≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon Putina izdati i nalozi za hapšenje najviših ruskih komandanata: Sumnjiče se za teške zločine u Ukrajini

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je naloge za hapšenje najviših ruskih komandanata Sergeja Kobilaša i Viktora Sokolova zbog sumnje da su počinili ratne zločine u Ukrajini

  • 9
Međunarodni krivični sud, Hag, Holandija Foto: Tanjug/AP

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je naloge za hapšenje najviših ruskih komandanata Sergeja Kobilaša i Viktora Sokolova zbog sumnje da su počinili ratne zločine u Ukrajini, navodi se u saopštenju u utorak, javlja Rojters.

MKS, sa sedištem u Hagu, saopštio je da postoje razumni razlozi da se veruje da su njih dvojica odgovorni za "raketne udare koje su snage pod njihovom komandom izvele na ukrajinsku električnu infrastrukturu od najmanje 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023."

"Svi ratovi imaju pravila. Ta pravila obavezuju sve bez izuzetka", rekao je tužilac MKS-a Karim Kan, dodajući da će nastaviti da traži saradnju od Rusije, koja je do sada odbijala da se angažuje sa MKS.

Ovo je drugi set naloga za hapšenje ruskih zvaničnika u vezi sa ratom u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

U martu prošle godine, MKS je izdao naloge za hapšenje predsednika Vladimira Putina i komesara za decu Marije Lvove-Belove zbog optužbi za ratne zločine vezane za otmicu ukrajinske dece.

Moskva poriče ratne zločine u Ukrajini i odbacila je prethodne naloge MKS za hapšenje za ratne zločine kao deo pristrasne zapadne kampanje za diskreditaciju Rusije. Ruski zvaničnici kažu da takvi nalozi imaju mali uticaj na stvarni svet jer Moskva nije član suda, kao ni druge velike sile, poput Sjedinjenih Država i Kine.

Kobilaš (58) je bio komandant takozvane dalekometne avijacije ruskog vazduhoplovstva u vreme navodnih zločina. Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da su ruski udari na gusto naseljena područja u gradu Mariupolju izvođeni pod njegovom komandom.

Sokolov (61) je bio admiral ruske mornarice koji je komandovao Crnomorskom flotom u periodu na koji se optužbe odnose, navodi MKS.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je naloge za hapšenje.

"Svaki ruski komandant koji naredi udare na ukrajinske civile i kritičnu infrastrukturu mora da zna da će pravda biti zadovoljena. Svaki počinilac takvih zločina mora da zna da će odgovarati", naveo je on na platformi X.

Međunarodni krivični sud je u utorak saopštio da su napadi na ukrajinsku električnu mrežu prouzrokovali štetu i štetu civilima koji bi očigledno bili preveliki u odnosu na očekivanu vojnu prednost.

Tačni detalji o konkretnim incidentima i mogućim žrtvama čuvaju se u tajnosti kako bi se zaštitili svedoci i zaštitile istrage koje su u toku, dodaje se u saopštenju.

Tužilac MKS Kan posetio je Ukrajinu u martu prošle godine kako bi istražio rusku kampanju raketnih i bespilotnih napada na elektrane i drugu infrastrukturu u kojima su poginule stotine civila, a milioni su ostali bez struje i vode.

Ženevske konvencije i dodatni protokoli koje su oblikovali međunarodni sudovi kažu da strane uključene u vojni sukob moraju da prave razliku između "civilnih objekata i vojnih ciljeva" i da su napadi na civilne objekte zabranjeni.

Tužioci MKS-a takođe žele da optužbe štrajkove označi ne samo kao ratne zločine već i kao zločine protiv čovečnosti, jer kažu da su bili deo državne politike rasprostranjenih napada na civilno stanovništvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    5. mart 2024 | 21:38

    Odmah izdati naloge za hapsenje svih tuzilaca MKS i svih sudija. Poslati ekipe i spakovati ih za Moskvu

  • Goran Kovačević

    5. mart 2024 | 21:18

    Vidim pohapšeni Ameri za osiromašeni uranijum koji je bačen na Kosovu i ostalim delovima Srbije....

  • ZAC

    5. mart 2024 | 23:33

    To nije medjunarodni vec Americki i Engleski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA