≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Eksplozija nasilja širom Ekvadora, bande otimaju i ubijaju policajce: Prizori zastrašujući, stanje alarmantno

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kriminalci su pokrenuli talas napada unutar i izvan zatvora koji su rezultirali ubistvima policajaca i zatvorskih čuvara

  • 8

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa potpisao je izvršni dekret kojim je proglasio da je u toj zemlji u toku unutrašnji oružani sukob.

On je naveo da je u zemlji veliki broj organizovanih kriminalnih grupa, koje je označio kao terorističke organizacije, dodavši da je naredio oružanim snagama da izvedu vojne operacije kako bi neutralisale te grupe.

Teško naoružani gangsteri upali u zgradu televizije

Noboa je potpisao dekret nakon upada naoružane grupe napadača u zgradu televizije TC u gradu Gvajakil. Napadači su upali u studio tokom živog TV prenosa i naterali zaposlene da legnu na pod, dok su se u pozadini čuli pucnji i vika.

Novine El Universo pišu da su uspaničeni novinari i snimatelji slali brojne poruke s molbama za pomoć dok su gangsteri divljali zgradom.

"Žele da ubiju mnoge od nas. Pomozite nam", glasila je jedna poruka.

Nacionalne policijske snage Ekvadora objavile su na društvenim mrežama da su specijalne snage raspoređene na mesto zločina "kako bi rešile ovu hitnu situaciju".

Policija je, u međuvremenu, saopštila da je evakuisala zaposlene.

Policija Ekvadora kasnije je objavila da je uhapsila sve naoružane muškarce, a svo osoblje i taoci su živi. Najmanje četiri komada vatrenog oružja, dve granate i "eksplozivni materijal" pronađeni su, a 13 osoba je uhapšeno, rekao je Cesar Zapata, glavni zapovednik nacionalne policije.

"Počinioci će biti izvedeni pred lice pravde zbog svojih terorističkih dela", dodao je.

Vanredno stanje zbog bekstva iz zatvora

Do upada u studio došlo je u trenutku kada su kriminalne grupe pokrenule talas terora širom Ekvadora, otimajući policajce i detonirajući niz bombi, dok su zatvorenici oteli desetine čuvara.

Napadi su usledili nekoliko sati nakon što je novi predsednik Danijel Noboa proglasio vanredno stanje nakon bekstva iz zatvora vođe najopasnije bande u zemlji, Adolfa Masijasa Viljamara, zvanog Fito, nakon čega je kidnapovano najmanje sedam policajaca, a zabeležen je i niz eksplozija širom zemlje. Fitova grupa je, između ostalog, osumnjičena za ubistvo jednog predsedničkog kandidata u Ekvadoru.

Jose Adolfo Macias Ekvador Printskrin: Youtube

Dok su hiljade vojnika i policajaca tražile Adolfa Masijasa, osuđenog vođu moćne bande Los Čoneros, koji je u nedelju nestao iz strogo čuvanog zatvora, izbio je haos unutar i izvan zatvora u očitoj demonstraciji sile organizovanih kriminalnih grupa protiv novog predsednika zemlje.

Nakon što je Fito pobegao iz zatvora, u najmanje šest zatvora izbili su nemiri, a pojedini zatvorenici uzeli izvestan broj zatvorskih čuvara za taoce i zapretili da će ih ubiti ako vojnici budu raspoređeni da povrate kontrolu nad zatvorskim ustanovama.

Noboa, koji je izabran u oktobru na temelju obećanja da će suzbiti nasilni kriminal, proglasio je dvomesečno vanredno stanje kasno juče.

Gotovo 40 drugih zatvorenika, uključujući još jednog osuđenog narkobosa, pobeglo je iz drugog zatvora u gradu Riobambi u ranim jutarnjim satima u utorak.

Ima mrtvih, bande otimaju policajce

Osam ljudi je ubijeno, a troje je povređeno u napadima povezanima s kriminalnim grupama u Gvajakilu, dok su dva policajca ubili "naoružani kriminalci" u obližnjem gradu Nobolu, saopštila je policija.

Najmanje sedam policajaca je oteto, a video koji kruži društvenim mrežama prikazuje trojicu otetih policajaca kako sede na zemlji s uperenim pištoljem u njih, dok je jedan prisiljen da čita izjavu upućenu predsedniku Noboi, prenosi AFP.

"Tražili ste rat, dobićete rat. Proglasili ste vanredno stanje. Proglašavamo policiju, civile i vojnike ratnim plenom", pročitao je on.

Peru proglasio vanredno stanje duž granice sa Ekvadorom

Vlada Perua proglasila je vanredno stanje duž svoje severne granice sa Ekvadorom zbog talasa nasilja koji je zadesio tu susednu zemlju, nakon što je ekvadorski narko-bos Adolfo Marsijal Viljamar Fito pobegao iz zatvora.

Peruanski premijer Alberto Otarola saopštio je da će u okviru proglašenja vanrednog stanja na granici biti raspoređen neodređeni broj vojnih trupa za podršku policijskim snagama, prenosi Rojters.

Dodao je da će ministri odbrane i unutrašnjih poslova Perua biti u blizini granice radi koordinacije operacija.

(Telegraf.rs)

Video: Novinari koje je ekvadorska banda držala kao taoce: Snimak oslobađanja i hapšenje otmičara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA