Vreme čitanja: oko 6 min.

Serijski silovatelj divljački mučio devojke, ali je pošteđen doživotne robije: Jeziva svedočanstva žrtava

Vreme čitanja: oko 6 min.

Jedan od najopasnijih prestupnika u Velikoj Britaniji Oliver Volstenholm (38) manipulisao je svojim žrtvama - mladim i maloletnim devojkama - skoro celu deceniju.

  • 0
Nasilje u porodici Foto-ilustracija: Shutterstock

Serijski silovatelj koji je napadao mlade žene i maloletne devojke tokom kampanje terora koja je trajala skoro deceniju, osuđen je na gotovo 30 godina zatvora nakon što ga je sudija označio kao opasnost za sve žene.

Oliver Volstenholm, 38, koristio je spletke i manipulativno ponašanje kako bi namamio žrtve na seks i čak je pokušao da uceni jednu osobu da ima seks sa njim tokom njegove bračne noći.

Volstenholm je želeo da bude policajac i uživao je da oblači u uniformu. Kod kuće je držao palicu, ersoft pušku i samurajski mač. Ciljao je mnoge mlade žene na internetu pre nego što ih je lično sreo, piše "Daily Mail".

Volstenholma, koji je trenutno u zatvoru sa maksimalnom bezbednošću Vejkfild u Zapadnom Jorkširu, ocenili su kao jednog od najopasnijih britanskih prestupnika.

U jednom incidentu silovao je tri tinejdžerke jednu po jednu nakon što ih je odveo u park da ih napije alkoholom.

Još jedna žrtva se predozirala u pokušaju da se ubije.

Treća je davljena dok nije izgubila svest pre nego što je dozvolio svom psu da je ugrize za stomak.

Policija je optužila Volstenholma nakon što je upala u njegovu kuću u Vitenšou u Mančesteru i pronašla više od 1.500 nepristojnih slika na elektronskim uređajima na kojima su bila deca stara samo nekoliko nedelja ili meseci.

U njegovom automobilu policajci su takođe pronašli kuhinjski nož, rukavice, selotejp traku, masku za lice, urezivače i flašu "Fruit Shoot" u kojoj je bilo piće na bazi votke koje je nazvao "svetlucava bomba". Daljnjim pretresom njegove imovine otkriveni su azot-oksida i ženski donji veš.

Ispostavilo se da je jedna žrtva prijavila Volstenholma policiji 2014. godine, ali je postupak protiv njega obustavljen pošto je bila previše traumatizovana da bi svedočila.

Na sudu u Boltonu, Volstenholm - koji se razveo sa suprugom - priznao je optužbe za silovanje, napad i voajerstvo u vezi sa tri žene i osuđen je na 29 godina i devet meseci.

Moraće da odsluži najmanje 20 godina pre nego što bude pušten na uslovnu slobodu i biće na uslovnoj slobodi do 2060. godine.

Najnovije žrtve su se javile nakon što je u novembru 2021. osuđen na 22 godine zatvora zbog silovanja, seksualne aktivnosti sa detetom, podstrekavanje deteta na seksualnu aktivnost, posedovanje nepristojnih slika i dve tačke optužnice za posedovanje ofanzivnog oružja u vezi sa četiri druge žrtve.

Sve optužbe se odnose na događaje između 2012. i 2019. Najnovija kazna od 29 godina i devet meseci zatvora će teći istovremeno sa 22 godine koje trenutno izdržava. Pošteđen je doživotne robije.

Osuđujući Volstenholma, sudija Tomas Gilbart mu je rekao: "Ovo je veoma zabrinjavajući slučaj. Silovali ste šest žrtava. Koristili ste prinudu i ucene i pretnje oružjem. Vaša silovanja su skoro postala sistematska stvar rutine. Zadovoljan sam da više ne predstavljate stalni rizik od nanošenja ozbiljne štete drugima."

Prva žrtva, studentkinja, napadnuta je 2012. kada je imala 16 godina nakon što je upoznala Volstenholma preko aplikacije za igrice.

Silovao ju je kada je posetila njegov tadašnji dom u Partingtonu, u Velikom Mančesteru, a kasnije joj je poslao tekstualnu poruku: „Želiš da budeš oprezna na putu kući sa koledža. Nadam se da te neće udariti auto.'

Druga žrtva upoznala je Volstenholma preko aplikacijw za sastanke 2014. godine i razgovarali su preko Skajpa godinu dana pre nego što su se lično upoznali. Bila je opčinjena njime, ali u jednom incidentu joj je pucao u koleno svojom airsoft puškom, a u drugom je davio dok nije izgubila svest pre nego što je dozvolio svom psu da je ugrize za stomak.

Na kraju ju je silovao.

Takođe ju je napravio tajni snimak dok je bila gola na krevetu, a zatim je zapretio da će ga poslati svom šefu i objaviti na Fejsbuku.

Treća žrtva je seksualno zlostavljana nakon što je upoznala Volstenholma dok je bio veren i ona je sa njim podelila poljubac na pijanoj kućnoj zabavi.

Ben Lorens, tužilac, rekao je: "Rekla je da joj je žao i da to nije trebalo da se desi, ali je sledećeg dana to iskoristio protiv nje. Rekao je: 'Oh, pa hoćeš da svima ispričam šta se dogodilo sinoć?' i rekao da želi da spava sa njom. Bio je svestan da je ranjiva i zabrinut da bi mogla izgubiti prijatelje. Nastavio je da je ucenjuje sve dok nije osetila da nema druge opcije."

"Mislila je da će prestati kada to urade, a on joj se u početku zahvalio i rekao da se to više neće ponoviti."

"Ali nastavio je da je proganja i ako bi rekla 'ne', rekao joj je da će od njenog života napraviti pakao."

Lorens je dodao: "Kupila je donji veš u nadi da će ga koristiti sa sopstvenim partnerom na Dan zaljubljenih, ali optuženi je to video i naterao ju je da ga nosi za njega. Ona je prvo odbila, ali on ju je ucenio i ona je nosila donji veš za njega – ali bez njenog znanja imao je skrivenu kameru koja ju je snimila. Tada je smatrao da ima još bolji materijal da je uceni da ima više seksa sa njim. Kad god je rekla 'ne', poslao joj je snimak, zapretio da će ga objaviti na društvenim mrežama i pretio da će ga poslati njenoj majci. Poslao joj ga je dan pre venčanja i bezuspešno je pokušao da izvrši pritisak na nju da ima seks sa njim tokom njegove bračne noći. Nastavio je da je zasipa zahtevima za seks."

Volstenholm je ciljao tri svoje druge žrtve starosti između 14 i 15 godina nakon što ih je sreo u obližnjem Baguliju.

Ponudio je jednoj od devojaka cigaretu i rekao joj da je diler droge, a zatim je lagao o svojim godinama. Odvezao je sve tri devojke do tihog parkinga, gde ih je zasipao drogom i pićem pre nego što je svaku od njih silovao jednu po jednu i pretio da će ih ostaviti "usred ničega" ako ne urade ono što je tražio.

Jedna od žrtava je pokušala da skine Volstenholma sa sebe, ali je bio prejak za nju i silovao je na zadnjem sedištu svog automobila.

Druga je bila toliko pijana da nije mogla da govori ni da se pomeri, ali je bila u suzama dok ju je Volstenholm silovao na suvozačevom sedištu.

Nakon što je Volstenholm silovao treću devojku preko prtljažnika vozila, rekao je ostalim devojkama da je ona "iskusna u seksu".

Uhapšen je u decembru 2019, ali nakon što je pušten na slobodu počeo je da mami još jednu 15-godišnju devojku na "Snapchatu# dok se predstavljao kao 17-godišnjak i koristio ime "T-Dog".

U porukama je devojci rekao da je on "njen čovek" i više puta ju je nazivao "svojom dragom, ali je tokom kasnijeg sastanka u parku uspela da pobegne tako što je navela prijatelja da je zove, pretvarajući se da je njena mama.

U izjavama o uticaju na žrtve, jedna od žena je rekla da se sada bori sa vezama i poverenjem u bilo kog muškarca.

Druga je rekla: "Pokušala sam da se ubijem predoziranjem. Patim od PTSP-a i noćnih strahova i moram da uzimam lekove za smirenje, inače bih se probudila vrišteći i sa željom da se ubijem."

Treća žrtva je pribegla zloupotrebi alkohola i pati od "rutinskih" napada panike.

Za jednu od tinejdžerki se kaže da se često "zatvar"“ i plaši se da napusti svoju porodičnu kuću.

Volstenholm, koji ima 29 krivičnih dela u svom dosijeu, osuđen je za kidnapovanje i posedovanje napadačkog oružja 2003. godine nakon što je zgrabio ženu na ulici pre nego što je pokušao da je natera da leži na zemlji u obližnjoj bašti.

Pobegao je pošto se ona borila, vičući u pomoć.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako je pre 15 godina uhapšen serijski silovatelj Igor M.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA