MAGIČNI HLEB GA SPASAO OD METKA: Priča o srpskom heroju oduševila Francuze!

Strip crtač iz Pirota Igor Krstić i scenarista Nenad Pejčić, u stripu su ovekovečili predanje o magičnom vojničkom hlebu - tainu, koji je hrabrog Solunca iz Pirota, Aleksu Zdravkovića, kako kaže legenda, sačuvao od kuršuma tokom balkanskih i Prvog svetskog rata

  • 2

Strip o tainu objavljen je na srpskom i francuskom jeziku u izdanju Francuskog instituta i Izdavačke kuće "Sistem komiks" u specijalnoj ediciji stripova na temu Prvog svetskog rata pod nazivom "Linije fronta".

- Ovo izdanje zajednički su radili srpski i francuski crtači i scenaristi. Velika je čast što je interesantna priča o hlebu tainu, koji se i danas čuva u Muzeju u Pirotu, ušla u prvo izdanje te edicije. U prvom broju edicije "Linije fronta" naš strip je objavljen s radovima čuvenih srpskih i evropskih strip crtača poput Alekse Gajića, Dražena Kovačevića i drugih, što je za nas veliko priznanje - rekao je Krstić Tanjugu.

On je dodao da je prilikom crtanja stripa o hlebu tainu, odlučio da strip bude urađen u tehnici koja podseća na stare crno-bele fotografije.

- Puno sam razmišljao o tome kojom tehnikom da nacrtam strip. Na kraju sam odlučio da strip nacrtam tehnikom koja podseća na stare crno bele fotografije, a i kadriranje je urađeno upravo u stilu starih crno-belih fotografija - kazao je Krstić.

Scenarista Nenad Pejčić kaže da je ideja nastala u Narodnoj biblioteci u Pirotu tokom prošlogodišnjeg festivala stripa, kojeg tradicionalno organizuje ova institucija.

- Tada je Igor Marković iz Izdavačke kuće ''Sistem komiks'' predložio da se izradi edicija stripova "Linije fronta". Odmah sam počeo da razmišljam šta bih mogao da napišem. S obzirom da sam Piroćanac došao sam na ideju da bi strip trebalo da ima veze s Pirotom tako da mi je brat dao ideju da obradim priču o soluncu iz Pirota Aleksi Zdravkoviću. Strip prati ratovanje Zdravkovića kroz balkanske ratove i Prvi svetski rat, njegov put preko "albanske golgote", Krfa i nazad do Pirota - kaže Pejčić.

Krstić i Pejčić rade i na humorističkom stripu "Srpko" za Udruženje Srba u Francuskoj. Strip prati avanture malog dečaka i njegovog dede.

Hleb Solunca Alekse Zdravkovića, tačnije njegovo prvo sledovanje vojničkog hleba koje je dobio daleke 1912. godine prilikom polaska u rat, i danas se čuva u Muzeju Ponišavlja u Pirotu i predstavlja jedan od najvrednijih i najinteresantnijih eksponata.

Aleksu je majka pred polazak na front zavetovala da nikako ne pojede prvo sledovanje vojničkog hleba, jer se verovalo da upravo to prvo sledovanje ima magične moći i da štiti onoga ko ga nosi, ali i njegove saborce, od neprijateljskih kuršuma.

Sa tainom pod pazuhom Aleksa Zdravković je sa svojim saborcima prošao brojne frontove i nebrojene bitke.

Legenda o magičnom hlebu tainu tada se munjevito pročula čak i među savezničkom vojskom pa su Aleksi mnogi nudili veliki novac za tain, ali on nije želeo da pogazi majčin zavet i proda tain.

Po završetku Prvog svetskog rata Aleksa Zdravković se u Pirot vratio s mnogobrojnim ordenjem, ali i sa tainom u rukama!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    9. decembar 2014 | 16:05

    Dal' je laz, il' istina,zivot spasen, zbog - taina?...

  • Stojko Budživojević ex Budživoje Stojković

    8. decembar 2014 | 12:29

    Eto što ti je Piroćanac...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA