Vreme čitanja: oko 4 min.

Aleks apelovao da mu ne hapse majku i dedu koji su ga oteli: "Hoću da se napijem s prijateljima za rođendan"

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Zato nisam ranije došao kući. Brinuo sam samo da će ih zatvoriti", rekao je Aleks Bati u intervjuu

  • 0
Alex Batty, Melanie Batty,  David Batty Foto: Greater Manchester Police

Aleks Bati (17), tinejdžer koji je nestao pre šest godina tokom odmora u Španiji, pojavio se u svom prvom televizijskom intervjuu od povratka u Veliku Britaniju.

Tinejdžer se izjasnio da ne želi da se njegova majka i deda suoče sa zatvorom dok se istraga o njegovom nestanku nastavlja, javlja "Mirror".

Aleks je zagrlio svoju baku Suzan Karuanu, dok su oboje u svom prvom TV intervjuu otkako je pronađen razgovarali sa voditeljima Ričardom Madeli i Suzanom Rid.

Dok se pojavljivao uživo u emisiji, u kojoj je emitovan i unapred snimljeni intervjuu, Aleks je priznao da nije mislio da će ponovo videti svoju majku ili dedu. Takođe je podelio svoje planove za budućnost, uključujući obrazovanje i nadu da će dobiti posao - dok je jednu karijeru isključio.

Govoreći o odvojenosti od svog unuka, Suzan je za emisiju rekla:

"Ranije sam razmišljala o Aleksu svaki dan i to je bilo bolno. Ali sada više neću tako razmišljati."

Takođe je rekla da ne želi da se njegova majka ili deda suoče sa zatvorom zbog njegovog nestanka.

"Neću da idu u zatvor, to je poslednje što želim".

Aleks je odgovorio:

"Zato nisam ranije došao kući. Brinuo sam samo da će ih zatvoriti."

Pokrenuta je krivična istraga povodom navodne otmice britanskog tinejdžera Aleksa, koji je pronađen prošlog meseca u Francuskoj šest godina nakon što su ga majka i deda odveli na odmor i nisu se vratili kući, saopštila je policija Velikog Mančestera. Obema odraslim osobama je tada zabranjeno da budu sa dečakom, zbog porodičnih poteškoća.

Kada se nakon dve nedelje više nisu vratili iz Marbelje, policija je pokrenula istragu.

Prošlog meseca, 17-godišnjak se vratio u Oldam, blizu Mančestera, i ponovo se sreo sa svojom bakom - zakonskim starateljem koji je godinama upućivao emocionalne apele za njegov povratak.

Vozač-dostavljač pronašao je Aleksa kako hoda putem u južnoj Francuskoj usred noći 13. decembra. Istražitelji su verovali da je Aleks pobegao iz ruralne zajednice koja živi u podnožju Pirineja. Nakon višednevnog pešačenja, pokupio ga je vozač kamiona koji je postao sumnjičav i pozvao policiju.

Govoreći o svojoj odluci da napusti majku, Aleks je pričao o svom bekstvu i zašto je otišao tek sada.

"Bili smo u puno karavana i boravili smo u puno kuća, uvek na planinama satima udaljeni od bilo kakvog sela ili bilo čega sličnog."

"Jednog dana sam samo pomislio, ok, ne mogu više ovo da podnesem. Znao sam da je sve već nekako vreme da odu s tog mesta, tako da ako bih ja otišao, oni ne bi bili tamo kada bi došla policija."

Aleks se tada pojavio u studiju sa svojom bakom, dok je detaljno opisao dan kada je stigao u Veliku Britaniju i zašto je želeo da ostavi taj život iza sebe. Aleks je rekao da je morao da se namuči kako bi otišao, ali jednog dana se probudio i znao je da je to dan kada mora da ode zauvek.

Upitan da li je ranije rekao svojoj majci da želi da ode, objasnio je:

"Jesam, da, mislio sam da odem kada sam imao 14 godina i prvi put sam razgovarao sa majkom i dedom o odlasku kada sam imao 16."

Aleks je rekao da nije razmišljao i otkrio:

"Bio sam siguran, bio je to normalan dan, da budem iskren. Nisam mislio da ću tada otići, bila je veoma brza odluka da to bude taj dan."

"Shvatio sam da je vreme pravo, bilo je oko 7 sati kada sam shvatio da moram da idem, napravio sam hranu za sve i igrao se. Oko pola 10 sam napisao poruku i do 12 sati otišao."

Upitan šta je na belešci koju je ostavio svojoj majci, on je rekao:

"To su samo u suštini reči o tome koliko ih volim i da sam zahvalan na onome što su uradili za mene, da sam znao da su to uradili iz ljubavi prema meni, ali da to nije najbolje za moju budućnost. Napisao sam da ne brinu za mene, jer mogu da se brinem o sebi."

Suzan je tada otkrila da može oprostiti Aleksovoj majci što ga je odvela, jer ni ona nije želela da se njena ćerka suoči sa kaznom. Ali Aleks je priznao da nije mislio da će ponovo videti nju ili svog dedu, ali mu "nije smetalo".

"Mislim da nikoga od njih više neću videti. Voleo bih ponovo da vidim svog dedu."

Njegova baka se plašila da neće biti živa ako se Aleks jednog dana vrati kući, ali je rekla da je nakon ponovnog okupljanja s unukom videla da ju je "duboki bol" napustio, nazivajući to "neverovatnim".

Pošto se njegov prvi rođendan u Velikoj Britaniji za šest godina približava sledećeg meseca, voditelj ga je pitao šta planira da uradi.

Nakon što se ponovo povezao sa prijateljima od kojih je bio razdvojen svih tih godina, priznao je da planira da se "žestoko napije" sa njima, a takođe želi da ide na koledž i planira da diplomira biznis ili IT.

Aleks je dalje rekao da kao da nema izgubljenog vremena između njega i njegovih starih prijatelja, i da su se svi ponovo povezali.

Ali Aleks je priznao da postoji jedan posao koji ne bi radio, rekavši da nije bio oduševljen građevinarstvom.

Dok se Suzana našalila da bi građevinske kompanije mogle imati nešto za njega, on je rekao:

"O Bože, ne mogu, nikada više. Iskreno bilo šta, samo ne građevinarstvo."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA