Vreme čitanja: oko 1 min.

Milej prvi put pričao o abortusu pred studentima, šokirao izjavom: Njegove pristalice nazvao "ubicama"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milej, za koga se znalo da se protivi abortusu, ali nije javno govorio o tom pitanju otkako je preuzeo dužnost pre tri meseca, međutim, ovog puta je izrazio svoj stav obraćajući se učenicima jedne katoličke škole

  • 6
Havijer Milej Foto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Predsednik Argentine Havijer Milej istakao je tokom obraćanja studentima da abortus koji je legalan u nekoj zemlji, smatra "ubistvom", a pristalice takvog čina "ubicama".

Milej, za koga se znalo da se protivi abortusu, ali nije javno govorio o tom pitanju otkako je preuzeo dužnost pre tri meseca, međutim, ovog puta je izrazio svoj stav obraćajući se učenicima jedne katoličke škole.

"Upozoravam vas, za mene je abortus ubistvo i to mogu da vam pokažem, sa matematičke, filozofske i liberalne tačke gledišta", rekao je Milej dva dana uoči Dana žena.

On je dodao da su oni koji su podržavali njenu dekriminalizaciju 2020. godine u latinoameričkoj državi "ubice".

Nakon preuzimanja dužnosti, Milej je, između ostalog, najavio zatvaranje Nacionalnog instituta za borbu protiv diskriminacije (INADI). Predsednik, koji sebe opisuje kao "anarhokapitalistu", više puta je izrazio nameru da zatvori institucije i organizacije koje smatra "beskorisnim".

Njegova vlada je prošlog meseca zabranila upotrebu vulgarnih reči u vojsci i jasno stavila do znanja svoju nameru da je iskoreni iz državne službe.

Tokom govora u Davosu u januaru, Havijer Milej je kritikovao "socijalnu pravdu", "radikalni feminizam" i "krvavi abortus".

Abortus u Argentini je legalan kao izborna medicinska procedura tokom prvih 14 nedelja od začeća. Zakon o abortusu je liberalizovan nakon što je Nacionalni kongres usvojio zakon o dobrovoljnom prekidu trudnoće u decembru 2020. Ova mogućnost je predviđena ako je trudnoća posledica teškog silovanja, kao i ako je ugrožen život ili zdravlje trudnice.

Dok se abortus i prava žena dovode u pitanje u nekoliko zemalja, Francuska je u ponedeljak postala prva zemlja koja je eksplicitno proglasila abortus ustavnim pravom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumilex

    8. mart 2024 | 12:37

    A sta je drugo nego ubistvo. Kad stupas u seksualne odnose znas da trebas biti i odgovoran. Odgovaraj za dvoje postupke. Zakonski nije kaznjivo ali ubija psihu,niko normalan ne moze da zivi mirno posle abortusa. To je najveća kazna. U nekim slučajevima mogu da razumem i opravdam ali promiskuitetne zivotinje i one kojima je to sredstvo za kontracepciju prezirem.

  • Mile

    8. mart 2024 | 16:57

    Žene moraju da eađaju zato su sanama i to im je posa kao što im je posa kuhinja.A naš posao je da napravimo tu decu i nema tu rasprave. Ko će da rađa ako one neće. Ja nemogu da mogu imo bi puno dece Vako imam samo dvoje.

  • To je u rangu monstruoznosti jasenovca.

    8. mart 2024 | 13:49

    Zene se jos ne stide. Njima je to radost. Ej bre, ne mozes da zauzdas svoju strast, skaces na svakog muskarca, i na kraju ga optuzis da ti pravi dete, a ti tokom odnosa se pogubis u erupciji zadovoljstva. I onda, i ju, aj ubijem dete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA