Vreme čitanja: oko 3 min.

Roditelji žrtava nakon presude mami dečaka ubice traže odgovornost škole: "Ovo treba da bude primer ostalima"

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Itan Krambli je ubio četiri i ranio još sedam osoba

  • 1
Mičigen  Ethan Crumbley pucnjava škola napadač Foto: Tanjug/AP

Amerikanka Dženifer Krambli osuđena je u Mičigenu za ubistvo iz nehata jer nije sprečila svog sina da ubije četvoro učenika u pucnjavi u školi, time postavši prvi roditelj u američkoj istoriji koji je osuđen zbog masovnog ubistva koje je počinilo dete.

Tužilaštvo je majku optužilo za nemar zato što je dozvolila sinu da uzme pištolj, kao i zbog ignorisanja znakova upozorenja. Krambli je osuđena po četiri tačke optužnice za ubistvo iz nehata, a svaka od njih nosi maksimalnu zaprećenu kaznu od 15 godina.

Ova presuda, smatraju stručnjaci, mogla bi da ima daleko veće posledice.

Skoro svakog dana, Stiv i Aj nose istu duksericu, ukrašenu cvetom koji se nalazi u gornjem levom uglu. Ta odeća unela je mrvicu boje u njihov život nakon smrti njihove 14- godišnje ćerke Hane. Njeno ime na japanskom znači cvet, a pet latica na cvetu simbolizuju članove njihove porodice sa njenim imenom u sredini.

Hana je bila najmlađa od četvoro učenika koje je Itan Krambli ubio u srednjoj školi u Oksfordu. Osim nje, Itan je ubio i Tejta Majra, Madisin Boldvin i Džastina Šilinga. Još sedam osoba, među kojima je i nastavnik je ranjeno.

Ethan Crumbleys Oxford High School pucnjava, Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

"Uvek se smejala, uspevala je da izmami osmeh kod drugih ljudi. Svaki dan bez nje je nova borba. Ona je bila srce i duša naše porodice", rekao je Hanin otac Stiv.

U decembru prošle godine sudija je Itana Kremblija osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Nakon presude njegovoj majci pokrenuta je rasprava o odgovornosti roditelja u slučaju ubistava, kada je dete izvršilac.

Itanu su roditelji poklonili oružje kojim je izvršio masakr, a takođe su pokušali da pobegnu od policije kada se zločin dogodio.

Suđenje njegovom ocu i upravi škole tek treba da se održi.

Itan je u detinjstvu bio zanemaren

Koleginica Itanove majke i njihova bliska prijateljica ispričala je za medije da su ga roditelji kao malog često ostavljali samog kod kuće, dok su se oni provodili u gradu i pili alkohol.

"Bio je vrlo hladan, uvek je držao distancu, bio je manipulativan. Često je lagao", rekal je prijateljica njegove majke.

Ona se zatim prisetila jedne situacije kada je gledala kako Itan skida ptičije gnezdo sa grane.

"Ja i moj partner smo pomislili da će on jednog dana ubiti nekog", rekla je ona.

U presudi Itanovoj majci navedeno je da su roditelji bili više fokusirani na svoje vanbračne veze, nego na odgajanje dečaka i na njegovo mentalno zdravlje.

"Itan je bio zanemaren. Bila sam zabrinuta za njega, jedno dete tako ne treba da odrasta", rekla je koleginica njegove majke.

Kremblijevi roditelji su se prvi suočili sa optužbama za ubistvo, nakon što je zločin počinilo njihovo dete.

Sa druge strane, u novembru prošle godine, otac mladića koji je optužen za ubistvo sedam osoba na paradi u Ilinoisu izjasnio se krivim za nesmotreno ponašanje nakon što je utvrđeno da je pomogao sinu da nabavi oružje.

Dženifer Krambli Foto: Tanjug/AP

Istog meseca, majka šestogodišnjeg dečaka iz Virdžinije, koji je pucao u svoju učiteljicu, osuđena je na 21 mesec zatvora nakon što je priznala krivicu za zanemarivanje deteta.

Roditelji ubijene Hane kažu da im je laknulo jer tužioci zahtevaju od Itanovih roditelja da preuzmu odgovornost za svoje postupke.

"Ovo treba da bude primer za sve ostale slučajeve. Šta god da se desi neće vratiti našu decu", rekao je Stiv.

Oni su se takođe osvrnuli i na odgovornost škole.

"Izveštaj koji su sastavili je vrlo osuđujuć. Iz njega je jasno da je od početka škola pravila greške. Ali, oni su učinili sve da bi sa sebe skinuli odgovornost", rekao je Stiv.

Roditelji ubijene dece, podneli su privatnu tužbu protiv školskog okruga Oksford.

Nekoliko meseci ranije, sud je odbio nekoliko privatnih tužbi protiv škole navodeći da je Itan Krambli jedini neposrredni izvršilac masakra.

Dok čekaju presudu, roditelji ubijene dece čine sve da se njihovi najmiliji ne zaborave.

"Želim da zasadim četiri stabala trešnje kao uspomenu na četiri ugašena mlada života. Treba da budu podsetnik našoj zajednici da se ovako nešto nikada ne zaboravi", rekao je Hanin otac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • andrija

    9. februar 2024 | 08:14

    E kad bi to bilo i kod nas da i takozvani roditelji budu kaznjeni vise bi brinuli o deci i manje bi zla bilo i drugima s i njima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA