≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemačka je ekspres-lonac koji samo što ne eksplodira: Kako može država da reši gorući problem?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsetimo, nedugo nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael, nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će biti uvedene zabrane aktivnosti za dve organizacije

  • 12
Berlin, Nemačka, propalestinski protest Foto: Tanjug/AP

Islamistički marševi, veličanje terora, otvorena mržnja prema Jevrejima... Čak je i ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer rekla da je "crvena linija" pređena i da država mora da reaguje "sa zabranama okupljanja" i "oštrom intervencijom policije".

Međutim, postavlja se pitanje da li ove mere mogu biti dovoljne da zaustave ono čega se mnogi u Nemačkoj bolje, dalje eskalacije i širenja mržnje?

Stručnjaci i poznavaoci ustava i zakona kažu da nema potrebe da Nemačka donosi nove zakone kako bi se određene grupe dovele u red.

"Krivični zakon, zakon o migrantima, zakon o azilu i boravku pružaju dovoljno mogućnosti da se teško sankcionišu oni koji ih krše i da se primeni vladavina prava", kaže za Bild Volker Boeme-Nefler, sa Univerziteta Oldenburg.

Međutim, on ističe da "ako neko gleda na drugu stranu i sve trivijalizuje, ni najbolji zakoni nisu od koristi". To bi u prevodu značilo da država mora da istroši sve svoje mogućnosti.

Stručnjak za terorizam Piter Nojman, sa Kraljevskog koledža u Londonu poziva vladu da razvije "akcioni plan za islamistički i antiizraelski terorizam“, poput onog koji već postoji protiv desnog ekstremizma, piše Bild.

Nojman je veoma konkretan. Zahteva da se odmah provere sve islamističke pretnje i ponovo proceni njihov potencijal pretnje.

"Pretnje od terorizma moraju odmah dati prioritet svim bezbednosnim organima", navodi on.

Ističe i da društvene mreže i internet forume u kojima se islamisti organizuju treba pažljivo pratiti.

"Tamo se trenutno pojavljuju nove mreže koje su jednako važne kao i ono što se dešava na ulicama“, smatra Nojman.

On smatra da je neophodno zabraniti rad "novim organizacijama", ali ne na način na koji je to urađeno u slučaju organizacija Hamas i Samidun.

"Nemojte objavljivati zabrane, ako ne planirate odmah da ih sprovedete", izričit je Nojman koji dodaje da vlada mora odmah prestati da finansira i odobrava skupljanje novca za islamističke organizacije.

Stručnjak za bezbednost Karlo Masala, sa Univerziteta Bundesver u Minhenu kaže da bi zadatak trebalo da preuzme Kancelariju za zaštitu ustava.

"Oblast fenomena islamizma mora biti masovno proširena. To znači da "dvorišne džamije" moraju biti potpuno osvetljene. I elektronskim sredstvima i "ljudskom inteligencijom", odnosno sa doušnicima", smatra on.

Masala ne veruje da su opšte zabrane demonstracija neophodne, ali jasno stavlja do znanja da, ako, kao u Esenu, demonstracije registruju ljudi ili organizacije koje su poznate kao zaštitne organizacije zabranjenih partija ili udruženja, protesti bi trebalo da budu zabranjeni.

Nefler kaže da se, naravno, sloboda izražavanja odnosi i na "čudna, iritantna, apsurdna ili zastrašujuća mišljenja, na demonstracijama, na TikToku ili drugde“.

"Ali, ako se proslavljaju masakri Hamasa, ako se poziva na eliminaciju izraelske države ili ako se vrši huškanje, ova granica je pređena. Onda država mora da deluje", smatra on.

Ustavni advokat Jozef Franc Lindner, sa Univerziteta u Augzburgu, poziva na "strogo sprovođenje prava na okupljanje uz zabranu okupljanja ako postoji rizik od antisemitskih izjava ili podsticanja“. I podseća na stav 47. Zakona o prebivalištu, koji takođe reguliše zabranu i ograničavanje političkog delovanja stranaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • рагнер

    7. novembar 2023 | 12:05

    Желим им што јачу експлозију.

  • Dane

    7. novembar 2023 | 13:07

    Secamo se i mnogi narodi se sećaju jako dobro vas S.ABA!!!! Ne zaboravljamo mi,ne zaboravlja niko a najmanje onaj od gore! I ne kaze se za dzabe: KAKO ZANJES,TAKO TI SE VRACA!!!!!! A vi ste kod nas i po Svetu smejali smrt...Sta da vam poželimo? Da desetine hiljada migranata koje ste primili budu mirni? Dobri? Pitomi? Pozelecemo vam samo jedno,da budu onakvi kakvi ste vi bili prema nama,samo takvi!!!! A bolje necete ni dočekati! Bolje niste ni zasluzili! Drzava vam je puna tempuranih bombi,puna kao oko,samo je putanje kada ce početi detonacije!!!! "Gospodo" sve stiže na naplatu,SVE!!!!!!! Nekada prodje godina,dve,5 , nekada I vise decenija,ali dodje,vrati se,prosto mora!!!!! Kakvi ste vi "gospodo" Nemci bili u vasoj istoriji,zelimo vam samo toliko da vam se istorija ponovi,da je osetite na vašoj koži,a sve to kuća na vaša vrata,polako ali sigurno i sve vam je bliži čas kada će te osetiti sve to!!!!! Mi vam zelimo samo toliko,samo da vam se vrati sve ono u VASOJ KUCI sto ste vi radili nama U NASOJ!!!!!

  • Febo

    7. novembar 2023 | 12:18

    Kasne Nemci jedno 30 godina najmanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA