Vreme čitanja: oko 1 min.

Policija u Memfisu pod istragom zbog smrti Tajra Nikolsa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tajr Nikols preminuo je od posledica policijske brutalnosti

  • 0
Tadarrius Bean Demetrius Haley Emmitt Martin III Desmond Mills Jr. and Justin Smith policajci optuženi za smrt Tajra Nikolsa Foto-montaža: Tanjug/AP, Shutterstock

Američka vlada pokrenula je istragu o odeljenju policije u Memfisu nakon smrti Tajra Nikolsa koji je preminuo od posledica policijske brutalnosti u januaru.

Ministarstvo pravde saopštilo je da će proveriti "izvesne politike i prakse policijske jedinice u Memfisu", prenosi BBC.

Istraga, koju je zatražio načelnik policije Memfisa posle Nikolsove smrti, obuhvatiće obuku policajaca, podatke u vezi sa upotrebom sile, specijalne policijske jedinice poput one koja je zaustavila Nikolsa pre smrti.

"Nakon tragične smrti Tajra Nikolsa, Ministarstvo pravde dobilo je od šefova policije širom zemlje zahteve da se proceni upotreba specijalnih jedinica i njihove odgovornosti, rekla je pomoćnica javnog tužioca Vanita Gupta.

Nikolsova smrt izazvala je opšte proteste protiv policijske brutalnosti u SAD. Ministarstvo pravde je već pokrenulo istragu o građanskim pravima.

Afroamerikanac Nikols je umro u 29. godini 10. januara, tri dana nakon nasilnog sukoba.

Pet policajaca optuženo je za ubistvo drugog stepena i otpušteno iz policije. Nakon plaćene kaucije, većina njih brani se sa slobode.

U Memfisu je raspuštena policijska jedinica "Škorpioni" kojoj su pripadali policajci optuženi za ubistvo Tajra Nikolsa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA