≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bajden održao ključni govor: Kritike na račun Trampa, evo šta je obećao građanima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Branio je prava na abortus i rekao da će raditi na njihovom obnavljanju širom zemlje ako bude ponovo izabran

  • 11
Džo Bajden govor o stanju nacije Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden održao je sveobuhvatno obraćanje naciji, iznoseći ključna pitanja koja će verovatno biti deo njegove kampanje za reizbor.

Više puta je kritikovao Donalda Trampa - svog verovatnog protivnika na novembarskim izborima - kritikujući njegove nedavne izjave o Rusiji i NATO-u, prenosi BBC.

Branio je prava na abortus i rekao da će raditi na njihovom obnavljanju širom zemlje ako bude ponovo izabran.

Bajden je takođe istakao svoj dosadašnji rad na ekonomiji, rekavši prepunoj sali predstavničkog doma da "Američki povratak gradi budućnost američkih mogućnosti".

Tramp je rekao da je njegov rival kriv za krizu na granici i nazvao govor "sramotom" u seriji objava na društvenim medijima.

Senator iz Alabame Kejti Brit, koja je dala zvaničan republikanski odgovor, rekla je da se "američki san pretvorio u američku noćnu moru" pod Bajdenom.

Spomenuo i svoje godine

U svom govoru, predsednik Bajden je napokon spomenuo svoje godine - predmet mnogih rasprava i izvor zabrinutosti za neke birače, prema nedavnim anketama.

"Da zaključim sa ovim. Znam da možda ne izgledam tako - ali sam već neko vreme tu. I kada dostignete moje godine - određene stvari postaju jasnije nego ikad pre", rekao je 81-godišnjak.

Njegov očekivani protivnik Donald Tramp, ima 77 godina.

Bajden krivi Trampa za neuspeh zakona o granici 

Bajden je takođe oštro kritikovao zakonodavce zbog propasti usvajanja bipartisanog zakona o granici, koji je propao usled žestokog protivljenja republikanaca u Predstavničkom domu.

Zakonodavstvo bi omogućilo zapošljavanje 1.500 agenata za obezbeđenje granice, kao i još 100 sudija za imigraciju kako bi se rešio zastoj slučajeva u imigracionom sistemu.

"Taj bi zakon spasao živote", rekao je. "I doneo red na granici."

Bajden je primetio da bi mu zakon omogućio "privremeno zatvaranje" granice kada broj migranata bude "preopterećujući".

Krivicu za neuspeh prebacio je na Donalda Trampa.

"Rekli su mi da je moj prethodnik zvao članove kongresa u Senatu i zahtevao da blokiraju zakon", rekao je. "On misli da bi to politički bio uspeh za mene, a politički gubitak za njega."

"To nije o njemu", rekao je. "Nije ni o meni."

Dok je govorio, Bajden se takođe suočio s vikom sa republikanske strane sale - znak koliko je politički kontroverzna tema.

Naročito je odgovorio na pozive Marjorie Taylor Green da pomenete Laken Riley, ženu iz Džordžije ubijenu od strane nezakonitog migranta.

Ukupno, oko 6,3 miliona migranata je zadržano prelazeći granicu tokom administracije Bajdena, veći broj nego pod prethodnim predsedničkim mandatima. Samo prošle godine, 2,5 miliona nezakonitih migranata prešlo je granicu.

Bajden najavio luku u Gazi za humanitarnu pomoć

Predsednik Bajden upravo je najavio da će američka vojska konstruisati luku u Gazi kako bi omogućila veći dolazak humanitarne pomoći u ovo pogođeno područje.

Ranije danas, visoki zvaničnici SAD-a rekli su da će privremena luka omogućiti ulazak nekoliko stotina dodatnih kamiona s pomoći u Gazu svakog dana.

Očekuje se da će izgradnja luke potrajati nekoliko nedelja. Početni transporti stići će preko Kipra, gde će se obavljati izraelske sigurnosne provere.

Prema UN-u, oko četvrtina populacije Gaze je na ivici gladi.

SAD i druge zemlje, uključujući Jordan i Francusku, dosad su isporučivale snabdevanje u Gazu avionima, ali humanitarne organizacije kažu da taj metod ne može zadovoljiti potrebe.

O pravu na abortus 

Predsednik Bajden je citirao odluku Vrhovnog suda koja je poništila odluku u slučaju Roe protiv Vejda, čime je efektivno ukinuto nacionalno pravo na abortus.

"Žene nisu bez izborne moći", kaže Bajden, pozivajući se na odluku.

"Naravno", dodaje.

Bajden se osvrće na ključno izborno obećanje, ako se vrati u Belu kuću, radiće na obnovi prava na abortus širom zemlje, obećanje za koje priznaje da bi zahtevalo puno saradnje Kongresa da se ostvari.

Bajden obećava da SAD "neće napustiti" NATO

Nekoliko trenutaka nakon što je započeo svoj govor, predsednik Bajden oštro je kritikovao Donalda Trampa, zbog nedavnih izjava u kojima je rekao da će reći Rusiji da "uradi šta god želi" ako NATO ne doprinosi više svom vlastitom odbrambenom savezu.

"Bivši predsednik zapravo je rekao to, klanjajući se ruskom lideru", rekao je Bajden. "To je opasno i neprihvatljivo."

Takođe je obećao kontinuiranu posvećenost NATO-u i evropskoj bezbednosti, navodeći da ako se SAD "odreknu" Ukrajine, Evropa će biti u opasnosti.

"Nećemo se odreći", rekao je uz glasne aplauze zakonodavaca u sali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    8. mart 2024 | 07:07

    OVAJ NE ZNA NI KO JE NI ZASTO JE TU......DRUGI ODLUCUJU ON JE SAMO STARACKA MARIONETA....I IZAZIVAC RATOVA I GLADI

  • Skids

    8. mart 2024 | 06:58

    Gotov si matori obrisaće te Tramp ko gumicom

  • Mile

    8. mart 2024 | 07:49

    Tako radi pravi demokracki precednik.izađe pred narod i kaže tako tako. Nema laži nema prevara. A ne onaj ruski još živi u kamenom dobu priča bajke kako je ukrajna bila pre 26vekova ruska. Svaka čast na velikom vođi Bajdenu u borbi za svetlu budućnost i uočavanju globalnih problema koje će kao presednik najveće sile da reši još sledeće godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA