≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obdukcija otkrila strašne detalje smrti Stefana (8): Pumpe ga usisale u odvod bazena, dugo se borio za vazduh

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stefan je stradao kada su ga pumpe za čišćenje banjskog bazena usisale u odvod

  • 3
Terme di Sabina, banja kod Rima, tragedija na bazenu Printscreen/Instant Street view

Tužilaštvo vodi istragu protiv četiri osobe nakon tragične smrti osmogodišnjeg dečaka Stefana, koji je poginuo 17. avgusta kada ga je na bazenu u banji nadomak Rima pumpa usisala u odvod.

Istraga se vodi protiv dvojice vlasnika kompleksa i dvojice spasilaca koji imaju svega 18, odnosno 20 godina.

Istragom bi trebalo da bude ustanovljeno zašto na odvodu nije postojala zaštitna rešetka, te kako je mali Stefan bio u bazenu nakon što je navodno završeno radno vreme. Odnosno, trebalo bi da se utvrdi da li su pumpe puštene pre nego što je bazen i zvanično zatvoren, odnosno pre nego što su svi kupači izašli iz vode.

Obdukcija je pokazala da se mališan utopio, a po svemu sudeći bio je živ minutima nakon što su ga pumpe usisale u odvod sve do grudi. Stefana je pritisak povukao na dno i usisao u cev širine oko 40 centimetara. Mališanu su prvo usisane noge, a potom je uvučen u cev gotovo do pazuha.

Njegova mlađa sestra Mia videla je da joj brat nestaje pod vodom i alarmirala je roditelje. Njihov otac Anton odmah je uskočio u bazen, ali kako je banjska voda mutna, nije odmah uspeo da vidi gde mu je dete.

Kada ga je konačno ugledao, nesrećni čovek je zaronio i bezuspešno pokušavao da sina izbavi.

"Voda je bila mutna, ništa nisam mogao da vidim. Vukao sam ga za rukice, ali nisam mogao da ga iščupam...", rekao je neutešni otac.

Stefana je pokušalo da spasi nekoliko ljudi, koji su neprekidno zaranjali nadajući se da će uspeti da ga izvuku. Nažalost, telo dečaka izvučeno je posle više od sat vremena, a tek nakon što su vatrogasci sa spoljne strane bazena razmontirali cev u kojoj se dete zaglavilo.


Policija je izuzela snimke sa sigurnosnih kamera, koji bi trebalo da otkriju šta je prethodilo tragediji. U ovom trenutku je poznato da je sa razglasa išlo upozorenje kupačima da treba da napuste bazen, jer se isti zatvara u 18.30 časova.

Nije još najjasnije da li je Stefan izašao napolje, ili je izašao pa ponovo upao u vodu, te u koliko časova je tačno uključena pumpa, odnosno da li su spasioci proverili da li su bazen prazni pre nego što su pokrenuli pumpu.

Uzete su izjave svedoka, kao i zaposlenih u banjskom kompleksu. Veruje se da je zaštitna rešetka namerno uklonjena kako bi se tokom čišćenja bazeni brže praznili.

(Telegraf.rs)

Video: Saveti za bezbednost u i pored vode: Dete može da se udavi za manje od 30 sekundi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    22. avgust 2023 | 09:32

    Džabe sada sve. Nije da pametujem, ali dete od 8 godina bazenu mora biti non stop na očima roditelja. A i ti buzdovani koji su praznili bazen, gde su gledali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA