Vreme čitanja: oko 2 min.

Hoće li se Hezbolah umešati u rat između Izraela i Hamasa?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hezbolah, koji podržava Iran i koji ima bliske veze sa Hamasom, zapretio je "zemljotresom" ako Izrael pokrene kopnenu invaziju na Pojas Gaze

  • 3
Hezbolah Foto: Shutterstock

Hoće li se i Hezbolah umešati u rat između Izraela i Hamasa? Nije baš pitanje od milion dolara, ali je sigurno pitanje "100.000 raketa i projektila", jer je to procenjena veličina trenutnog arsenala moćne libanske militantne grupe, navodi se u analizi "Gzero Media".

Hezbolah, koji podržava Iran i koji ima bliske veze sa Hamasom, zapretio je "zemljotresom" ako Izrael pokrene kopnenu invaziju na Pojas Gaze kao deo tekućeg odgovora na Hamasovo terorističko divljanje 7. oktobra u južnom Izraelu. A nedavno su Hezbolah i izraelske snage razmenili prekograničnu vatru, dok su civili s obe strane granice evakuisani.

Zašto bi se mešao u sukob? Ne bi bilo moguće da vojno porazi Izrael, pošto to čak ni jako naoružani Hezbolah nema realne šanse da uradi. Umesto toga, cilj bi bio da se Izrael uvuče u sukob na severu koji onemogućava Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) da se u potpunosti usredsrede na uništavanje Hamasa na jugu.

Održavanje Hamasa na površini važan je cilj za širu anti-izraelsku osovinu u regionu koju ima podršku Irana, kaže Firas Maksad, viši saradnik na Bliskoistočnom institutu u Vašingtonu, koji godinama proučava Hezbolah.

"Da više ne postoji palestinska komponenta ove osovine, sam Hezbolah bi postao mnogo izloženiji riziku s Izraelom", kaže on.

Ali, to je složeniji proračun nego što mislite.

Svaki sukob bi rizikovao sakaćenje odgovora Izraela koji bi mogao da poveća patnju miliona Libanaca koji su već zaglibili u višegodišnjoj ekonomskoj krizi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je tokom vikenda izneo tu tačku, upozoravajući na "razaranje" ako Hezbolah napadne. Pošto Hezbolahovo političko krilo ima mesta u libanskom parlamentu, ovo je nešto što grupa mora da razmotri pored regionalnih i strateških razmatranja.

"Najidealnija situacija za Hezbolah je da koristi pretnju silom protiv Izraela, a da ne mora da je koristi", zaključuje Maksad.

Basil: Liban neće pokrenuti rat sa Izraelom

Istaknuti libanski hrišćanski političar u savezu sa Hezbolahom rekao je u utorak da Liban neće pokrenuti rat sa Izraelom, ali da će se braniti ako bude napadnut.

Komentari Gebrana Basila, šefa Slobodnog patriotskog pokreta bivšeg predsednika Mišela Auna, usledili su u trenutku kada se nastavljaju sporadični sukobi na libanskoj granici sa Izraelom između Hezbolaha i naoružanih palestinskih grupa u Libanu na jednoj strani i izraelskih snaga na drugoj strani.

"Niko nas ne može uvući u rat osim ako nas izraelski neprijatelj ne napadne, a onda ćemo biti primorani da se branimo", rekao je Basil posle sastanka sa predsednikom parlamenta Nabihom Berijem, još jednim saveznikom Hezbolaha.

Basil je u ponedeljak telefonom razgovarao i sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralahom.

"Svi Libanci se slažu da ne žele rat, ali to ne znači da treba da dozvolimo da nas napadnu bez odgovora", rekao je on.

Bilo je široko rasprostranjenih spekulacija o tome da li će i pod kojim okolnostima Hezbolah i njegov arsenal od oko 150.000 raketa i projektila u potpunosti ući u tekući rat Izrael-Hamas.

Neprekidni sukobi na granici i zabrinutost oko šireg sukoba interno su raselili 19.646 ljudi u Libanu, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije.

(Telegraf.rs)

Video: Hamas ispaljuje salvu projektila na Izrael iz Gaze

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da li će

    25. oktobar 2023 | 04:58

    a oni već bombarduju izrael danima

  • Piroška

    25. oktobar 2023 | 04:17

    Ko će koga ako ne svoj svoga. Obe organizacije su iste i podržavaju iste ideale. I bore se za isto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA