Vreme čitanja: oko 3 min.

Vatrogasci nikako da stave pod kontrolu požar u fabrici u Berlinu: Vatra bi mogla da gori danima

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

  • 0
Berlin, požar u fabrici Foto: Christoph Soeder / AFP / Profimedia

U jugozapadnom berlinskom okrugu Lihterfelde, od jutros gori fabrika. Kako javlja TagesSchau, iako u vazduhu nisu otkrivene opasne supstance, upozorenje je i dalje na snazi.

Veliki oblak dima formirao se u petak tokom velikog požara u metalnoj tehnološkoj kompaniji u Berlinu-Lihterfeldeu. Vatrogasna brigada je angažovana u velikoj operaciji i bila je na licu mesta sa 223 pripadnika spasilačke službe. Do večeri su "masovno suzbili" požar, kako je rekao zamenik državnog direktora vatrogasne službe, Per Klajst.

Međutim, operacija gašenja i dalje traje. Prema proceni vatrogasne službe, radovi na gašenju će trajati barem do subote ujutru, a možda i danima.

Operacija je bila otežana jer vatrogasci nisu mogli da uđu u zgradu, rekao je portparol vatrogasne službe Adrian Vencel.

Vatrogasna služba upozorava na moguće zdravstvene rizike, pošto su u zgradi bile skladištene hemikalije. Zvanično upozorenje o opasnosti navelo je da se dim kreće na sever preko zapadnog dela grada - kasnije je područje upozorenja ograničeno. Vatrogasna brigada je takođe pozvala ljude da izbegavaju područje tokom večeri. Stanovnici treba da nastave da drže prozore i vrata zatvorene i da isključe klima uređaje.

Prema Klajstu, kontaminirana vatrogasna voda sada postaje problem. Zbog toga je Tehnička služba za pomoć (THW) sada takođe angažovana u Lihterfeldeu.

Kolege će sprečiti kontaminiranu vodu sa hemikalijama da uđe u kanalizacioni sistem ili Teltovski kanal. Fabrika ima bazen za zadržavanje vatrogasne vode, ali je sada pun, rekao je Klajst.

Prema vatrogasnoj službi, u zgradi Diehl Metall-a skladišteni su, između ostalog, bakar-cijanid i sumporna kiselina. Postoji i rizik da se formira toksičan cijanovodonični gas. Da bi otkrili zagađivače u vazduhu, vatrogasna služba je popodne sprovela merenja u gradskom području.

U 16 časova Vincenc Kaš iz berlinske vatrogasne službe dao je "zeleno svetlo".

"Morali smo da pretpostavimo da će požar osloboditi opasne supstance u vazduh. Zbog toga smo izdali ovo upozorenje za Zapadni Berlin kao predostrožnost", rekao je Kaš. Međutim, prema trenutnim merenjima, može se reći da nema povećanih vrednosti i stoga trenutno nema akutnog rizika.

U rano veče, vatrogasna služba je saopštila da je dim opao; od tada je upozorenje o opasnosti važilo samo za Berlin-Lihterfelde i sever Teltova (Potsdam-Mitelmark).

Portparol kompanije: Nema proizvodnje vojne opreme

Metaloprerađivačka kompanija u Lihterfeldeu pripada Diehl grupi, koja takođe proizvodi oružje kojim snabdeva i Ukrajinu, između ostalih zemalja. Ali ne u Berlinu.

Podgrupa Diehl Defense ima samo kancelariju u glavnom gradu na Potsdamer Platcu, saopšteno je iz kompanije.

Berlinska kompanija pripada podgrupi Diehl Metall. Prema portparolu kompanije Mihaela Fica, reč je o elektroliznoj kompaniji koja proizvodi, između ostalog, delove za automobile. Prema Ficu, tamo nije proizvođena vojna oprema.

Prema informacijama ARD-a, zasad nema dokaza o spoljnom uticaju u požaru. Ipak, bilo je spekulacija na društvenim mrežama o mogućoj sabotaži sa ruskim učešćem.

Zgrada delimično srušena

Požar je izbio u petak ujutro u kompaniji na ulici Am Štihkanal. Kako je rekao portparol vatrogasne službe, požar je počeo u tehničkoj prostoriji na prvom spratu višespratne zgrade. U međuvremenu, cela zgrada od 2.000 kvadratnih metara potpuno je bila obuhvaćena požarom i delovi zgrade su se srušili.

Hitne službe su uspele da spreče širenje vatre na okolne zgrade, a u nekim od njih takođe se skladište hemikalije, prema portparolu vatrogasne službe.

Nakon što je izbio požar, zaposleni u kompaniji su se bezbedno izvukli, prema vatrogasnoj službi. Nije bilo povređenih. Okolne zgrade, uključujući prodavnicu i supermarket, bile su evakuisane. Neki mečevi u berlinskom amaterskom fudbalu su otkazani u petak zbog dima.

Kao što je saopštila berlinska saobraćajna informativna služba (VIZ), ulica Beskovdam/Gercale između ulica Vuperštrase i Vizmarer Štrase je zatvorena u oba smera. Takođe je pogođen autobuski saobraćaj BVG-a. Autobuska linija 285 će biti preusmerena: u pravcu S-Bahn i U-Bahn stanice Rathaus Šteglic između ulica Vuperštrase i Apenceler Štrase i u pravcu groblja Valdfridhof Dalem između ulica Engadiner Veg i Vuperštrase.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA