Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi napad medveda u Slovačkoj, povređene dve osobe: Životinja snimljena kako luta ulicom

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je drugi takav napad na području Slovačke za samo par dana

  • 1
Medved Foto-ilustracija: pixabay.com

Dve osobe su u završile u bolnici nakon što ih je napao medved u sgradu Liptovski Mikulaš u Slovačkoj, saopštile su hitne službe.

Vlasti navode da je 49-godišnja žena zadobila povrede ramena, a da se 72-godišnji muškarac leči zbog posekotine na glavi. Lokalni mediji pišu da je policija poterala medveda iz grada u šumu.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako medved trči ulicom. Ovo je drugi takav napad na području Slovačke za samo par dana, piše BBC.

U petak je žena (31) iz Belorusije preminula nakon što ju je lovio medved na severu Slovačke. Slovačka gorska služba spasavanja rekla je da je telo žene izvučeno iz šume u planinama Niskim Tatrama u petak uveče.

Žena je šetala s muškarcem kada je na njih naleteo medved. Prema rečima muškarca, on i žena su pobegli u različitim pravcima. Područje ima gustu šumu i strme klisure. Ne zna se da li je žena umrla od pada ili ju je ubio medved.

Poslednjih godina zabeležen je niz napada medveda na ljude, uključujući jedan smrtonosni napad 2021. Taj napad je navodno bio prvi smrtonosan napad medveda u Slovačkoj u celom stoleću. Članovi nove slovačke populističke nacionalističke vlade izjasnili su se protiv, kako kažu, preterane zaštite životne sredine u EU za predatore poput vukova i medveda.

Medvedi i vukovi su se vratili u Slovačku preko Karpata tokom decenija nakon pada komunizma 1989. Medvedi su česti u planinskom lancu Karpata, koji se proteže od Rumunije preko zapadne Ukrajine do Slovačke i Poljske.

Ministarstvo za zaštitu životne okoline saopštilo je da će zajedno s Rumunijom na sledećem Savetu ministara životne okoline EU-a predstaviti predlog za ponovnu klasifikaciju medveda na popis zaštićenih vrsta, budući da njihov broj znači da više nisu ugroženi i da se mogu selektivno ubijati.

Istraživači međutim kažu da nije došlo do eksplozije u procenjenoj populaciji medveda u Slovačkoj. Za populaciju medveda kažu da je i dalje stabilna na oko 1.275.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    18. mart 2024 | 07:25

    Spustiti roletne i šaluzine i proglasiti prekid lovostaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA