≫ 

Obaveštajni izveštaj otkriva kako funkcionišu Vagnerovci: Povlačenje sa fronta kažnjavaju streljanjem?

Podaci koje je dobio ukrajinski obaveštajni izvor, a koji su dobijeni telefonskim presretanjem, takođe navodno ukazuju na nemilosrdan stav Vagnerovaca na bojnom polju

  • 4
Vagner grupe i Jevgenij Prigožin , zatvorenici Foto: Olga MALTSEVA / AFP ,east2west news / WillWest News / Profimedia

Borci Vagner grupe koji su ključni za Rusiju u borbama u Donjecku, ali ukrajinski vojni obaveštajni dokument u čiji je uvid imao CNN pokazuje koliko su oni efikasni u borbama oko grada Bahmuta i koliko je teško boriti se protiv njih.

Vagner je privatna grupa plaćenika na čijem je čelu oligarh Jevgenij Prigožin, koji se poslednjih nedelja veoma ističe na frontu i uvek brzo preuzima zasluge za rusko napredovanje. Vagnerovi borci bili su u velikoj meri uključeni u borbama u Soledaru, rudarskom gradu u blizini Bahmuta.

U ukrajinskom izveštaju koji je objavljen u decembru 2022. godine piše da Vagner predstavlja veliku pretnju u borbama iz blizine, čak i kada trpi velike žrtve.

"Smrt hiljada Vagnerovih vojnika nije važna za rusko društvo. Jurišne grupe se ne povlače bez komande. Neovlašćeno povlačenje članova bez ranjavanja kažnjava se streljanjem na licu mesta", piše u pomenutom izveštaju.

Podaci koje je dobio ukrajinski obaveštajni izvor, a koji su dobijeni telefonskim presretanjem, takođe navodno ukazuju na nemilosrdan stav Vagnerovaca na bojnom polju. U jednom takvom pozivu navodno se čuje ruski plaćenik kako govori o svom saborcu koji je pokušao da se preda Ukrajincima.

"Vagnerovci su ga uhvatili i odsekli mu testise", kaže vojnik u navodnom telefonskom pozivu.

CNN nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost poziva, koji se navodno dogodio u novembru.

"Jurišnoj pešadiji nije dozvoljeno da samostalno nosi ranjenike sa bojnog polja, jer je njihov glavni zadatak da nastave da jure dok ne postignu cilj. Ako napad ne uspe, povlačenje je dozvoljeno samo ako je noć", piše u izveštaju.

Uprkos brutalnoj ravnodušnosti prema žrtvama, koju je navodno pokazao i sam Prigožin, u ukrajinskoj analizi se navodi da je Vagnerova taktika "jedino efikasna za loše obučene mobilisane trupe koje čine većinu ruskih kopnenih snaga".

To sugeriše da ruska vojska možda čak prilagođava svoju taktiku kako bi postala sličnija Vagneru.

"Umesto klasičnih bataljonskih taktičkih grupa ruske vojske, predlažu se jurišne jedinice", dodaje se u izveštaju.

To bi bila značajna promena u dosadašnjem tradicionalnom oslanjanju Rusa na veće, bolje opremljene jedinice.

Na terenu, prema presretnutim telefonskim razgovorima ukrajinske obaveštajne službe, neki mobilisani vojnici navodno razmatraju da se priključe Vagneru.

"To je nebo i zemlja. Dakle, ako ću da služim, bolje bi mi bilo da služim tamo", rekao je vojnik upoređujući Vagner i rusku vojsku.

Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Kako Vagnerovci ratuju?

U ukrajinskom izveštaju se kaže da Vagner raspoređuje svoje snage u grupe koje broje najviše 10 članova, koristeći raketne granate i iskorišćavajući obaveštajne podatke sa dronova u realnom vremenu, koje su, prema ovom izveštaju ključne za akciju.

Još jedno sredstvo koje plaćenici Vagnera koriste je upotreba komunikacione opreme koju je navodno proizvela kompanija "Motorola", navodi se u dokumentu.

Motorola je u saopštenju za CNN navela da su još na početku rata obustavili svoje poslovanje u Rusiji.

Osuđenici, desetine hiljada onih kojih je Vagner regrutovao, uglavnom su u prvim redovima i trpe najveće žrtve. Iza njih su iskusniji borci koji su opremljeni termovizijskom opremom.

Ako Vagnerove snage uspeju da zauzmu poziciju, artiljerijska podrška im omogućava da kopaju rupe i konsoliduju svoje dobitke, ali te rupe su veoma ranjive, posebno kada je u pitanju napad na otvorenom terenu.

U izveštaju se navodi i da je koordinacija između Vagnera i ruske vojske navodno često loša.

U jednom navodnom presretnutom pozivu vojnik je rekao svom ocu da je njegova jedinica navodno greškom izvela vozilo koje je u posedu organizacije Vagner i da je došlo do velikih problema.

Prigožin je više puta insistirao da su njegovi borci odgovorni za zauzimanje grada Soledara i obližnjih naselja, što je prva ruska vojna "pobeda" u poslednjih nekoliko meseci.

"Nijedna jedinica osim Vagnerovaca nije bila uključena u borbama u Soledaru", tvrdi on.

Ukrajinska vojska i Zapad negiraju da je Soledar pod kontrolom Rusije, navodeći da borbe još uvek traju.

Vagner grupa je, prema pisanju medija, Prigožinov način da dođe do više resursa i ključan je u njegovoj borbi sa ruskim vojnim establišmentom, koji je često kritikovao i govorio da je nesposoban i korumpiran.

Prema britanskim obaveštajnim službama, načelnik ruskog vojnog štaba Valerij Gerasimov dao je naređenja da bi Vagnerovce trebalo skloniti iz rata u Ukrajini.

"Rat je vreme aktivnih i hrabrih, a ne obrijanih", odgovorio mu je Prigožin.

Video: Granatirano porodilište u Ukrajini: Spasilačke službe kopaju po ruševinama i traže preživele

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    24. januar 2023 | 16:23

    Rat nije za slabe i oni to znaju.Vagnerovci su jurisne snage i idu tamo gde je najteze.Oni znaju da je u ratu ili ili.Ili ti ili on.Ljudi sa takvim razmisljanjem dobijaju rat.To je tezak i mucan posao.Svakako nije za nase domace instagram vojnike i vojnikinje (tako se sad kaze).Pola bi ih se razbezalo da je rat.Samo nek ne puca a redovna plata da kaplje.Toga kod Vagnera nema.I zato imaju moje postovanje.

  • Febo

    24. januar 2023 | 16:18

    Ukrajinski obavestajci? A sta radite vasim vojnicima ako dezertiraju, pomazite ih (po belim bubrezima )

  • Dex

    24. januar 2023 | 17:17

    Ukrajinski izvori ....šta kužu, jel još uvek leti duh kijeva ba 29ki....i obara 5 suhoja dnevno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA