Vreme čitanja: oko 2 min.

SAD su se obavezale da će braniti Izrael, evo kakve snage imaju na Bliskom istoku

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Posvećeni smo odbrani Izraela", rekao je Bajden iz Bele kuće. "Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspeti."

  • 3
CVN78 nosač aviona Foto: Flickr/Official U.S. Navy Page/Chief Mass Communication Specialist RJ Stratchko

Pre nego što je Iran lansirao dronove prema Izraelu, predsednik SAD Džo Bajden je u petak jasno rekao da će SAD pomoći u odbrani svog saveznika, piše CNN.

"Posvećeni smo odbrani Izraela", rekao je on iz Bele kuće. "Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspeti."

SAD imaju snage u Iraku i Siriji koje bi potencijalno mogle presresti dronove na putu ka Izraelu, zavisno od mesta sa kojeg su lansirani. Američke mornaričke snage u Crvenom moru ranije su presrele rakete dugog dometa lansirane od strane Huta iz Jemena prema Izraelu.

Trupe u regionu: Postoji hiljade američkih vojnika širom Bliskog istoka, a jedan zvaničnik odbrane SAD rekao je CNN-u ove nedelje da Ministarstvo odbrane premešta dodatne resurse u Bliski istok.

Na početku rata između Izraela i Hamasa, SAD su prebacile značajan broj resursa u Bliski istok u pokušaju da deluju kao odvraćanje i spreče konflikt da se proširi na širem području.

Još oko 1.000 američkih vojnika je na putu kako bi pomogli u postavljanju plutajućeg pristaništa koje će se koristiti za dostavljanje humanitarne pomoći Gazi. Portparol Pentagona, general-major Pat Rajder, rekao je ove nedelje da je planirano da pristanište bude operativno krajem aprila ili početkom maja.

Borbena grupa: Udarna grupa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer ostaje u regionu. Grupa uključuje 6.000 mornara, krstaricu sa navođenim raketama klase Tikonderoga USS Flipin Si (CG 58) i razarače sa navođenim raketama klase Arli Berk USS Mejson (DDG 87) i USS Grejvli (DDG 107). Grupa takođe uključuje avio-taktičku Grupu tri, koja se sastoji od devet eskadrila, uključujući četiri eskadrile za taktički udar.

Napadi Huta: U poslednjih nekoliko meseci, SAD kontinuirano obaraju rakete i dronove lansirane od strane Huta iz Jemena, kao i one lansirane od strane iranskih podržanih grupa u Iraku i Siriji. Tri američka vojnika su ubijena u januaru kada je dron lansiran na malu američku ispostavu u Jordanu.

Komandant CENTCOM-a: General Erik Kurilja, komandant Centralne komande (CENTCOM) koji je glavni general koji nadgleda američke snage na Bliskom istoku, bio je u petak u Izraelu na sastancima sa svojim izraelskim kolegama. Američki zvaničnik je rekao CNN-u u subotu da je Kurila napustio zemlju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stojadin pavlovic cole

    14. april 2024 | 01:48

    Ma sve je namesteno uvukli su iran i sad ce ih slomiti sa svih strana. Prodace ih naravno saudijska arabija egipat i turska .

  • 534

    14. april 2024 | 08:10

    Ne lupetajte. Sve je ovo maslo CIA i Mosada kao i napad od 7. Oktobra, kao i kule bliznakinje od 11. Septembra. Sami sebe napadnu da bi imali izgovor. I ovaj napad Irana je dogovoren i neće eskalirati. Bitno je da se prodaje oružje a ne da se ratuje.

  • Kole

    14. april 2024 | 07:37

    Kakva je to odbrana kada je Izrael za nekoliko meseci ubio oko 15000 palestinske dece. U Iranu ce ubiti barem 1 milion.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA