Vreme čitanja: oko 6 min.

Ubica traži da što pre bude pogubljen: "Vreme je da žrtve i njihove porodice dobiju pravdu koju zaslužuju"

M. P.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Derek Dirmen ubio je pet osoba, među kojima je bila i trudnica, zbog čega je osuđen za šest ubistava

  • 1
Alabama ubica Derik Derman Derrick Dearman Foto: Greene County Sheriff's Department

"Sada je vreme da žrtve i njihove porodice dobiju pravdu koju zaslužuju kako bi započeli proces zaceljivanja," rekao je Derek Dirmen (36) u telefonskom intervjuu iz zatvora.

Ubica koji je osuđen na smrtnu kaznu u Alabami rekao je za NBC News da više ne želi da odgađa pravdu za porodice pet osoba koje je ubio pre osam godina i da je spreman da platiti krajnju cenu za svoje zločine.

U svom prvom intervjuu, Derek Dirmen je rekao da je ranije ove nedelje poslao devet pisama guvernerki Alabame Kej Ajvi, tužiocu Stivu Maršalu, kao i sudijama i drugima uključenim u ovaj užasni slučaj, obaveštavajući ih da odustaje od žalbi i da želi da bude pogubljen.

Dirmen (36) je rekao da je pomiren sa svojom odlukom.

"Sada je vreme da žrtve i njihove porodice dobiju pravdu koju zaslužuju kako bi započeli proces zaceljivanja," rekao je tokom telefonskog intervjua iz zatvora Vilijam C. Holman u Atmoru u Alabami.

Dirmen je rekao da porodicama žrtava još nije saopštio svoju odluku, ali da namerava da im napiše pisma.

"Dugo sam noćima razmišljao, šta bih rekao bilo kojoj od tih porodica da imam priliku, mogućnost da kažem nešto?", rekao je.

"Reči nemaju težinu u ovoj situaciji"

"To je deo razloga zbog kojeg sam doneo odluku da se izvrši moja kazna. Reči nemaju težinu u ovoj situaciji. Jedino što bih rekao je da svako ko je bio povređen mojim postupcima oprosti mi, ne zbog mene, već zbog njih. Tako će osloboditi svoje srce da zaista zaceli."

Dirmen je objavio svoju odluku dva meseca nakon što je Vrhovni sud Alabame odbio njegov zahtev za žalbu na smrtnu kaznu i potvrdio šest njegovih presuda za ubistvo. Optužen je za šest ubistava jer je jedna od žrtava, 22-godišnja Čelsi Mari Rid, bila u petom mesecu trudnoće.

Alabama ima zakon o prenatalnom ubistvu koji se odnosi na bilo koji stadijum trudnoće.

Dirmen, poreklom iz Lejksvila, Misisipi, rekao je da je prošao kroz proces žalbi zbog svoje porodice - ne zbog sebe.

"Rekli su, 'Derek, samo nam daj par godina u ovom procesu žalbi'", rekao je. " 'Zaslužujemo to, naše je pravo kao tvoje porodice da se borimo za tvoj život', i ja sam rekao, 'U redu'. To je bilo pre skoro šest godina, i osećam da sam im dao fer šansu."

NBC News je kontaktirao porodicu Rid i porodice ostalih žrtava Dereka Dirmena: Šenon Melisu Rendal (35), Roberta Lija Brauna (26), Džastina Kaleba Rida (23) i Džozefa Adama Tarnera (26).

Otac jedne od žrtava oprostio ubici

Robert F. Braun, otac Roberta Lija Brauna, već je oprostio Dirmenu.

"Ne mogu vratiti svog sina", rekao je Robert F. Braun u septembru 2016. na Derekovom suđenju na okružnom sudu u Mobajlu, u Alabami. "Opraštam ovom momku jer ne zna bolje. Saosećam s njegovom porodicom."

Tragični niz događaja počeo je 20. avgusta 2016. kada je Dirmen, naoružan sekirom i oružjem, upao u bungalov izvan ruralnog Sitronela u Alabami.

Žestoko nadrogiran metamfetaminima i besan što je njegova bivša devojka Laneta Lester tražila utočište u kući svog brata, Dirmen je napao žrtve dok su spavale. Zatim je oteo Lesterovu i njenog trogodišnjeg sina i pobegao u kuću svog oca u Lejksvilu.

Alabama ubica Derik Derman Derrick Dearman žrtve Dirmanove žrtve: Šenon Melisa Rendal, Džastin Kejleb Rid, Džozef Adam Tarner, Robert Li Braun i Čelsi Meri Rid Foto: Greene County Sheriff's Department

Prvi znak da se nešto strašno dogodilo bio je kada su Lesterova i beba, koji je Dirmen pustio, došli u policijsku stanicu u Sitronelu i ispričali policajcima šta se dogodilo.

Dirmen je rekao da se predao policiji u Lejksvilu kada je došao sebi i shvatio šta je uradio.

"Ja sam kriv, jednostavno sam kriv, predao sam se i priznao sam", rekao je Dirmen.

"Kada sam prebačen u okrug i pošto sam proveo nedelju dana tamo, spavajući svaki dan, moj um mi se sve više vraćao, malo po malo, malo po malo, bio sam u šoku. Nisam mogao da shvatim obim onoga što se dogodilo jer su to bili dobri ljudi."

Dirmen, koji se borio sa zavisnošću još od tinejdžerskih godina, rekao je da su ga droge pretvorile u zver.

"Droge su me pretvorile u veoma nepredvidljivu, nestabilnu i nasilnu osobu", rekao je. "To nije ono što sam ja. Osoba koja je počinila ove zločine i osoba koja ja zaista jesam su dve različite osobe."

Ali, Dirmen je dodao, to nije izgovor za ono što je učinio.

"To ne menja činjenicu da su zločini počinjeni", rekao je.

Ipak, kada se našao pred sudijom, Dirmen je na početku izjavio da nije kriv - zbog svoje porodice - za šest optužbi za ubistvo s predumišljajem i dve optužbe za otmicu.

"Oni su znali da nisam bio pri svesti, znali su da trezven nikada ne bi uradio te strašne stvari", rekao je. "Nisam ni nameravao da osporavam svoju presudu. Ali sam dozvolio svojoj porodici da mole sudove, znate, da ne traže smrtnu kaznu."

Dve nedelje nakon ubistava, mesto zločina - kuća Tarnerovih - spaljena je. Ali ne pre nego što su detektivi prikupili dokaze koji su im bili potrebni protiv Dirmena.

Otpustio advokate i priznao krivicu

Zatim, u septembru 2018, Dirmen je otpustio svoja dva advokata i priznao krivicu.

Prema zakonu Alabame, čak i osumnjičenom koji je priznao krivicu za ubistvo s predumišljajem mora biti suđeno pred porotom.

I u oktobru 2018, porota je osudila Dereka Dirmena.

Nije jasno koji su protokoli u Alabami za zatvorenika koji želi da bude pogubljen.

Ali Dirmen već zna kako želi da umre - i odlučio se za smrtonosnu injekciju. Trenutno, država je zakazala izvršenje za Džejmija Milsa za 30. maj i traži da se drugi zatvorenik, Alan Miler, ubije azotnim gasom kasnije ove godine. Miler, koji je preživeo pokušaj smrtonosne injekcije 2022. godine, podneo je tužbu ovog tjedna kako bi blokirao izvršenje azotnim gasom, tvrdeći da je prvo izvršenje prema novoj metodi uzrokovalo surove i produžene patnje. Alabama je izvela prvu egzekuciju azotnom hipoksijom ranije ove godine na Kenetu Judžinu Smitu, koji je takođe prethodno preživeo pokušaj izvrđenja smrtne kazne smrtonosnom injekcijom.

"Izvršenje... mislim, da li me plaši? Da, i ne," rekao je Dirmen kad je upitan o tim neuspelim egzekucijama. "S jedne strane, imate, znate, gore komplikacije, iz bilo kojeg razloga, znate, veoma je mučno i bolno. Mislim, postoji ta šansa, Alabama je poznat po problemima sa svojim procesom izvršenja smrtnih kazni."

"Zapravo, kad pomislim na to, o tome najmanje razmišljam. Moj um je toliko usmeren na pokušaj da uradim ispravnu stvar," kaže.

Dirmen je već odabrao i duhovnog savetnika - sveštenika dr Džefa Huda.

"Iako sam odlučno protiv toga da država Alabama ima pravo da ga ubije, Derek Dirmen je sposoban da donosi svoje odluke i nastaviću molitveno da stojim pored njega kako bude napredovao", rekao je Hud.

Ne slaže se sa smrtnom kaznom za druge

Dirmen kaže da njegova odluka ne znači da se slaže sa smrtnom kaznom za druge osuđenike s kojima živi u Holmanu.

"Ovde su momci u opštem stanju počinili mnogo gore zločine od pola momaka na smrtnoj kazni", rekao je. "Ovde su neki momci na smrtnoj kazni, ako biste ih danas pustili, nikada ne bi počinili zločin i bili bi produktivni članovi društva."

Dirmen je rekao da je umiranje poželjnije od provođenja ostatka života u brutalnom zatvorskom sistemu Alabame. Ali to nije razlog zašto traži da bude pogubljen.

"Da li to radim zato što ne mogu da živim sa samim sobom? Ne", rekao je. "Doneo sam ovu odluku iz drugih razloga. Jedan od tih razloga je da svi uključeni, ne samo žrtve i njihove porodice, već i moja porodica, mogu dobiti neko zaceljivanje i da mogu da se izleče i krenu dalje."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Чудно и није

    12. april 2024 | 17:17

    Интелигентан ум очигледно којег је дрога уништила али вратио се себи; невероватно саврхшено промисшљање и одабир ликчног пута казне. Редак ум међу починиоцима злочина који схвата свој грех.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA