≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od skupocene jahte nestale na Jadranu ni traga: Nije prvi put da se ovo dešava, da li je ovo mogući scenario?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre nekoliko godina jedna kriminalna banda je nekoliko kompanija na Mediteranu i u Turskoj dovela do prosjačkog štapa, jer su ukrali više od 40 brodova i učinili su da ta plovila bukvalno nestanu sa mape sveta

  • 4

Skupocena jahta koju su dva para iznajmila u Hrvatskoj, a kojoj se misteriozno izgubio trag 14. jula uveče još nije pronađena.

Kako je Telegraf.rs ranije pisao, krađu je policiji prijavio menadžer Mischief sailinga-a Silvio Šupić. Ispostavilo se da je jahta iznajmljena sa lažnim pasošima, a pre šest dana je na jahti isključen uređaj za praćenje.

U pitanju je luksuzna jahta Hanse 588 sa sivim jedrima, crnim jarbolom i boomom.

"Iznajmio sam im jahtu 8. jula u Hrvatskoj. U pitanju su dva para koja su unajmila i skipera. Zaputili su se ka ostrvu Kurčula gde su 14. jula uveče iskrcali skipera i isključili uređaj za praćenje i od tada im se gubi svaki trag", ispričao je pre nekoliko dana Silvio Šupić za Telegraf.rs.

On je tada otkrio da je jahta poslednji put viđena kod Sivote u Grčkoj 15. jula.

"Skiper je dao izjavu policiji i negira umešanost u krađu" rekao je Silvio za naš portal.

Hrvatska policija odmah je počela saradnju sa kolegama iz grčke, ali lopovima, kao ni samoj jahti se nije ušlo u trag.

Organizovane bande kradu jahte

Ovo nije prvi put da luksuzne jahte "nestaju" na moru.

Mediji su ranije pisali o kriminalnoj grupi, koja broji na desetine članove, koji organizovano kradu luksuzna vozila.

U pitanju su veoma obučeni kriminalci, koje predvode mornarički oficiri.

Pre nekoliko godina jedna od takvih kriminalnih bandi, koju su predvodili pomorci iz Ukrajine i Rusije su nekoliko kompanija na Mediteranu i u Turskoj doveli do prosjačkog štapa, jer su ukrali više od 40 brodova i učinili su da ta plovila bukvalno nestanu sa mape sveta.

Kada su brodovi počeli misteriozno da nestaju turska policija je zatražila pomoć Interpola u istrazi. U septembru prošle godine uhapšen je jedan od osumnjičenig u Moskvi, a onda je otkriveno i kako su ovi kriminalci "operisali".

Razrađena šema

Naime, nije uopšte lako ukrasti jedan brod. Veruje se da je ova banda, kako veruju inspektori, primala naređenja od svojih "klijenata", koji su imali dovoljno sredstava, da za njih organizuju "ad hoc misije" nakon mukotrpnog "izviđačkog rada".

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće, naravno, bez međunarodne mreže skipera, brodara i saučesnika sposobnih da prebace brod zaobilazeći kontrole i uz dobro poznavanje sigurnih područja u kojima bi se eventualno mogli sakriti.

Obrazac za krađu je bio dobro uvežban. Banda se delila u dva tima: prvi su bili "udica", odnosno par, muškarac i žena, koji su se predstavljali kao bogati putnici koji žele da krstare kako bi se opustili.

Taj par bi se pojavio u nekoj od luka na Mediteranu, kontaktirao bi čarter kompanije i potom bi iznajmio luksuznu jedrilicu. Nakon što bi uplatili depozit, u visini od oko 3.000 evra, sačekali bi dolazak druge ekipe, koja bi bila zadužena da "potera jahtu". Drugu ekipu činile su osobe sa lažnim pasošima i falsifikovanim dozvolama za čamce.

Lopovi bi se ukrcali na jahtu i isplovili, a prvi tim bi ostao u u hotelu da služi kao paravan u slučaju da neko postavi pitanje.

Kada bi isplovili, lopovi bi deinstalirali sistem za praćenje koji bi zakačili za neku bovu koju bi ostavili na pučini, ili čak i nekoj usidrenoj bovi, i tako bi efektivno eliminisali mogućnost da ih čarter kompanije prate, kao i mogućnost da ih verifikuje Obalska straža. Brojke pokazuju da su 24 čamca ukradena u Italiji, 14 u Grčkoj i šest u Hrvatskoj, i ko zna koliko još u Turskoj.

Turski istražitelji su ustanovili da su mnogi od ukradenih brodova pristali u Liban, a potom bi bi bili ukrcani na teretne brodove za Južnu Ameriku.

Spekuliše se da "kupci" žive s druge strane okeana, da su finansijski situirani i sposobni da "operu robu“, odnosno da je jahtu ponovo prodaju ili je iznajmljuju koristeći lažne papire.

Ukradeni čamci su možda "ubačeni" u formacije uključene u krijumčarenje na Karibima ili Mediteranu.

Procenjuje se da su i drugi čamci ostali u Mediteranu, pod drugim imenom i modifikovani, ili su završili ko zna gde. Do kraja prošle godine pronađeno je samo šest jahti.

(Telegraf.rs)

Video: Klimatski aktivisti uništili luksuznu jahtu vrednu 300 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerika

    20. jul 2023 | 17:16

    Nije ovo jahta, vec jedrilica...

  • neko

    20. jul 2023 | 18:11

    Nista neuobicajeno, to je rizik posla kod izdavanja, bilo cega. Ja imam rent a car i uz sve mere predostroznosti, ukradu mi vozilo na svakih par godina.

  • morski pas hr

    20. jul 2023 | 17:52

    Kako su ju uništili? Mislite zaprljali?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA