Vreme čitanja: oko 2 min.

Južna Afrika menja zakon zbog naloga za hapšenje Putina?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema sadašnjem zakonu Južna Afrika kao potpisnica MKS bila bi obavezna da uhapsi Putina

  • 0
Vladimir Putin i mks u hagu Foto: Tanjug/AP

Južna Afrika planira da izmeni svoj zakon kako bi imala pravo da odluči hoće li ili neće uhapsiti predsednika Rusije Vladimira Putina za kojim je Međunarodni sud pravde (MKS) izdao nalog za hapšenje.

Ovo je za BBC rekao zamenik ministra Obed Bapela, usred intenzivnih spekulacija o tome da li Južna Afrika i dalje stoji pri pozivu Putinu da je poseti u avgustu kada se održava samit lidera Briksa.

Moskva nije potvrdila da li Putin planira da prisustvuje samitu. Briks čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

U međuvremenu, Pretorija je odobrila diplomatski imunitet ruskim zvaničnicima koji će prisustvovati samitu, a što je, kako opisuje njeno Ministarstvo spoljnih poslova, standardna procedura.

Izmene zakona naći će se u junu u parlamentu, rekao je Bapela. Putem zakona Južna Afrika daje sebi mogućnost izuzeća kada je reč o tome koga će da uhapsi a koga ne, objasnio je Bapela.

Prema sadašnjem zakonu, Južna Afrika je obavezna da uhapsi Putina ako dođe na njenu teritoriju pošto je potpisnica statuta MKS.

Međutim, Južna Afrika odbija da osudi rusku invaziju na Ukrajinu insistirajući da želi da ostane neutralna.

MKS je izdao nalog za hapšenje Putina u martu optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine, iako Moskva odbacuje takve navode.

Bapela ukazuje i na "dvostruke standarde" MKS navodeći da bi prvi demokratski lider Južne Afrike Nelson Mandela danas bio razočaran sudom za ratne zločine.

"Nikad nismo mislili da će MKS biti ono što je danas. Nikad nisu optužili Tonija Blera, Džordža Buša za ubistvo Iračana", rekao je on aludirajući na bivše lidere SAD i Britanije i njihovu invaziju na Irak 2003. godine.

"Mandela bi rekao da je nedoslednost i nejednakost u MKS problem", tvrdi on.

Takođe je podsetio i na ranije primere izuzeća od međunarodne pravde kao što je odluka Velike Britanije da ne izruči generala Augusta Pinoćea 1998. godine.

Bivši čileanski diktator je uhapšen u Londonu na zahtev Španije koja je htela da mu sudi zbog kršenja ljudskih prava tokom 17-godišnje vladavine, ali ga je britanska vlada oslobodila posle 16 meseci iz zdravstvenih razloga.

(Telegraf.rs)

Video: Putin stigao na vojnu paradu: Pogledajte ko je sve došao na Crveni trg u Moskvi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA