Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li evropska turneja Zelenskog znači da Putin dobija rat? "Ruski lider će na proleće imati veliki problem"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zašto je Zelenski baš sada odlučio da poseti London, Pariz i Brisel i kakvu to poruku šalje Rusiji, za Telegraf.rs objašnjava novinar Jakša Šćekić

  • 48
Zelenski, Sunak, Makron, Šolc, evropski parlament Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski krenuo je u sredu na turneju po evropskim prestonicama gde je lično zatražio još oružja kako bi Ukrajina nastavila da se bori protiv ruske invazije. Nakon posete Londonu i Parizu, predsednik Ukrajine Zelenski se danas obratio Evropskom parlamentu u Briselu, rekavši da "samo pobeda Ukrajine može da zaštiti evropske vrednosti".

Ovo je prvo putovanje Zelenskog po Evropi od početka rata u Ukrajini 24. februara prošle godine, ne računajući njegovu iznenadnu posetu SAD krajem prošle godine.

Zašto je Zelenski baš sada odlučio da poseti London, Pariz i Brisel i kakvu to poruku šalje Rusiji, za Telegraf.rs objašnjava novinar Jakša Šćekić.

"Ovo je poruka Putinu da Evropa stoji iza Zelenskog. On je prvo otišao u Veliku Britaniju jer je postojala i ta veza između Zelenskog i Borisa Džonsona, a sad ostaje i sa novim premijerom Rišijem Sunakom. Pošto Engleska hoće ponovo da bude svetska velesila, van Evropske Unije, ali bitna članica NATO pakta, želi da tu bude više prisutna što se tiče tehnologije, naoružanja i obuke koje idu uz to", kaže na početku razgovora Šćekić.

On podseća na izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca tokom susreta sa Zelenskim i predsednikom Emanuelom Makronom u sredu u Parizu, koji je rekao da "jednostavno budućnost Evrope zavisi od ishoda rata Ukrajine i Rusije".

Jakša Šćekić Foto: Privatna arhiva

"Evropa će tu da zalegne, i Amerikanci će takođe debelo da zalegnu oko pomoći Zelenskom, a njegova poseta je na neki način i pojačavanje morala ljudi u Ukrajini, kako bi im se pokazalo da su Evropa i Amerika iza njih", ističe Šćekić.

Na pitanje zašto je Zelenski baš u ovom trenutku odlučio da poseti evropske prestonice, dok se približava godišnjica rata u Ukrajini, naš sagovornik objašnjava da u tome ne vidi nikakav poseban značaj, i da je do posete moglo da dođe i nedelju dana ranije ili kasnije.

"Ne zaboravite da to zahteva jako veliku logističku i sigurnosnu pripremu. Pitanje je kako Zelenski putuje, kako ga prebacuju avionom, on je u ovom trenutku jedna od najosetljivijih osoba na svetu za putovanje", govori Šćekić.

Zelenski će sada od Evrope dobiti tenkove, naoružanje i svu logistiku, a Putin će, prema rečima Šćekića, sa svojim generalima na proleće imati jako veliki problem. Priča se o prolećnoj ofanzivi, a to će, kako kaže Šćekić, imati i jedni i drugi.

"Ko će koga da nadmudri, to ćemo sada da vidimo. Amerikanci će zalegnuti iza Ukrajine iz 1.001 razloga, jedan od njih jeste i da provere kakva je njihova vojna tehnologija u odnosu i borbi sa ruskom tehnologijom", priča on.

Naš sagovornik podseća da je potrebno da prođe veliki period kako bi se sa bivše sovjetske tehnologije prešlo na modernu američku tehnologiju.

"Pored toga što će svi zalegnuti za Ukrajinu, to je u isto vreme i testiranje američke i zapadne vojne tehnologije protiv ruske vojne tehnologije, i to rade i jedni i drugi. Pitanje je samo čija će tehnologija da nadvlada", objašnjava Šćekić.

Na pitanje da li nakon putovanja Zelenskog očekuje da Rusi pojačaju napade na Ukrajinu, možda opet granatiraju Kijev, Šćekić kaže da će toga uvek biti.

"Oni uvek imaju takav odgovor, ali što reče jedan Amerikanac: Najveći ruski problem je, čak i ako neko pritisne nuklearno dugme, da li će to uopšte da poleti? Jedan od najvećih ruskih nosača aviona je u doku, zato što je sve ispod treće palube propalo od rđe. Ruski problem je problem tehnologije", ističe on i dodaje da se boji da se Putin strašno preigrao.

Prema njegovim rečima, Zapad sada Putinu neće dati način za časni izlazak iz toga. Šćekić misli da će sukob u Ukrajini trajati još nekoliko godina.

Zelenski je danas govorio na samitu EU u Briselu, a pred Evropskim parlamentom rekao je da veruje da će se njegova zemlja pridružiti EU nakon što izađe kao pobednik iz rata sa Rusijom. Šćekić pak ne veruje da će proces pridruživanja Ukrajine EU ići po nekom ubrzanom postupku i da je u pitanju simboličan potez.

"To ima svoju tehnologiju i brzinu. Vi na primer ne možete da objasnite jednom Nemcu, prosečnom građaninu Nemačke, da jedna zemlja može da uđe u EU sa 1.001 nedostatkom. jer će onda običan Nemac, radnik u fabrici, da dođe kod svog člana Bundestaga i pitaće ga o čemu se ovde radi. To će trajati dugo, i zbog domaćih glasača članica EU oni moraju da zadovolje bilo kakav minimum", zaključuje naš sagovornik.

Video: Zelenski stigao u Evropski parlament, dočekala ga Mecola

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA