≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istakao se tokom rata u Ukrajini, predviđaju mu kandidaturu na izborima: Hoće li on pomrsiti konce Putinu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prigožin je ranije odbacio tvrdnje da ima političke ambicije u Rusiji

  • 3
Putin, naslednici, Kremlj Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Šef plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, mogao bi da bude protivkandidat ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na predstojećim izborima 2024. godine, saopštio je Institut za proučavanje rata.

Ovaj institut je prognozu o protivkandidatu izneo u svom najnovijem izveštaju o sukobima u Ukrajini.

Oni su kao izvor koristili intervju koji je 14. marta Prigožin dao novinarima ruskih medija.

Prigožin je iz senke izašao u septembru 2022. godine, kada je priznao da je on osnivač plaćeničke Vagner grupe, koja je osnovana 2014. godne. Od tada su njegove političke ambicije predmet čestih analiza političkih stručnjaka.

Prigožin je, međutim, ranije odbacio tvrdnje da ima političke ambicije u Rusiji.

"Prigožin možda koristi svoj uticaj u mejnstrim medijima u Rusiji da bi se predstavio kao kandidat na predsedničkim izborima u Rusiji 2024. godine", piše u izveštaju.

Oni dodaju da je intervju koji je Prigožin dao vreda pažnje zbog, kako navode, jedinstvenog formata.

"Tokom intervjua izgledalo je kao da Prigožin oponaša način na koji Vladimir Putin snima svoje iscenirane javne sastanke. On je to uradio namerno, kako bi potajo ismevao Putina ili da bi sugerisao da bi on mogao da bude predsednik poput Putina", dodaje se.

U intervjuu Prigožin je ponovio argumente o potrebi da se ruskim borcima usađuje "tvrdokorna" ideologija, a takođe je rekao i da rusko Ministartsvo odbrane namerno oduzima municiju njegovoj grupi.

Institut za istraživanje rata je u izveštaju istakao da Prigožin možda želi da širom kampanjom povuče paralele između njega i Kremlja.

"Prigožin jeranije insinuirao da bi mogao da zameni Putina. On je 11. marta dao sarkastičnu najavu da će se 2024. kandidovati na izborima u Ukrajini. To je izjava koju je, istaknuti ruski politikolog, protumačio kao promociju narativa da će se kandidovati na izborima u Rusiji, koji su takođe zakazani za 2024. godini", piše.

Džoana de Deus Pereira, viši aučni saradnik na Rojal Junajted Institutu rekla je da je pre rata u Ukrajini između Kremlja i Vagn"erovaca odnos bio komercijalne prirode.

"Prigožin je sad postao mnogo opasniji zbog toga kakva politička ličnost želi da bude. Odnos Kremlja i Prigožina je počela da se urušava kada je on počeo sebe da predstavlja i kao vojno i kao političko rešenje za sukob", rekla je analitičarka.

Prema njenom mišljenju, Prigožin sebe vidi kao ministra odbrane ili nekog ko će imati visok položaj u Kremlju.

"On to smatra da zaslužuje zbog onog što je uradio za zemlju", kazala je ona.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nik

    29. mart 2023 | 21:55

    Hahaha oće oće. Ako mu padne na pamet, slučajno će poginuti na frontu.

  • Bata

    29. mart 2023 | 23:13

    Nemoj da ga pojede mrak, pre vremena.

  • Fredy

    30. mart 2023 | 14:22

    Skolovanog, iskusnog, hrabrog koji govori par jezika, sportiste i humanog vodje ce tesko da ima Rusia kao sto je Putin. Fasisti su skoro Rusiu bacili na kolena a Putin je podigao iz pakla. Mnogi zemlje prodaju i narod za saku dolara, dok Putin to neradi, mora postojat red rad i zakon.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA