Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija tvrdi da je osujetila napad Kijeva, spomenula i jedno ime: To je bio početak ukrajinske kontraofanzive?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajina još uvek nije komentarisala ove tvrdnje. Nije jasno ni zašto je rusko ministarstvo čekalo do ponedeljka ujutru da objavi napad, koji je počeo u nedelju ujutru

  • 4
Tenk Ukrajina rat Foto: Tanjug/AP

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak rano ujutru da su njene snage "osujetile veliki ukrajinski napad u istočnoj provinciji Donjeck", iako nije jasno da li je to bio početak ukrajinske kontraofanzive.

Ministarstvo je u retkom snimku u ponedeljak ujutru reklo da su njegove snage odbile ukrajinski napad "velikih razmera" u nedelju na pet tačaka u južnom Donjecku, jednom od četiri ukrajinska regiona koje je Rusija anektirala prošle jeseni.

"Cilj neprijatelja je bio da probije našu odbranu na, po njegovom mišljenju, najranjivijem sektoru fronta. Neprijatelj nije ispunio svoje zadatke. Nije imao uspeha", rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

Konašenkov je dodao da je 250 Ukrajinaca ubijeno, a da je uništeno 16 ukrajinskih tenkova, tri borbena vozila pešadije i 21 borbeno oklopno vozilo.

Ukrajina još uvek nije komentarisala ove tvrdnje. Nije jasno ni zašto je rusko ministarstvo čekalo do ponedeljka ujutru da objavi napad, koji je počeo u nedelju ujutru, piše AP.

Mesecima ukrajinski zvaničnici razgovaraju o planovima da pokrenu prolećnu ofanzivu kako bi povratili teritoriju koju je Rusija zauzela od invazije 24. februara 2022. godine, kao i poluostrvo Krim 2014. Ali dali su zbunjujuće signale o tome šta bi predstavljalo kontraofanzivu - preliminarni, ograničeni napadi za slabljenje ruskih snaga i vojnih objekata ili potpuni istovremeni napad preko cele linije fronta od 1.100 kilometara.

Najmanje dva faktora su u igri u određivanju vremena kontraofanzive: čekanje pobošljanja kopnenih uslova za trupe i kretanje opreme nakon zime, i razmeštanje naprednijeg zapadnog oružja i obučavanje Ukrajinaca za njihovo korišćenje.

Rusko ministarstvo je reklo da je Ukrajina upotrebila šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona u napadu, i objavilo snimak u kojem tvrdi da se vidi uništavanje neke od opreme u napadu.


Portparol je dodao da je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general Valerij Gerasimov, "bio na jednom od prednjih komandnih mesta".

Objavljivanje Gerasimovog direktnog učestvovanja moglo bi da bude odgovor na kritike od strane nekih ruskih vojnih blogera i lidera Vagnerovaca Jevgenija Prigožina da ruska vojna elita nije dovoljno vidljiva na frontu ili preuzela dovoljnu kontrolu ili odgovornost za vojne operacije svoje zemlje u Ukrajini.

Ruska vojska je izvestila o napadima poslednjih dana na ukrajinske baterije protivvazdušne odbrane, vazdušne baze, skladišta trupa i municije, fabrike vojne proizvodnje i položaje na bojnom polju.

Dok se ukrajinski zvaničnici uzdržavaju od najave pokretanja svoje dugoočekivane kontraofanzive za vraćanje više teritorije koju je okupirala Rusija, tempo vojnih aktivnosti sugeriše da je operacija možda u toku.

Ukrajinske snage nastavile su sa pritiskom na ruske trupe u istočnom gradu Bahmutu, za koji Rusiju tvrdi da je preduzela kontrolu prošlog meseca nakon najduže i najkrvavije bitke u ratu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    5. jun 2023 | 11:51

    KOLIKO JE NATO VOJNIKA STRADALO U UKRAJINSKIM UNIFORMAMA TO NIKO NEZNA ALI POLJACI VEC IMAJU SVOJE GROBLJE A NA ZAPADU SE VIDE MLADI LJUDI INVALIDI -TUZNO !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA