Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrelina topi asfalt, čak 50°C u ovom delu sveta: Očekuje se još vrelije, osveženje tek za dva meseca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Letnji monsun ovim predelima doneće padavine i osveženje tek za dva meseca

  • 0
vremenska prognoza, toplo vrelo leto, vrućina, pakleno, osveženje Foto: Tanjug/AP

Talas vrelog talasa blizi se vrhuncu na jugu Azije. Maksimalna temperatura danas je na jugoistoku Pakistana dostigla čak 50°C, a na severozapadu Indije 49°C.

Vrelo je i širom ostalih predela Pakistana i Indije, uz temperature iznad 45°C.

Temperature danas na jugu Azije Foto: Ogimet

Velike vrućine odgovrne su za smrt više desetina osoba.

Temperature čak i noću ostaju iznad 30°C.

Još vrelije vreme biće narednih dana, a temperature će ići i preko 50°C.

Vrhunac temperatura u ovom delu sveta je 53-54°C. Reč je o jugoistočnom delu Pakistana i severozapadnom delu Indije, u kojima se nalazi pustinja. Ovo je najvreliji deo na jugu Azije i jedan od najtoplijih na svetu.

Skoro tokom cele godine je suvo i bez padavina, monsun sa Arapskog mora do ovog dela južne Azije stigne najkasnije i to tek negde sredinom jula i tokom avgusta, a do tada neretko stotine osoba premine od posledica toplotnog talasa.

Potom mosnun donese razorne oluje, pljuskove i poplave, a u dva meseca padne celokupna količina padavina, u ovom delu sveta oko 200 litara.

U drugom delu južne Azije monsun stiže znatno ranije, pa tako već krajem maja zahvata jugozapad Indije i Bangladeš, a do kraja juna i početkom jula stigne i do severas Indije i severa Pakistana.

Od juna do septembra tokom monsuna padne 70-90 posto od godišnje količine padavina, a u jednom danu može da padne kiša koja u Srbiji u proseku padne za godinu dana, što uzrokuje razorne poplave i bujice.

Letnji monsun je izvor života u Aziji, jer obezbeđuje prinos pirinča i drugih kultura. Kada je izraženiji od proseka, nažalost.uslovljava i na stotine žrtava usled poplava, bujica i oluja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA