≫ 

Kijev označio Čečeniju kao okupiranu teritoriju: Ruski zapovednik izneo nove planove za rat

*Sirene odzvanjale širom Ukrajine * Trudnica nastradala u napadu na Kijev * Mađarska jedina u EU ne prihvata obuku ukrajinskih vojnika * Podoljak pozvao da se Rusiji zabrani učešće na Samitu G20 *

  • 35
Ukrajina rat u Ukrajini Rusija blog Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Činjenice:

  • Kamikaze gađale u ponedeljak Kijev
  • Najmanje četiri osobe stradale u napadu na Kijev
  • Najmanje 13 osoba poginulo prilikom pada ruskog Su-34
  • U Moskvi završena delimična mobilizacija
  • Bela kuća osudila napade na Kijev
  • Kanada uvela nove sankcije Rusiji

Najmanje tri eksplozije odjeknule su u ponedeljak ujutru u prestonici Ukrajine, Kijevu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je na društvenim mrežama da su eksplozije registrovane u strogom centru grada. U ovim napadima su, prema zvaničnim podacima, nastradale četiri osobe, među kojima i jedna trudnica.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je danas da su ciljevi delimične mobilizacije ispunjeni u potpunosti i da posete vojnim odsecima rezervista nisu više potrebne.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin saopštio je da su Rusija i Ukrajina juče razmenile ukupno 220 zatvorenika.

- Danas se odvija razmena po formuli 110 za 110. Ukrajini vraćamo žene. Menjamo ih za 80 ruskih mornara, civila koje je Ukrajina držala u zatočeništvu - napisao je juče Pušilin u objavi na društvenoj mreži Telegram.

U rušenju ruskog vojnog aviona u gradu Jejsku poginule su najmanje četiri osobe, dok je 25 njih povređeno. Kako je navelo Ministarstvo, prema izveštaju katapultiranih pilota, uzrok pada aviona bio je požar na jednom od motora pri poletanju. Ministarstvo dodaje da je požar u zgradi izazvao kerozin koji se zapalilo na mestu pada Su-34.

Iz časa u čas:

00:05 Stoltenberg: NATO šalje Ukrajini PVO zbog napada dronovima

23:48 Zelenski: "Ruski napadi iranskim dronovima su vojni poraz"

23:27 Kijev označio Čečeniju kao okupiranu teritoriju

Ukrajinski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom se Čečenska Republika Ičkerija označava kao privremeno okupirana ruska teritorija nastala, kako je navedeno, kao rezultat agresije kojom je prekršena povelja Ujedinjenih nacija.

Za rezoluciju je glasalo 290 poslanika Vrhovne rade od ukupno 352 prisutna poslanika.

Ukrajinski parlament je osudio navodne ratne zločine koje je Rusija počinila u ratu sa Čečenijom i "sve zločine počinjene od 19. veka do danas".

22:52 Novi komandant ruskih snaga u Ukrajini izneo planove za nastavak rata: "Ukrajinci i ja želimo isto"

Sergej Surovikin, Sergey Surovikin Foto: Tanjug/AP

22:24 Ukrajinci džakovima s peskom štite kulturne spomenike od raketa

21:26 Pentagon nema informacije da je Iran obećao Rusiji rakete

Pentagon je danas saopštio da trenutno ne raspolaže informacijama koje bi potvrdile izveštaje da je Iran obećao Rusiji da će joj obezbediti balističke rakete, uz dodatne količine dronova.

- Ne raspolažem informacijama koje bi tako nešto potvrdile - izjavio je brigadni general Patrik Rajder na brifingu za medije, prenosi Glas Amerike.

Agencija Rojters je prethodno javila, pozivajući se na izjave dvoje visokih iranskih zvaničnika, kao i dvoje diplomata, da je Iran dao obećanje Rusiji da će joj, osim dronova, obezbediti i rakete zemlja-zemlja.

21:03 Lavrov: Ruske diplomate na Zapadu rade u nehumanim uslovima

Nema smisla održavati prethodno diplomatsko prisustvo u zapadnim zemljama jer ruske diplomate tamo rade u uslovima koji se teško mogu nazvati humanim, izajvio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u obraćanju diplomiranim kolegama koji prvi put preuzimaju diplomatske dužnosti.

Ruske diplomate u zapadnim zemljama neprekidno su suočene sa problemima i pretnjom od stresnih situacija, a što je najvažnije za diplomate, nema posla otkada je Evropa presekla sve ekonomske odnose sa Rusijom, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da je Zapad stao na stranu onih koji žele da ožive nacizam, jer podržava Ukrajinu.

19:55 Evakuacija u Hersonu

Vlasti u Hersonu odlučile su da evakuišu deo stanovništva na levu obalu Dnjepra.

18:51 Ruski bombarderi vežbali 12 sati iznad Pacifika

Dva ruska strateška bombardera tipa "Tupoljev 95" izvela su, u pratnji lovaca "Mig-31", planirane letove iznad neutralnih voda u Pacifiku, kao i u Beringovom i Ohotskom moru, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Dva strateška nosača raketa Tu-95 su izvela planirane letove u trajanju od 12 sati. Migovi-31 iz Pacifičke flote su im bili pratnja - dodalo je ministarstvo.

Posade Tu-95MS vežbale su punjenje goriva u vazduhu, a svi letovi ruskih vazduhoplovnih snaga su sprovedeni uz striktno poštovanje međunarodnih zakona o vazdušnom prostoru, ističu iz Moskve.

18:22 Ukrajina: Više od 1.100 gradova i sela ostalo bez struje

Više od 1.100 ukrajinskih gradova i sela ostalo je bez struje nakon 10 dana ruskih napada na ukrajinske energetske objekte, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

Portparol ukrajinske hitne službe Oleksandar Horunži rekao je na konferenciji za novinare da je Rusija u proteklih 10 dana izvela oko 190 masovnih napada raketama, dronovima, kamikazama i artiljerijom u 16 ukrajinskih regiona i u gradu Kijevu, preneo je Gardijan.

“Do sada su odsečena 1.162 naselja u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Žitomirskoj, Harkovskoj, Donjeckoj, Zaporoškoj, Luganskoj, Nikolajevskoj, Hersonskoj oblasti. Više od 70 ljudi je poginulo, a 240 je povređeno u napadima”, rekao je Horunži.

18:00 Grčka građanima: Napustite odmah Ukrajinu

Grčko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas grčke građane da ne putuju u Ukrajinu i apelovalo na one koji su još uvek u toj zemlji da je odmah napuste.

U saopštenju koje je objavljeno nekoliko sati nakon najnovijeg talasa ruskih vazdušnih napada, grčko ministarstvo "snažno obeshrabruje" bilo kakvo putovanje u Ukrajinu, opisujući bezbednosnu situaciju u toj zemlji kao "nestabilnu i neizvesnu", prenosi Gardijan.

U isto vreme, građanima Grčke koji se trenutno nalaze u Ukrajini savetuje se da odmah napuste zemlju. Grčkim građanima koji još nisu napustili zemlju takođe se savetuje da odmah prijave kontakt podatke u ambasadi Grčke u Kijevu”, navodi Ministarstvo u saopštenju.

16:50 Ukrajina sa zebnjom gleda severnu granicu i novi priliv ruskih trupa u Belorusiju: Kolika opasnost preti?

16:35 Iran će Rusiji isporučiti više dronova i projektila

Iran je obećao da će Rusiji isporučiti više bespilotnih letelica i projektila, rekla su Reutersu dvojica diplomata.

Do toga dolazi u trenutku kada je Ukrajina preduzela korake da prekine veze s tom zemljom zbog snabdevanja Moskve oružjem, a novi će dogovor verovatno da razbesni Sjedinjene Države i druge zapadne sile.

- Rusi su tražili više bespilotnih letelica i onih iranskih balističkih projektila s poboljšanom preciznošću, posebno familiju projektila Fateh i Zolfaghar - rekao je jedan od iranskih diplomata koji je bio upoznat s putovanjem.

Zapadni zvaničnik upućen u to potvrdio je to, rekavši da postoji sporazum između Irana i Rusije o isporuci balističkih projektila kratkog dometa zemlja-zemlja, uključujući Zolfaghar.

16:07 Estonski parlament proglasio Rusiju "terorističkim režimom"

Estonski parlament, poznat i kao Riigikogu, proglasio je Rusiju "terorističkim režimom" i "državom koja podupire terorizam" zbog rata u Ukrajini.

- Podržavajući poziv ukrajinskog parlamenta zemljama i međunarodnim organizacijama, Riigikogu proglašava ruski režim terorističkim režimom, a Rusku Federaciju državom koja podupire terorizam, čijim se akcijama moramo zajednički suprotstaviti - rekao je predsednik estonskog parlamenta u izjavi . "Riigikogu poziva međunarodnu zajednicu da usvoji slične deklaracije".

Takođe je rekao da smatra ruske Vagnerove plaćenike, kao i oružane snage samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska, terorističkim organizacijama.

Nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina, kako se navodi, "pretvorile su Rusiju u najveću opasnost za mir u Evropi i u celom svetu". Takođe je osudio ruski rat i njeno "ilegalno pripajanje teritorija". Rečeno je da Rusiji treba oduzeti stalno mesto u Veću bezbednosti Ujedinjenih nacija.

15:30 Raste broj poginulih u napadu na Kijev

Broj poginulih u napadima koji su se desili na objektu za snabdevanje energijom u ukrajinskoj prestonici porastao je danas na tri.

15:20 Milanović: Neću dozvoliti obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

15:00 Kuleba podnosi predlog Zelenskom za prekid odnosa sa Iranom

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da će predložiti predsedniku Volodimiru Zelenskom da Kijev prekine diplomatske odnose sa Teheranom zbog snabdevanja Rusije oružjem.

Kuleba je na konferenciji za novinare rekao da Teheran snosi punu odgovornost za uništenje u Ukrajini i dodao da će Kijev poslati zvaničnu notu Izraelu tražeći hitne isporuke protivvazdušne odbrane i saradnju u tom sektoru, preneo je Rojters.

Krajem septembra iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian izjavio je da Teheran ne podržava nijednu stranu u sukobu u Ukrajini i da je protiv isporuke stranog oružja i Kijevu i Moskvi, naveo je TAS S.

13:45 Turska: Sastanak Putin-Zelenski još nije moguć, predlog ostaje

Susret predsednika Rusije Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog još nije moguć, a predlog turskog predsednika Tajipa Erdogana da organizuje njihov sastanak i dalje važi, rekao je danas savetnik turskog predsednika.

- Predlog našeg predsednika je i dalje na stolu - rekao je glavni Erdoganov savetnik Ibrahim Kan za tursku televiziju.

Ipak, kako je rekao, posle odluke Moskve da održi referendume u DNR, LNR, delu Zaporoške i Hersonske oblasti, Putin je na tu mogućnost (razgovora) gledao negativno, a ukrajinska strana je navela da "neće pregovarati dok se ne poništi aneksija", preneo je Tas s.

- Turska je jedina država koja ulaže napore za mirovno rešenje u Ukrajini - rekao je Kalin, ocenivši i da će se sukobi u toj zemlji odužiti.

12:40 Dvoje ubijenih u napadima na Kijev

Dve osobe su poginule u novim udarima na ukrajinsku prestonicu u utorak, potvrdile su gradske vlasti.

Ruske rakete pogodile su danas "kritičnu infrastrukturu" u Kijevu, a prema navodima vlasti u napadima je ranjena jedna osoba.

Kijev, Ukrajina Foto: Tanjug/AP

11:45 Situacija se energetikom alarmantna u celoj Ukrajini

Iz kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, nakon jutrošnjih napada, saopšteno je da je situacija sa energetikom u celoj državi kritična.

10:29 Ukrajinski projektil sleteo u Rusiju?

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske Belgorodske oblasti, objavio je Telegramu da je jedan muškarac povređen nakon što su "ukrajinske snage granatirale železničku stanicu u Rusiji".

On navodi da je „privremeno obustavljeno kretanje vozova“. Ove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno proveriti.

09:56 "Curenje na Severnom toku izazvano snažnim eksplozijama"

09:54 U Žitomiru stanje alarmantno

Žitomir je trenutno bez struje i vode, a bolnice su na pomoćnim generatorima, napisao je Serhij Sukomlin, gradonačelnik tog ukrajinskog grada.

Informacije o broju žrtava i šteti još nije poznata.

09:46 Pojedini delovi Ukrajine bez struje

Valentin Rezničenko, šef Dnjepra, rekao je da su delovi regiona bez struje nakon što su dve rakete pogodile energetski objekat.

Bilo je brojnih izveštaja o ruskim napadima na vitalnu infrastrukturu jutros, sa udarima na Kijev, Harkov i Žitomir.

09:10 Mask povukao zahtev da Pentagon finansira Starlink u Ukrajini

Američki milijarder i vlasnik SpaceX-a Ilon Mask, saopštio je da je ta kompanija povukla svoj zahtev upućen Pentagonu za preuzimanje finansiranja rada satelitskog komunikacionog sistema Starlink u Ukrajini.

- SpaceX je već povukao svoj zahtev za finansiranje - napisao je Mask u objavi na društvenoj mreži Tviter.

08:34 Ponovo gađan Kijev

Ukrajina tvrdi da su najmanje tri projektila pogodila energetsko postrojenje u Kijevu.

08:25 U napadu na Nikolajev stradala jedna osoba

Ruski projektil pogodio je stambenu zgradu u južnom ukrajinskom lučkom gradu Nikolajevu, u jednoj od tri eksplozije koje su se tamo čule danas u ranim jutarnjim satima.

Projektil je potpuno uništio jedno krilo zgrade u centru grada, ostavljajući masivni krater. Vatrogasna ekipa izvukla je telo poginulog muškarca iz ruševina, rekao je svedok, prenosi Reuters.

Stanari zgrade su se sklonili u podrum kada je projektil pogodio.

08:23 Oteta dva ključna čoveka nuklearne elektrane Zaporožje?

Ukrajina tvrdi da su Rusi oteli dva visoko pozicionirana radnika u nuklearnoj elektrani Zaporožje, prenosi AFP.

08:00 Eksplozije u više gradova Ukrajine

Novi talas eksplozija prijavljen je u nekoliko gradova širom Ukrajine, dan nakon što je Rusija pokrenula napade dronovima.

Napade su prijavile vlasti Krivog Roga (rodnog grada Volodimira Zelenskog), Dnjepra, Harkova i Nikolajeva.

Video: Bespilotne letelice napunjene eksplozivom pogodile centar Kijeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paaa

    18. oktobar 2022 | 08:43

    Zabrinut Vasington, htjeli su da Rusi mirno cekaju monstrume. Jeste, Rusija je blago neprocenjivo, ali se nadamo da ce to koristiti za vijek vekova samo ruski narod. Amerikanci, cekam dan kad cete se o svome jadu zabaviti da svijet pocine od vaseg zla.

  • Zoran

    18. oktobar 2022 | 12:09

    Samo ti tragikomičaru slušaj Amerikance ni vazduha neće te imati. Ovaj general koji sada komanduje Ruskim snagama je brutalan...pa sada Zelenski čekaj da te spasu vanzemaljci.

  • Deki

    18. oktobar 2022 | 09:18

    ...zamisli gadjali rodni grad Zelenskog,ccccc :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA