≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vagner naoružava jednu stranu u sudanskom sukobu? Pojavili se navodni dokazi umešanosti Prigožina

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izvori su rekli da su rakete zemlja-vazduh značajno poduprle borce RSF-a i njihovog vođu Mohameda Hamdana Dagala dok se bore za vlast sa generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom, vojnim vladarom Sudana i šefom oružanih snaga te zemlje.

  • 0
Jevgenij Prigožin Vagner Foto: Tanjug/AP

Ruska plaćenička grupa Vagner snabdeva sudanske Snage za brzu podršku (RSF) projektilima kako bi im pomogla u borbi protiv vojske te zemlje, rekli su za CNN sudanski i regionalni diplomatski izvori.

Izvori su rekli da su rakete zemlja-vazduh značajno poduprle borce RSF-a i njihovog vođu Mohameda Hamdana Dagala dok se bore za vlast sa generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom, vojnim vladarom Sudana i šefom oružanih snaga te zemlje.

Na granici sa Libijom, gde general koga podržava Vagner, Kalifa Haftar, kontroliše delove zemlje, satelitski snimci podržavaju ove tvrdnje, pokazujući neobičan porast aktivnosti u Vagnerovim bazama.

Moćna grupa ruskih plaćenika igrala je javnu i ključnu ulogu u stranim vojnim kampanjama Moskve, tačnije u Ukrajini, i više puta je optužena za zločine. U Africi je pomogla da se podupre rastući uticaj Moskve na kontinentu.

Dagalo i Burhan su se borili za moć u pregovorima o vraćanju civilnog vođstva u Sudanu pre nego što su pregovori prekinuti, što je dovelo od sukoba kakve ta zemlja videla poslednjih decenija.

Borbe su odnele stotine života i lišile milione ljudi struje, vode i hrane.

Satelitski snimci koje su analizirali CNN i grupa otvorenog koda "Sve oči na Vagner" pokazuju jedan ruski transportni avion koji leti između dve ključne libijske vazdušne baze koje pripadaju Haftaru i koje koristi sankcionisana ruska borbena grupa.

Haftar je podržao RSF, kažu izvori, iako on to negira. A povećana aktivnost Vagnera u Haftarovim bazama, u kombinaciji sa tvrdnjama sudanskih i regionalnih diplomatskih izvora, sugeriše da su se i Rusija i libijski general možda spremali da podrže RSF čak i pre erupcije nasilja.

Pojačanje kretanja transportnog aviona "iljušin-76" počelo je dva dana pre nego što je sukob u Sudanu počeo u subotu, i nastavilo se najmanje do srede, prema satelitskim snimcima.

Taj avion poleteo je iz Haftarove vazdušne baze Kadim u Libiji u sirijski priobalni grad Latakiju – gde Rusija ima veliku vazdušnu bazu – u četvrtak, 13. aprila. Sledećeg dana je poleteo iz Latakije nazad u Kadim. Dan nakon toga, ponovo je odleteo u drugu vazdušnu bazu Haftar u libijskoj Jufri. Parkirao se u zabačenom području. To je bio dan kada je izbio sukob.

Prema istraživanju, transportni avion se vratio u Latakiju pre nego što je poleteo nazad u vazdušnu bazu libijske milicije Kadim, a zatim u Jufru. Tog dana Rusija je dostavila rakete zemlja-vazduh na položaje Dagalove milicije u severozapadnom Sudanu, prema regionalnim i sudanskim izvorima.

Godinama je Dagalo bio ključni ruski saveznik u Sudanu, kao primarni primalac moskovskog naoružanja i obuke.

Istraga CNN-a iz jula 2022. razotkrila je navodno produbljivanje veza između Moskve i vojnog rukovodstva Sudana, koje je Rusiji dalo pristup zlatnim bogatstvima te istočnoafričke zemlje u zamenu za vojnu i političku podršku. Odnos je postao ozbiljniji nakon moskovske invazije na Krim 2014. godine, kada je Rusija počela da gleda na afrička zlatna bogatstva kao na put da zaobiđe niz zapadnih sankcija.

Invazija na Ukrajinu 2022. i talas sankcija koji je usledio ubrzali su rusku pljačku zlata u Sudanu i dodatno podupirali vojnu vlast, povećavajući Vagnerovu aktivnost u zemlji, navodi CNN.

Dan pre nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, Dagalo je predvodio sudansku delegaciju u Moskvi radi "unapređenja odnosa" između dve zemlje.

Burhan i sudanska vojska su takođe ranije imali podršku Rusije.

Burhan i Dagalo su bili saveznici pre početka borbi. Zajedno su predvodili državne udare 2019. i 2021. Oba lidera su takođe ranije podržavali UAE i Saudijska Arabija.

Šef ruske grupe Vagner Jevgenij Prigožin negirao je bilo kakvu umešanost u sukob.

"Dozvolite mi da ponovim još jednom: Vagner PMC ni na koji način nije umešan u sudanski sukob", naveo je Prigožin na zvaničnom Telegram kanalu grupe. "Pitanja medija o bilo kakvoj pomoći generalu Dagalu, ili Al-Burhanu, ili bilo kojim drugim pojedincima u Sudanu nisu ništa drugo do pokušaj provokacije."

(Telegraf.rs)

Video: Kratka istorija Sudana i Južnog Sudana: Šta se tamo dešava i ima li kraja krvoprolićima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA