≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Raste broj žrtava u Nagorno-Karabahu, Azerbejdžan tvrdi da napreduje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vlasti Nagorno-Karabaha saopštile da je poginulo najmanje 25 osoba, od čega dvoje civila, kao i da je ranjeno 60 ljudi

  • 1
Azerbejdažn, napad na Nagorno Karabah Foto: Tanjug/AP

Ombudsman nepriznate republike Nagorno-Karabah Gegam Stepanjam izjavio je danas da je u vojnoj ofanzivi Azerbejdžana na taj region poginulo 25 osoba uključujući dvoje civila. Lokalne vlasti tvrde i da je ranjeno 60 osoba. Agencija Rojters navodi da nije u mogućnosti da proveri ove navode.

Ranije danas Azerbejdžan je najavio sprovođenje "lokalnih antiterorističkih mera" u Nagorno-Karabahu, a nepriznata republika Nagorno-Karabah potvrdila je da azerbejdžanska vojska izvodi raketne i artiljerijske udare, pokušavajući da probije liniju kontakta, prenela je agencija Interfaks.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan prethodno je izjavio da azerbejdžanske oružane snage granatiraju čitavu teritoriju Nagorno-Karabaha kako bi uspostavile kontrolu nad naseljenim područjima.

Administracija predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva saopštila je da je spremna da se sastane sa predstavnicima jermenske zajednice regiona Nagorno-Karabah u gradu Jevlahu, ali pod određenim uslovima.

"Da bi zaustavili antiterorističke mere, ilegalne jermenske oružane grupe moraju da podignu belu zastavu, predaju svo oružje, a ilegalni režim se mora sam raspasti. U suprotnom, antiterorističke mere će biti nastavljene do kraja", navodi se u saopštenju administracije, koje je dobio Interfaks.

Jerevan: Neprijateljstva duž cele linije kontakta

Neprijateljstva u Nagorno-Karabahu odvijaju se duž cele linije kontakta, a Azerbejdžan koristi skoro svo raspoloživo oružje, javlja sajt "Armenias Ajsor".

"Neprijateljstva su u toku duž cele linije kontakta. Oružane snage Azerbejdžana koriste artiljeriju, rakete, udarne dronove, vojnu avijaciju", navodi se u izveštaju, preneo je TASS.

Azerbejdžan je ranije danas najavio sprovođenje "lokalnih antiterorističkih mera" u Nagorno-Karabahu, a nepriznata republika Nagorno-Karabah potvrdila je da azerbejdžanska vojska izvodi raketne i artiljerijske udare, pokušavajući da probije liniju kontakta, prenela je agencija Interfaks.


Hadžijev: Probijene linije kontakta na nekoliko mesta

Azerbejdžanske snage su na nekoliko mesta probile liniju kontakta sa jermenskim snagama u Nagorno-Karabahu i rešene su da ispune svoje strateške ciljeve, izjavio je danas Hikmet Hadžijev, savetnik za spoljnu politiku predsednika Ilhama Alijeva.

Hadžijev je za Rojters rekao da će Baku biti spreman da razgovara sa karabaškim Jermenima samo kada podignu belu zastavu i razoružaju se. On je kazao da Azerbejdžan nema vojne ciljeve u susednoj Jermeniji.

"Namera Azerbejdžana je da zatvori poglavlje animoziteta i konfrontacije", istakao je Hadžijev.

"Što je dosta, dosta je", dodao je on.

"Ne možemo više da tolerišemo da imamo takve oružane snage na našoj teritoriji i strukturu koja svakodnevno dovodi u pitanje bezbednost i suverenitet Azerbejdžana", rekao je Hadžijev.

On je naveo da Baku veruje da će ono što je nazvao antiterorističkom akcijom ostvariti njen strateški cilj obezbeđivanja potpunog suvereniteta nad svojom teritorijom.

Video: Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju protiv Nagorno-Karabaha

Ruske mirovne snage organizovale evakuaciju

Ruske mirovne snage organizovale su danas evakuaciju civilnog stanovništva Nagorno Karabaha iz najopasnijih regiona i pružile medicinsku pomoć povređenim građanima.

"Tokom dana 469 ljudi, uključujući 185 dece, prebačeno je u ruske mirovne trupe. Hitna pomoć sanitetskog voda specijalne namene pružila je pomoć za devet ranjenih građana, među kojima je četvoro dece", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Komanda ruskih mirovnih snaga pozvala je sukobljene strane u Nagorno-Karabahu da odmah prekinu vatru, preduzmu mere za deeskalaciju situacije i nastavak pregovaračkog procesa, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju ruskih trupa, tokom dana su zabeležena brojna kršenja primirja od strane azerbejdžanske strane duž linije kontakta.

Ankara: Azerbejdžan bio primoran da preduzme akciju

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je danas da je Azerbejdžan bio primoran da preduzme mere na svojoj suverenoj teritoriji u Nargorno-Karabahu jer zabrinutost Bakua nije ublažena nakon sukoba sa Jermenijom u regionu 2020. godine.

"Smatramo da je nastavak sveobuhvatnih razgovora između Azerbejdžana i Jermenije, koji su detaljno održavani do danas, na način orijentisan na rezultate, jedini način da se postigne mir, sigurnost, prosperitet i trajna stabilnost u regionu", navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: U požaru kod Raške stradao stariji bračni par

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.z

    19. septembar 2023 | 20:20

    Svako koristi u ovom previranju moći da dograbi šta misli da mu pripada i ko je jači otima. Ovo je udarac i na Ruse jer ne mogu garantovati Jermenima mir i sigurnost i time pokazuju svoju nemoć u tom regionu. U toku je novo pregrupisavanje Sveta a mi nemamo nikakvog izbora jer možemo proći slično kao '99-te.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA