Normalizacija sukoba ili večno rivalstvo: SAD uništile kineski balon, a šta je sa međusobnim odnosima?

Ono što je sigurno je da nam je ovaj incident pokazao da su nadzor i špijunaža daleko rasprostranjeniji nego što smo mislili, smatraju pojedini eksperti

  • 1
Kineski špijunski balon, Džo Bajden, Si Đinping Foto-kolaž: Tanjug/AP

Američka vojska juče je uništila kineski balon iznad Atlantskog okeana. Međutim, mnogi su se odmah zapitali kakav će to uticaj imati na odnose između SAD i Kine.

S jedne strane, ono što se dogodilo može da se protumači kao drzak potez Kine, čiji je glavni cilj da održe prednost u odnosu na svog glavnog konkurenta. Ali, sa druge strane, mnogi stručnjaci tvrde da postoje stvarni dokazi koji pokazuju da je Peking posvećen poboljšanju odnosa sa Vašingtonom.

Ovaj incident, a posebno vreme u kom se odigrao, samo nekoliko dana pre nego što je američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo da otputuje u Peking, izgleda kao da je potpuna suprotnost naporima da se odnosi dve političke i ekonomske sile poprave.

Nema sumnje, ogroman diplomatski napor sa obe strane bio je uložen kako bi se ova poseta realizovala. Kineski predsednik Si Đinping je na prošlogodišnjem samitu G20 priznao da Kina i SAD moraju da učine više kako bi se osiguralo da konkurencija između njih ne preraste u sukob.

Sugestije da je Blinken trebalo da se sastane sa samim Sijem, bio je glavni znak da je Kina posvećena ovom procesu. Ugrožavanje posete u poslednjem trenutku neće učiniti ništa da pomogne u poboljšanju odnosa koji se u velikoj meri zasniva na nepoverenju.

Određeni broj stručnjaka za ovu vrstu tehnologije balona tvrdi da će dobici Kine u pogledu prikupljenih obaveštajnih podataka verovatno biti prilično ograničeni, a takođe sugerišu da određene ciljeve u SAD sigurno već nadziru kineski sateliti.

Iako su ove vrste balona u stanju da se duže zadržavaju u određenim oblastima, stručnjaci kažu da su u ovo doba godine struje vetra od kojih takvi baloni zavise nepouzdani i stoga je malo verovatno da je mogao da lebdi direktno iznad predviđenog cilja.

Drugi su takođe sugerisali da su Kinezi gotovo sigurno znali da će takav balon biti otkriven, jer su svesni da američka vojska oprezno nadgledasvoj vazdušni prostor.

Međutim, ako je šansa da Kina pomoću balona prikupi ograničeni broj informacija, mnogi se onda pitaju šta je zapravo bio glavni cilj Pekinga?

Si Đinping, Džo Bajden, Indonezija Foto: Tanjug/AP

Moguće je da je to rezultat neke vrste neuspelog eksperimenta ili je u pitanju greška sistema koja je sprečila da sistem bude saouništen.

Možda se zaista radi o nesrećnom slučaju, smatraju stručnjaci.

Među analitičarima ima i onih koji smatraju da je to možda bio svesni pokušaj Kine da isprovociraju, zastraše i da posrame SAD, jer su pokazali svetu da je navodno lako da se uđe u njihov vazdušni prosto. Neki u Kongresu su spekulisali o tome da li je poslat da testira američke sposobnosti da odgovore na potencijalnu pretnju ili su želeli da pošalju poruku o tome da je kineska tehnologija nadzora jednaka tehnologiji njenog glavnog rivala.

Ono što je sigurno je da nam je ovaj incident pokazao da su nadzor i špijunaža daleko rasprostranjeniji nego što smo mislili, smatraju pojedini eksperti, piše Sky news.

Direktor FBI Kristofer Rej opisao je Kinu kao "izazov koji menja igru". Još 2020. godine rekao je da je najveća dugoročna pretnja američkim informacijama i intelektualnoj svojini "kontraobaveštajna i ekonomska špijunaža koja dolazi iz Kine".

Prošlog oktobra, FBI je saopštio da na svakih 12 sati pokreću novu kinesku kontraobaveštajnu operaciju.

Pod vladavinom Si Đinpinga, akcije i reči Kine na međunarodnoj sceni takođe su postale agresivnije i bez izvinjenja. U tom kontekstu, moguće je i da Kina danas ulaže manje napora u popravlajnje odnosa sa SAD, nego što se to ranije mislilo.

Vredi napomenuti i da se SAD bavi svojim nadzorom, tačnije da i ona ima svoje špijunske satelite.

Možda neće sve biti izgubljeno u nastalim naporima da se konačno obuzda višedecenijsko neprijateljstvo između ove dve sile. Američki zvaničnici insistiraju na tome da su kanali komunikacije i dalje otvoreni i da se Blinkenova poseta jednostavno odlaže, a ne otkazuje.

Međutim, ovi odnosi su već bili veoma složeni čak i pre ovog incidenta balansiranja, tako da su šanse da će se uskoro išta promeniti na bolje trenutno male.

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jole91

    6. februar 2023 | 07:49

    Kina podhitno da napravi vojni savez sa Rusima! Ako padne Rusija, sledeća je Kina, moramk biti svesni da se sada u Ukrajini stvara novi svetski poredak!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA