≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

450.000 ljudi napustilo Grčku za 10 godina: Sve manje rađanja, političari zabrinuti

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Karamanlis upozorio na opasnosti od nepovoljnih demografskih trendova u Grčkoj

  • 10
Kastorija, Grčka Foto: Pixabay/John_Nature_Photos

Bivši premijer Grčke Kostas Karamanlis izjavio je danas da je Grčka suočena sa dugogodišnjim negativnim demografskim trendovima i upozorio na opasnosti od takvih trendova.

"Prema nedavnom istraživanju EUROSTAT, niska stopa nataliteta u Grčkoj naglo raste. U 2021. godini u Grčkoj je rođeno 85.346 dece, 2022. godine samo 75.921. Rođenih je bilo 9.425 manje, odnosno u toku jedne godine zabeležen je pad nataliteta od oko 11 odsto. Nasuprot tome, smrtni slučajevi su dostigli 143.923 u 2021. i 140.801 u 2022. godini. Odnosno, skoro duplo veći broj od novorođenih", rekao je Karamanlis na Star Forumu 2024, prenosi portal Njuz Brejk.

Karamanlis je ocenio da je otežavajuća okolnost to što je u poslednjoj deceniji, uglavnom zbog ekonomske krize, Grčku napustilo više od 450.000 građana iz najproduktivnijeg dela društva.

"Ovo je neviđen gubitak stanovništva sa posebno nepovoljnim, ne samo brojčanim već i kvalitativnim karakteristikama. U dve reči: Grčka ne rađa, ona stari i slabi. Demografija je tempirana bomba u temeljima naše nacije i stoga je to najkritičnije nacionalno pitanje u godinama koje su pred nama", rekao je Karamanlis.

Prema njegovim rečima Grčka se nalazi u nestabilnom balkanskom okruženju i trajno su joj ugroženi teritorijalni integritet i suverena prava zbog hegemonističkih ambicija Turske.

"Zablude nisu dozvoljene niti opravdane. Potrebna je snaga, budnost, odlučnost i smirenost da bi se suočili sa njima. Očigledno je da je broj stanovnika kritičan parametar za nacionalnu bezbednost i odbranu nacionalnih prava", predočio je Karamanlis.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA