Vreme čitanja: oko 3 min.

Kina zvecka oružjem? Šef diplomatije SAD otvoreno zapretio sukobom

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ako ne stisnu kočnicu, već nastave da ubrzavaju na pogrešnom putu, nikakva zaštitna ograda ne može sprečiti iskakanje iz koloseka i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije“, rekao je Kin

  • 1
Kin Gang Foto: Tanjug/AP

Novi kineski šef diplomatije Kin Gang upozorio je da je konflikt i sukob sa SAD neizbežan ukoliko Vašington ne promeni svoj kurs, i tako je odmah "udario" na politiku SAD već tokom svoje prve konferencije za štampu.

Kin, koji je do nedavno bio ambasador Kine u SAD, ima reputaciju opreznog i uspešnog diplomate. Međutim, ovog puta imao je daleko borbeniji ton kao ministar spoljnih poslova na godišnjem sastanku kineskog parlamenta, i upozorio je na "katastrofalne posledice" onoga što je opisao kao "bezobzirno kockanje“ Vašingtona u načinu na koji se ophodi prema svojim kolegama  - supersilama.

"Ako ne stisnu kočnicu, već nastave da ubrzavaju na pogrešnom putu, nikakva zaštitna ograda ne može sprečiti iskakanje iz koloseka i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije“, rekao je Kin na marginama Nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu.

Na ovom važnom događaju, Kin je dao ton kineskoj spoljnoj politici za narednu godinu i dalje, ukoravajući SAD zbog rasta bilateralnih tenzija i braneći blisko partnerstvo Pekinga sa Moskvom.

Veze između dve najveće svetske ekonomije su najgore u poslednjih nekoliko decenija, a tenzije su dodatno porasle prošlog meseca nakon što je navodno kineski špijunski balon lebdeo iznad Severne Amerike, a zatim su ga oborili američki borbeni avioni.

U utorak je Kin optužio SAD da je preterano reagovala, što je, prema njegovim rečima, stvorilo diplomatsku krizu koja je mogla da bude izbegnuta.

Taj incident, rekao je Kin, pokazuje da je američka percepcija Kine ozbiljno iskrivljena.

"Gledaju na Kinu kao na primarnog rivala i najveći geopolitički izazov", rekao je Kin.

"SAD tvrde da žele da se takmiče sa Kinom, ali ne traže sukob. Ali u stvarnosti, takozvana konkurencija od strane SAD je svestrano obuzdavanje i suzbijanje, igra života i smrti sa nultom sumom. Suzbijanje i potiskivanje neće učiniti Ameriku velikom, a SAD neće zaustaviti podmlađivanje Kine“, rekao je Ćin.

Sudar svetskih sila

Rivalstvo velikih sila, odnosno SAD i Kine, pojačalo se poslednjih godina.

Pod Si Đinpingom, Kina je postajala sve autoritarnija kod kuće i agresivnija u inostranstvu, zauzimajući agresivniji pristup da bi izvršila svoj uticaj i suprotstavila se Zapadu. A Vašington ju je odgurnuo.

Pod Bajdenovom administracijom, SAD su ojačale veze sa saveznicima i partnerima kako bi obuzdale rastući uticaj Pekinga, čak i na svom tlu.

Takođe je insistirao da se odvoji od Kine u novim tehnologijama, nedavno zabranivši izvoz naprednih čipova, što je razljutilo Peking.

Kin se obrušio na Vašington zbog njegove indo-pacifičke strategije, optužujući ga za formiranje ekskluzivnih blokova da izazove konfrontaciju, zalažući se za razdvajanje i planiranje "azijsko-pacifičke verzije NATO-a".

"Prava svrha indo-pacifičke strategije je obuzdavanje Kine. Nijedan hladni rat ne bi trebalo da se ponovi u Aziji, i nijedna kriza u ukrajinskom stilu ne bi trebalo da se ponovi u Aziji", rekao je Kin.

Odbijanje Kine da osudi Rusiju za invaziju na Ukrajinu i njeno sve veće partnerstvo sa Moskvom dodatno su zaoštrili njene odnose sa Zapadom. Iako je Peking nastojao da se predstavi kao neutralni posrednik u miru, on je takođe branio svoje "čvrste" veze sa Rusijom.

Kin je juče naglasio da odnosi sa Rusijom ne predstavljaju pretnju nijednoj zemlji na svetu, te da nijedna treća strana ne bi trebalo da se meša u te odnose.

„Što svet postaje nestabilniji, to je imperativ za Kinu i Rusiju da stalno unapređuju svoje odnose“, rekao je on.

Kin je istako da je pitanje Tajvana kamen spoticanja kinesko-američkih odnosa i da crvena linije ne sme da se pređe.

Komunistička partija Kine tvrdi da je samoupravna demokratija Tajvana deo njene teritorije, uprkos tome što je nikada nije kontrolisala, i odbija da isključi upotrebu sile za "ponovno ujedinjenje sa kontinentalnom Kinom".

Kin je upozorio SAD i "da se ne mešaju u unutrašnje odnose Kine" i upitao zašto Vašington zauzima različiti stav kada su u pitanju Ukrajina i Tajvan.

"Zašto SAD govore o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta po pitanju Ukrajine, ali ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Kine po pitanju Tajvana? Zašto SAD traže od Kine da ne daje oružje Rusiji dok nastavlja da prodaje oružje Tajvanu?", pitao je Kin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    8. mart 2023 | 21:29

    To je neizbezno mada sumnjam da kinezi sta smiju jos, a sto se tice amera oni ne prezaju kina ih jedino moze spustit na zemlju jer je ekonomska sila nije ko rusija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA