Vreme čitanja: oko 4 min.

Potraga za ubicama u SAD: Naoružani i opasni, jedan je majstor preživljavanja

Vreme čitanja: oko 4 min.

Istovremene potrage na suprotnim stranama SAD za ubicama koji su pobegli iz pritvora

  • 0
Erik Abril Foto: Placer County Sheriff's Office

Intenzivna potraga odvijala se istovremeno na obe strane SAD u nedelju nakon što je osumnjičeni za ubistvo i uzimanje talaca pobegao iz pritvora u medicinskoj ustanovi u Kaliforniji, manje od nedelju dana nakon što je još jedan osumnjičeni za ubistvo kojeg su vlasti opisali kao "preživelog" pobegao iz zatvora u Pensilvaniji.

Najnovija drama odigrala se u nedelju ujutru u predgrađu Sakramenta u Kaliforniji, gde je otkriven 35-godišnji zatvorenik Erik Abril koji je nestao iz medicinskog centra Rouzvil, saopštila je kancelarija šerifa okruga Plejser.

Abril je uhapšen 6. aprila nakon što je navodno pucao na policajca kalifornijske drumske patrole u ​​zasedi dok je nosio pancir i držao dva taoca na nišanu, ubivši jednog i ranivši drugog, navodi policija. On je uhapšen kada je povređen tokom pucnjave sa pripadnicima policije, saopštile su vlasti.

"Molimo javnost da bude krajnje oprezna i da odmah pozove hitne službe ako se vidi Abrila", upozorila je kancelarija šerifa okruga Plejser u saopštenju.

Vlasti nisu odmah otkrile detalje Abrilovog bekstva.

"Nije poznato šta Abril trenutno nosi, ali poslednji put je viđen u narandžastom kombinezonu", saopštila je šerifova kancelarija, opisujući begunca kao belca smeđe kose, visokog 182 entimetra i teškog 80 kilograma.

Abrilovo bekstvo usledilo je kao zasebna masovna potraga za osumnjičenim, nakon što je potraga za ubicom Majklom Burhamom koja je ulazila u četvrti dan više od 3.500 kilometara dalje u u severnoj Pensilvaniji.

Majkl Burham Majkl Burham Foto: Jamestown Police Department

34-godišnji Burham, osumnjičen za slučajeve ubistava i silovanja u Džejmstaunu u Njujorku, pobegao je u četvrtak uveče iz zatvora okruga Voren u Pensilvaniji, saopštila je državna policija Pensilvanije.

Poslednji put je viđen oko 23.20. u četvrtak, nosio je kombinezon na narandžasto-bele pruge, teksas jaknu i kroks papuče, saopštila je državna policija.

Burham je pobegao iz dvorišta za rekreaciju popevši se na spravu za vežbanje i izašao iz dvorišta kroz krov sa metalnim rešetkama, rekla je portparol okruga Voren Sesil Stelter novinarima tokom konferencije za novinare u petak. Burham je zatim koristio povezanu posteljinu da se spusti na zemlju i pobegao je peške, rekla je ona.

"U ovom trenutku, nemamo razloga da verujemo da je Burham napustio ovu oblast", ​​rekao je potpukovnik policije Pensilvanije Džordž Bivens tokom konferencije za novinare u subotu popodne.

Vlasti su savetovale stanovnike grada Vorena i okoline da zaključaju vrata i prozore i da se Burham treba smatrati naoružanim i opasnim.

Bivens je opisao Burhama kao "samoukog majstgora preživljavanja" sa vojnim iskustvom koji bi "potencijalno mogao biti skriven u šumovitom području u blizini grada".

Tokom konferencije za novinare u nedelju, Bivens je rekao da je policija locirala više "zaliha ili kampova" za koje veruju da su povezani sa Burhamom.

"Pronašli smo zalihe ili kampove za koje verujemo da su povezani s Majklom", rekao je Bivens. "U ovom trenutku ne otkrivamo gde se nalaze, šta je konkretno bilo tamo, ali to podržava ono što smo sve vreme govorili da je on bio spreman da provede vreme u šumi."

Bivens je u nedelju rekao da je "sasvim moguće" da Burham dobija neku vrstu pomoći. Policija veruje da je Burham mogao da nabavi oružje i da ga "tretira kao verovatno naoružanog i svakako opasnog pojedinca", rekao je Bivens.

Pod pretpostavkom da se Burham krije u lokalnim šumama, Bivens je rekao da planira da nastavi da ga pritiska, povećavajući njegov očaj i čineći ga podložnim hvatanju.

"Svako u ovoj situaciji vremenom postaje sve očajniji i planiramo da to iskoristimo u našu korist", rekao je Bivens i dodao: "Ako je ovde u šumi, nastavićemo da se trudimo, on neće moći da se odmara."

Potraga je izazovna zbog neravnog i strmog terena, ranije je rekao Bivens. "Potrebno je mnogo vremena i truda da se pretraže ta područja", rekao je on.

Burham je uhapšen 24. maja nakon potrage u više država. U to vreme su bila izdata tri naloga za njegovo hapšenje, uključujući i jedan zbog optužbi da je silovao i protivzakonito zatvorio ženu 13. marta u Džejmstaunu, saopštile su vlasti.

Burham je ranije imenovan osumnjičenim za ubistvo 34-godišnjeg Kala Hodžkina 11. maja u Džejmstaunu, saopštila je policija.

Tokom prethodne potrage, Burham je navodno oteo stariji par uz pretnju pištoljem 20. maja u Šefildu u Pensilvaniji i odvezao ih u Severni Čarlston u Južnoj Karolini, gde je uhapšen, navodi FBI.

U novoj potrazi za Burhamom, ponuđena je nagrada od 9.500 dolara za informacije koje dovedu do njegovog hapšenja, saopštila je državna policija.

Stelter je za "ABC News" rekao da je u prethodnoj hajci Burham živeo u šumi nekoliko dana, demonstrirajući svoje sposobnosti preživljavanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA