NAPAD NA SRBE U HRVATSKOJ: Ubijaćemo vas opet, bežaćete kao Cigani

Učesnici protesta protiv zabrane parastosa za stradale u Glini verbalno su napadnuti i vređani od strane pojedinih sugrađana, čuli su se povici "cigani", pominjali su "traktorijadu", Šešelja, dok je lokalna policija stajala po strani ne radeći ništa da vređanje spreči

U svetu se 10. decembar obeležava kao međunarodni dan ljudskih prava. Međutim, pravoslavni Srbi se i na ovaj dan u Hrvatskoj suočavaju sa problemima. Naime, dešavanja u gradu Glini su samo jedan od primera koji dokazuju tu tvrdnju.

21. oktobra ove godine uprava ovog grada doneta je odluka kojom je zabranjeno da pravoslavni Srbi vrše parastos, pomen i polaganje cveća na mestu gde je do 1941. godine stajao hram Rođenja presvete Bogorodice. Te godine je u hramu počinjen zločin u kojem je stradalo preko 1.500 pravoslavnih Srba iz Gline, Topuskog, Vrginmosta i okoline, a sama zgrada srušena do temelja.

Tim povodom je "Antifašistička liga" održala sednicu ispred Spomen doma gde su osudili ovu odluku gradskih vlasti grada Gline. Mirnom protestu prisustvovao je manji broj vernika glinkse parohija zajedno sa parohom kostajničkim protojerem, Daliborom Tanasiće, i protojerejem glinskim Slobodanom Drakulićem.

Učesnici ovog skupa su verbalno napadnuti i vređani od strane pojedinih sugrađana, čuli su se povici "cigani", pominjali su "traktorijadu", Šešelja, dok je lokalna policija stajala po strani ne radeći ništa da vređanje spreči.

Nakon tridesetominutnog skupa Srbi su se razišli, dok su oni koji su izricali uvrede na račun žrtava i prisutnih razvili veliku državnu zastavu ispred doma i nastavili sa uvredama na račun pravoslavnih Srba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abrakadabra

    12. decembar 2014 | 12:10

    1)Hrvati nikada u historiji nisu imali vladara koji je govorio njihovim jezikom" (Franjo Josif) 2)Hrvati to su dronjci" (Franjo Josif) 3)Hrvati su izmet ljudskog roda (Adolf Hitler) 4)Hrvati su najhrabriji narod na svetu ne zato sto se nicega ne boje, nego zato sto se nicega ne stide"(Jovan Ducic) 5)Od svih naroda na zemaljskom saru, Hrvati su najgrozniji"(Karl Marx) 6)Boze sacuvaj nas gladi, kuge i Hrvata"(iznad ulaza u Njemacku katedralu) 7)Hrvate treba staviti pod starateljstvo"(Teodor Ruzvelt).

  • pop dujic

    12. decembar 2014 | 12:08

    Ja ovde pod Dinarom smirujem moje srbe ! Nećemo nasjesti na ustaške provokacije ! A da ćemo braniti srpska sela oko Knina to ustašama obećavam ! Jos postoji sveta Dinarska divizija Popa Dujica ! Kičmu srpstva u. Hrvatskoj niko ne slomi ! Za kralja i otadzbinu ! Krst časni i slobodu zlatnu !

  • Ml

    12. decembar 2014 | 10:01

    Hrvati i siptari je najgora nacija na svetuu !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA