Vreme čitanja: oko 6 min.

Situacija na Bliskom istoku sve dramatičnija: Opet se oglasio Bajden, rekao kad očekuje napad Irana na Izrael

M. P.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Upitan koja je poruka koju sada ima za Iran, predsednik SAD je rekao: "Nemojte"

  • 6
Iran, Izrael Foto: Shutterstock

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je novinarima u Beloj kući u petak da očekuje da će Iran napasti Izrael "pre sada nego kasnije", prenosi CNN.

"Ne želim da ulazim u obaveštajne informacije, ali moje očekivanje je pre sada nego kasnije", rekao je Bajden novinarima kada su ga pitali koliko je blizu iranski napad na Izrael.

Upitan koja je poruka koju sada ima za Iran, predsednik SAD je rekao: "Nemojte."

U odgovoru na više pitanja novinara u prostoriji, uključujući i da li su američki vojnici u opasnosti - Bajden se vratio za govornicu i rekao da su Sjedinjene Američke Države "posvećene" odbrani Izraela.

"Posvećeni smo odbrani Izraela. Podržaćemo Izrael, pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspeti", rekao je Bajden.

SAD su bile u visokom stanju pripravnosti za značajan iranski osvetnički napad na Izrael u poslednjih nekoliko dana dok rastu strahovi od šireg regionalnog rata.

Postoji "stvarna", "verodostojna" i "moguća" pretnja od lansiranja udara iz Irana, saopštila je Bela kuća u petak, nakon što je Izrael izveo napad na iranski diplomatski kompleks u Siriji prošle nedelje u kojem su ubijena tri iranska generala.

Bajden, koji je već upozorio da Iran preti "značajnim napadom" na Izrael, neprekidno dobija informacije o situaciji od svog tima za nacionalnu bezbednost.

SAD i nekoliko drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Francusku, izdale su nove smernice za putovanje za zaposlene u vladinim službama u Izraelu od kada se pojavila iranska pretnja.

"Veoma pažljivo pratimo ovo", rekao je Džon Kirbi, portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta, koji je odbio da pruži informacije o očekivanom vremenu napada.

Ministarstvo odbrane premestilo je dodatna sredstva u region Bliskog istoka "kako bi ojačalo regionalne napore za odvraćanje i povećalo zaštitu snaga SAD", rekao je CNN-u zvaničnik Ministarstva odbrane dok se Izrael i SAD pripremaju za potencijalni napad Irana.

Pentagon je posebno radio na jačanju protivvazdušne odbrane za američke trupe stacionirane u Iraku i Siriji koje su bile meta napada proiranskih snaga više od 100 puta između oktobra i februara. U januaru su tri američka vojnika poginula kada je dron prošao kroz američku protivvazdušnu odbranu u bazi u Jordanu.

SAD ne očekuju da će Iran ili njegovi sateliti napasti američke snage kao deo svoje osvete, ali se sredstva premeštaju ya svaki slučaj.

"Bilo bi neprimereno da ne sagledamo naš položaj u regionu kako bismo bili pravilno pripremljeni", rekao je Kirbi.

CNN je prošle nedelje izvestio da su SAD u visokoj pripravnosti i aktivno se pripremaju za napad Irana koji bi mogao da cilja izraelske ili američke resurse u tom regionu. Zvaničnici su rekli da bi takav napad mogao da se dogodi tokom ove sedmice.

Izvori kažu da će Iran, zbog zabrinutosti usled dramatične eskalacije u borbi, verovatno izvesti napad na Izrael preko svoji proksija u regionu, a ne direktno, prema dve osobe upoznate s američkim obaveštajnim podacima o tom pitanju.

Teheran se plaši dramatične eskalacije borbi, rekli su izvori, i ne želi da SAD ili njene saveznike izloži izgovoru za direktan napad na Iran.

Izvori su rekli da Iran i proiranske milicije ne deluju kao da su spremne da napadnu američke trupe ili druge resurse u regionu, ali su naglasili da Iran nema savršenu komandu i kontrolu nad svim svojim proksijima, pa se mogućnost napada na američke resurse ne može potpuno isključiti.

Izvori su rekli CNN-u da američka obaveštajna služba procenjuje da je Iran podstakao nekoliko svojih ovlašćenih milicija da istovremeno izvedu veliki napad na Izrael, koristeći bespilotne letelice i rakete, i da bi to moglo da se dogodi već ove sedmice.

"Pretnja je veoma jasna i verodostojna", rekao je jedan od izvora. "Stavili su sve delove na mesto kako bi sada izveli napad. Samo čekaju pravi trenutak."

Bajden je razgovarao sa svojim izraelskim kolegom, premijerom Benjaminom Netanjahuom, o pretnji iranskog napada tokom telefonskog poziva prošle nedelje.

Direktan napad na Izrael od strane Irana jedan je od najgorih scenarija na koje se administracija Bajdena priprema, jer bi garantovao brzu eskalaciju već veoma turbulentne situacije na Bliskom istoku. Takav napad bi mogao da dovede do proširenja izraelsko-hamasovskog rata u širi, regionalni sukob - nešto što Bajden dugo nastoji da izbegne.

Kirbi je rekao u petak da su američki zvaničnici u "konstantnoj komunikaciji" sa svojim izraelskim kolegama o tom pitanju i da su koraci u toku kako bi se osiguralo da Izrael bude sposoban da se odbrani.

"Mi smo svakako svesni svega, pa i onoga što smatramo veoma verodostojnom pretnjom koju je izneo Iran u smislu mogućih napada na Izrael", rekao je Kirbi u petak.

Ukazao je na posetu Izraelu u petak od strane komandanta Centralne komande SAD-a generala Erika Kurilje kako bi "direktno vodio razgovore sa svojim kolegama iz IDF-a".

Međutim, američki zvaničnici bili su frustrirani zbog nedostatka informacija koje su izraelski zvaničnici podelili pre nego što su izveli napad u Damasku prošle nedelje, izvori su rekli CNN-u. Izrael je obavestio američkog zvaničnika samo kada su njegovi avioni već bili u vazduhu na putu za Siriju, rekao je drugi američki zvaničnik.

"Nismo bili unapred obavešteni da će Izrael izvesti ovaj vazdušni udar", rekao je zvaničnik. "Minut pre nego što se dogodio i kada su izraelski avioni već bili u vazduhu, Izrael se obratio američkom zvaničniku da kaže da su u procesu izvođenja udara u Siriji. Nisu navedeni detalji o tome koga ciljaju ili gde će udar biti izveden, a napad je već bio u toku pre nego što je informacija mogla biti prosleđena kroz vladu SAD-a."

Diplomatski pritisak

Državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ministrima spoljnih poslova Turske, Kine i Saudijske Arabije kako bi ih pozvao da pritisnu Teheran da ne eskalira sukob na Bliskom istoku nakon pretnji koje je Iran uputio Izraelu, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler u četvrtak.

Miler je rekao da su SAD takođe "razgovarale sa evropskim saveznicima i partnerima tokom proteklih nekoliko dana" kako bi prenele sličnu poruku Iranu. Nemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron su oboje razgovarali s iranskim ministrom spoljnih poslova u poslednjih nekoliko dana.

Blinken je "jasno stavio do znanja svakoj zemlji koja ima bilo kakav odnos s Iranom da je u njihovom interesu da koriste taj odnos kako bi poslali poruku Iranu da ne bi trebalo da eskalira ovaj sukob. Ali ću te zemlje pustiti da same govore o tome koje korake mogu ili ne mogu da preduzmu", rekao je Miler.

Stejt department ograničio je putovanje američkih vladinih zvaničnika u Izraelu nakon javnih pretnji protiv Izraela od strane Irana.

"Iz opreza, zaposlenima u američkoj vladi i njihovim članovima porodice ograničeno je lično putovanje izvan šireg područja Tel Aviva (uključujući Hercliju, Netanju i Even Jehudu), Jerusalima i Be'er Ševe do daljnjeg", stoji u upozorenju koje je objavila ambasada SAD u četvrtak. "Zaposlenima u američkoj vladi dozvoljeno je da tranzitiraju između ova tri područja u lične svrhe."

"Bezbednosno okruženje ostaje složeno i može se brzo promeniti u zavisnosti od političke situacije i nedavnih događaja", napomenuto je u upozorenju.

Francuska je savetovala svojim građanima da "apsolutno izbegavaju" putovanje u Iran, Liban, Izrael i okupirane palestinske teritorije zbog rizika od "vojne eskalacije", reklo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova u petak.

Ministarstvo je dodalo da će porodice diplomatskog osoblja u iranskoj prestonici Teheranu biti vraćene u Francusku, a javnim službenicima će biti zabranjeno obavljanje poslovnih misija u tim zemljama i teritorijama.

Francuski ministar spoljnih poslova izdao je novo preporuku nakon kriznog sastanka o regionu, saopštilo je ministarstvo u postu na platformi X.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA