Vreme čitanja: oko 1 min.

Azerbejdžan drugi dan nastavlja napad na Nagorno-Karabah, zahteva predaju: Jermeni traže ostavku lidera

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tenzije na Južnom Kavkazu su već mesecima visoke oko otcepljene enklave, međunarodno priznate kao deo Azerbejdžana

  • 0
Nagorno Karabah Azerbejdžan rat Foto: Tanjug/AP

Azerbejdžan je saopštio da se njegove vojne mere u Nagorno-Karabahu nastavljaju drugi dan nakon što je u utorak pokrenuo, kako je rekao, "antiterorističke" operacije u toj oblasti.

Rečeno je da neće prestati sve dok se etnički-jermenski separatisti ne predaju.

Tenzije na Južnom Kavkazu su već mesecima visoke oko otcepljene enklave, međunarodno priznate kao deo Azerbejdžana.

Azerbejdžan i Jermenija su poslednji put ratovali pre tri godine.

Nagorno Karabah Azerbejdžan rat Foto: Tanjug/AP

U saopštenju u sredu ujutru, azerbejdžansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je vojna oprema koja pripada jermenskim oružanim snagama "neutralizovana", uključujući vojna vozila, artiljeriju i protivvazdušne raketne instalacije.

Baku je u utorak naredio "nelegalnim jermenskim vojnim formacijama" da predaju oružje i raspuste svoj "nelegalni režim".

Etnički Jermeni u Karabahu apelovali su u utorak na prekid vatre i na početak pregovora. Ali iz azerbejdžanskog ultimatuma bilo je jasno da je cilj Bakua da završi osvajanje planinske enklave.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Azerbejdžan da je započeo kopnenu operaciju koja ima za cilj "etničko čišćenje".

Ali stotine jermenskih demonstranata, frustrirani odgovorom svoje zemlje, sukobili su se sa policijom ispred parlamenta u Jerevanu, osuđujući svog lidera kao izdajnika i pozivajući ga da podnese ostavku.

Azerbejdžan je saopštio da bi pregovori mogli da počnu u gradu Jevlah, nekih 100 km severno od regionalnog glavnog grada Karabaha, Hankendi, koji etnički Jermeni nazivaju Stepanakert.

Od kraja 2020. godine, 3.000 Rusa je pratilo krhko primirje, ali je pažnja Moskve skrenuta njenom invazijom na Ukrajinu u punom obimu.

Procenjuje se da u planinskoj enklavi živi oko 120.000 etničkih Jermena. Rusija je saopštila da su njeni vojnici premestili skoro 500 civila iz najugroženijih područja, dok su separatisti rekli da su pomogli u premeštanju ukupno 7.000.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA