Vreme čitanja: oko 2 min.

Preokret posle kritika: Izjava o povlačenju Južne Afrike iz MKS bila je "greška"?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon što je Ramafosa rekao da bi bilo "razborito" da se Južna Afrika povuče iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS), stigao je i demant

  • 1
Cyril Ramaphosa Foto: Tanjug/AP

Izjava južnoafričkog predsednika Sirila Ramafose da je vladajuća partija njegove zemlje, Afrički nacionalni kongres (ANK), odlučila da bi bilo "razborito" da se Južna Afrika povuče iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS) zbog "nepravednog tretmana" prema drugim zemljama, primljena je s velikim interesovanjem u SAD.

Američki mediji preneli su ovu vest uz konstataciju da ona stiže nakon što je iz Kremlja saopšteno da će ruski predsednik Vladimir Putin, koji je dobio pozivnicu da dođe na samit BRIKS-a koji se u avgustu održava u Južnoj Africi, odluku o tome doneti "kada za to dođe vreme". Mediji napominju da bi u tom slučaju južnoafričke vlasti morale da uhapse Putina i predaju ga Hagu, gde je tražen optužnice za ratne zločine u Ukrajini.

Stvar je u tome što je, kako navodi "Glas Amerike", Afrički nacionalni kongres u prijateljskim odnosima s ruskim vlastima, čak toliko da je odbio da osudi ruski napad na Ukrajinu.

"Glas Amerike" dodaje da ovo nije prvi takav slučaj, pošto je Južna Afrika 2015. odbila da uhapsi Omara al-Bašira, tadašnjeg sudanskog diktatora za kojim je takođe bio raspisan nalog za hapšenje.

"Financial Times" takođe navodi da s Putin očekuje na avgustovskom samitu na kom bi trebalo da učestvuju lideri BRIKS-a, odnosno Rusije, Južne Afrike, Brazila, Kine i Indije, te da južnoafričke vlasti moraju da ga uhapse čim sleti u tu zemlju.

List navodi da će Ramafosina "greška" prouzrokovati "veliku diplomatsku sramotu" za Južnu Afriku, takođe dodajući da je on u prijateljskim odnosima s Putinom, ali i da je Južna Afrika ove godine, na godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu, održala zajedničke pomorske vežbe s ruskom mornaricom.

JAR se ne povlači iz MKS, došlo do "greške"?

Da stvari budu čudnije, nekoliko sati kasnije iz Ramafosinog kabineta je stiglo saopštenje u kom se navodi da žele da razjasne primedbe koje je predsednik izneo o povlačenju te zemlje iz MKS, javlja "Deutsche Welle".

"Predsedništvo želi da pojasni da Južna Afrika ostaje potpisnica Rimskog statuta... Ovo pojašnjenje je usledilo nakon greške u komentaru datom tokom brifinga za medije koji je održao vladajući Afrički nacionalni kongres", navodi se u saopštenju Ramafosine kancelarije.

Predsedništvo je saopštilo da je "nažalost" Ramafosa "pogrešno potvrdio sličan stav" vladajućoj stranci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. april 2023 | 11:54

    OVAJ SUD JE GRESKA JER ISKLJUCIVO SLUZI AMERICKIM I NATO OSVAJACKIM INTERESIMA !!!! SUDI SE NEPOSLUSNIMA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA