Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajdenova administracija šalje nuklearne podmornice Južnoj Koreji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednici SAD i Južne Koreje potpisaće sporazum u sredu u Vašingtonu

  • 2
Džo Bajden Jun Suk Jeol Foto: Tanjug/AP

Predsednici Džo Bajden i Jun Suk Joel će u sredu potpisati sporazum koji uključuje planove za raspoređivanje američkih nuklearnih podmornica u Južnoj Koreji prvi put za više od 40 godina, što je jasan iskaz podrške Seulu usred sve veće zabrinutosti zbog nuklearnih pretnji Severne Koreje, prema visokim zvaničnicima Bajdenove administracije.

Planirane posete doku su ključni element onoga što se naziva "Vašingtonska deklaracija", čiji je cilj da odvrati Severnu Koreju od napada na svog suseda.

Do ovoga dolazi dok je Jun u državnoj poseti SAD u trenutku povećane anksioznosti za oba lidera zbog povećanog tempa testiranja balističkih projektila od strane Severne Koreje u poslednjih nekoliko meseci.

Nuklearna podmornica Foto: Tanjug/AP

Trojica visokih zvaničnika Bajdenove administracije, koji su obavestili novinare pod uslovima anonimnosti pre zvaničnog saopštenja, rekli su da Bajdenovi i Junpovi pomoćnici mesecima rade na detaljima plana i složili su se da bi "povremene" i "veoma jasne demonstracije snaga" proširenih kapaciteta SAD za odvraćanje trebalo da budu suštinski aspekt sporazuma.

Sporazum ima za cilj da ublaži strahove Južne Koreje u vezi sa severnim agresivnim programom nuklearnog oružja i da odvrati zemlju od ponovnog pokretanja sopstvenog nuklearnog programa, od kojeg je odustala pre skoro 50 godina kada je potpisala Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

SAD i Južna Koreja bi takođe dublje koordinirali strategiju nuklearnog odgovora u slučaju napada Severa na Jug - ali operativna kontrola takvog oružja bi ostala pod kontrolom SAD, a nuklearno oružje se ne raspoređuje na obale Južne Koreje.

Sporazum je takođe poziv američkoj i južnokorejskoj vojsci da ojačaju zajedničke vežbe.

Saopštenje je "čisto simbolično" i ima za cilj da "uveri južnokorejsku javnost" da im SAD i dalje čuvaju leđa, kaže Džefri Luis, nuklearni stručnjak sa Instituta za međunarodne studije Midlberi u Kaliforniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cro

    26. april 2023 | 17:52

    Fasisti ne miruju docice vam kraj

  • Nikolas

    26. april 2023 | 17:48

    OVI STO SU POSTAVILI DEMENTNOG ZA PREDSEDNIKA AMERIKE VODE SVET KA APOKALIPSI -NESTANKU LJUDSKE RASE!!!!! SATANISTI ZELE NUKLEARNI RAT -ARMAGEDON I DOLAZAK SATANE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA