≫ 

Dečak ubica uskoro izlazi iz zatvora? Otac žrtve apeluje da ostane iza rešetaka: "Opasan je i bolestan"

Džon je imao 10 godina kada je sa vršnjakom oteo, mučio i ubio dvogodišnjeg dečaka

  • 1
Jon Venables Foto: PIC. SUPPLIED BY PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Džon Venables (40), koji je imao 10 godina kada je osuđen zbog ubistva dečaka (2) u Velikoj Britaniji, trebalo bi da ima saslušanje za uslovni otpust u narednim nedeljama, uprkos očajnim molbama oca njegove žrtve da ostane zaključan.

Izvori kažu da Venables (40) ima dobre šanse da bude slobodan zbog njegovog "pozitivnog napretka" iza rešetaka.

Dvogodišnji dečak Džejms Bulger ubijen je u februaru 1993. godine. Njegov otac Ralf čini sve što može da ubica ostane u zatvoru.

"Ako Venabls šeta okolo kao slobodan čovek dok mi obeležavamo 30 godina otkako smo izgubili našeg divnog dečaka, to će biti krajnja izdaja", rekao je Ralf.

On je prošle noći apelovao na ministra pravde Dominika Raba da zaustavi svako moguće puštanje na slobodu.

"Rab je obećao da će suzbiti najopasnije kriminalce u zemlji. Venabls bi trebalo da bude na vrhu te liste, i da više nikada ne vidi svetlost dana", dodao je otac.

Njegove apele podržala je i njegova bivša žena, Džejmsova majka Denis Fergus.

Ralf želi da prisustvuje svakom saslušanju, a rečeno mu je da datum može da očekuje početkom 2023. godine.


The Sun je ranije ove godine rekao kako su izveštaji, uključujući stavove zatvorskih službenika, psihijatara, pa čak i samog Venablesa, sastavljeni da bi se formirao veoma osetljiv dosije.

Odbor za uslovni otpust sada ispituje taj fajl.

Prvo mora da odluči da li će održati punu usmenu raspravu i tražiti dokaze od svedoka ili će samo proceniti slučaj na dokumentima koji su pred njima.

Otac žrtve Ralf tvrdi da je "Džon veoma bolestan i opasan".

"On je sada odrastao ubica pedofil i vlasti žele da ga puste nazad u zajednicu a da niko ne zna ko je on", dodao je Ralf.

Oteli, mučili i ubili dečaka, telo nađeno pored pruge

Venables i njegov vršnjak Robert Tomson bili su dečaci od 10 godina kada su oteli, mučili i ubili Džejmsa u Merzisajdu u Engleskoj.

Džon i njegov prijatelj Robert odveli su dečaka iz tržnog centra. Par je mučio i ubio Džejmsa, čije je telo pronađeno pored železničke pruge.

Proglašeni su krivima za otmicu i ubistvo dečaka 24. novembra 1993. godine, čime su postali najmlađe osobe koje su osuđene zbog ubistva za 250 godina.

Obojica su puštena u junu 2001. godine iz ustanove za mlade prestupnike sa novim identitetima nakon što je zaključeno da više nisu u opasnosti za javnost.

Džonov identitet menjan je dva puta nakon što je rekao prijateljima da je osuđeni ubica.

4. marta 2019. objavljeno je da će Venables zadržati svoju anonimnost nakon što je sudija presudio da će ga to zaštititi od "ozbiljnog nasilja".

U svojoj želji da otkriju njegov identitet, advokati Ralfa i Džimija Bulgera su tvrdili da su određeni detalji o ubici i njegovom životu "opštepoznati" i lako dostupni na internetu.

Međutim, to je odbijeno, a nadležni su rekli da je ona na snazi da zaštiti Venablesa od "ubijanja".

Venables se trenutno nalazi u zatvoru maksimalne kategorije A nakon što je uhvaćen sa gnusnim slikama zlostavljanja dece nakon strogo tajne policijske operacije.

On bi mogao da ostane iza rešetaka zauvek ukoliko odbor odluči da postoji preveliki rizik da se opet nađe na slobodi.

Video: Prvi serijski ubica u Srbiji je žena: Ubila je 150 ljudi bez griže savesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    29. decembar 2022 | 09:47

    Realno gledano kad je neko sa 10 godina u stanju da počini takav zverski zločin, šta bi tek sada radio. To je monstrum koji treba da ostane do kraja života iza rešetaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA