliko prodavnica i automobili.

7:15 SAD: Nova vojna pomoć Ukrajini vredna 725 miliona dolara

Američki predsednik DŽozef Bajden odobrio je novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini vredan 725 miliona dolara, koji ima za cilj jačanje odbrane zemlje od ruskih napada, saopštila je Bela kuća.

Ministarstvo odbrane SAD nakon predsedničkog odobrenja saopštilo je u petak da novi paket bezbednosne pomoći uključuje između ostalog dodatnu municiju za raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), 23.000 artiljerijske municije kalibra 155 mm, 500 precizno vođenih artiljerijskih projektila od 155 mm, 5.000 metaka od 155 mm daljinskih sistema protivoklopnih mina (RAAM), 5.000 komada protivtenkovskog naoružanja, brze protivradarske rakete HARM, kao i preko 200 višenamenskih i visokomobilnih vozila.

7:00 Gađana infrastruktura u Zaporožju

Došlo je do napada na infrastrukturne objekte nanet je u Zaporožju koje kontroliše Kijev, saopštilo je gradsko veće.

- Oštećeni su infrastrukturni objekti, izbio je požar. Nadležne službe su na licu mesta - rekao je sekretar gradskog veća Zaporožja Anatolij Kurtev u poruci na Telegram kanalu.

6:55 Odjekuju sirene širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom Ukrajine, javljaju mediji.

Ranije su regionalne administracije nekoliko regiona Ukrajine takođe prijavile uzbunu za vazdušni napad, uključujući i onu u Kijevu.

Video: Momenat kada je električna stanica u Lavovu pogođena ruskom raketom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA