Vreme čitanja: oko 1 min.

Objavljen snimak bliskog susreta kineskog i američkog broda u Tajvanskom moreuzu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom incidenta u subotu, kineski razarač pretekao je američki bord na njegovoj levoj strani, a zatim skrenuo preko njegovog pramca na udaljenosti od oko 140 metara, prema američkoj indo-pacifičkoj komandi

  • 4
Tajvanski moreuz Tajvan kineski američki brod Foto: Tanjug/AP

Američka vojska objavila je snimak, kako je nazvala, "nebezbednog" kineskog manevra u Tajvanskom moreuzu tokom vikenda. Na njemu se vidi kako je brod kineske mornarice oštro presekao put američkom razaraču, primoravajući američki brod da uspori kako bi izbegao sudar.

Do incidenta je došlo u subotu dok su američki razarač USS Chung-Hoon i kanadska fregata HMCS Montreal sprovodili takozvani tranzit "slobode plovidbe" kroz moreuz između Tajvana i kontinentalne Kine.

Kina tvrdi da je demokratsko samoupravno ostrvo Tajvan deo njene teritorije i da je moreuz deo njene ekskluzivne ekonomske zone, dok SAD i njeni saveznici redovno plove i lete preko prolaza da bi naglasili svoju tvrdnju da su vode međunarodne.

Tokom incidenta u subotu, kineski razarač pretekao je američki bord na njegovoj levoj strani, a zatim skrenuo preko njegovog pramca na udaljenosti od oko 140 metara, prema američkoj indo-pacifičkoj komandi.

Američki razarač je zadržao svoj kurs ali je morao da uspori brzinu kako bi "izbegao sudar", rekla je vojska, prenosi Guardian.

Na snimku, koji je objavljen u ponedeljak, vidi se kako kineski brod preseca tok američkog, a zatim se ispravlja kako bi krenuo da plovi u paralelnom pravcu.

Indo-pacifička komanda je rekla kako ovaj manevar narušava pravila o bezbednoj plovidbi u međunarodnim vodama.

Kineski brod nije pokušao da izvede sličan manevar sa kanadskom fregatom, koji je plovio iza američkog broda.

Incident u Tajvanskom moreuzu došao je dan nakon što su američki i kineski ministar odbrane bili u Singapuru na godišnjoj konferenciji za odbranu.

Kineski ministar odbrane, general Li Šangfu rekao je u nedelju da su SAD i njeni saveznici stvorili opasnost svojim patrolama i da je namera bila da provociraju Kinu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je Šangfua na razgovor na marginama konferencije, ali je Kinez odbio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    5. jun 2023 | 10:17

    TAJVAN JE DEO KINE A AMERI ZELE RAT I VLADAVINU SVETOM !!!!

  • Драган

    5. jun 2023 | 13:23

    Требали су кинези потопити брод тих злочинаца и окупатора света.

  • Boban

    6. jun 2023 | 05:45

    Uskoro će Kineski i Ruski brodovi i podmornice imati vežbu u Meksičkom zalivu, tada ćemo videti kukanje, dvostruki aršini, plakanje, i reč " međunarodne vode" koja važi samo za liberalne lgbt armije jer oni mogu u "svačije" dvorište dok u njihovo ne sme niko,to je ugroza nacionalne demokratije!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA