SAMO ZA ONE KOJI LETUJU U CRNOJ GORI: Interpol će proveravati SVE goste hotela!

Probni projekat širenja Interpolovih servisa na privatni sektor je započeo, a Crna Gora je prva među državama u svetu koja ga je primenila. Pogledajte šta to zapravo znači

  • 27

Nekoliko crnogorskih hotela povezano je sa Interpolovom bazom podataka u kojoj se vrše provere svih gostiju tih turističkih zdanja, kako bi se utvrdilo da li neko od njih koristi lažna ili ukradena lična dokumenta, prenosi Radio televizija Crne Gore.

Rukovodilac Nacionalnog centralnog biroa Interpola Dejan Ðurović naveo je da će Interpol uskoro imati sličnu konekciju i sa nacionalnom avio-kompanijom, ali sa bankarskim sektorom.

Kako je obasnio, reč je o probnom projektu širenja Interpolovih servisa na privatni sektor, a Crna Gora je prva u svetu koja ga je primenila.

Servis je nastao kroz unapređenje FIND sistema, koji je do sada funkcionisao samo na graničnim prelazima, gde su pomoću  specijalnih linkova proveravane osobe, putne isprave i vozila, upoređujući ih sa Interpolovim bazama poternica, izgubljenih i ukradenih dokumenata i vozila.

Foto: AP/Tanjug, interpol.int Foto: AP/Tanjug, interpol.int

U prvoj fazi ti servisi su prošireni prema pojedinim hotelskim preduzećima u Crnoj Gori, što podrazumeva provere gostiju koji se registruju u hotelima, kroz Interpolove baze podataka.

- Provere su inicijalno išle samo za putna dokumenta, dok je u decembru 2014. servis proširen ka proverama lica kroz Interpolovu bazu traženih lica - objasnio je Ðurović, ali nije želeo da otkrije koji crnogorski hoteli su postali deo Interpolovog projekta, niti da li je neko od gostiju tih turističkih kompleksa hapšen zbog korišćenja lažnih dokumenata.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • car

    30. januar 2015 | 15:31

    Kakav privatni sektor?? Ko im je dao dozvolu da zadiru u moju privatnost? Jos jedan americko -spijunski eksperiment a djetici casni i posteni prvi stali u red.

  • Djuro

    30. januar 2015 | 15:48

    Pa onda nece imati ni jednog gosta ;-) jer su im svi gosti na poternici interpola xaxaxaxa

  • เจ้าชายอาหรับ

    30. januar 2015 | 15:32

    Jako mesto za letovanje,privlacno samo siptarima koji ce biti za koju godinu vecina u CG.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA