TRI BESRAMNE LAŽI O MIGRANTIMA: Prikazuju izbeglice kao teroriste ili kukavice, a istina je potpuno drugačija!

Tokom migrantske krize u medijima i na društvenim mrežama plasirane su brojne dezinformacije vezane za izbeglice, a te lažne vesti mogu da izazovu dodatni haos

  • 15

Sigurno ste već videli ovu ili slične fotografije na društvenim mrežama. Dele se kao lude. Dele se kao da su istinite.

KAKO JE PORASTAO BROJ IZBEGLICA: Najvažniji događaji od početka izbegličke krize KOJE MORATE ZNATI

U stvari, dele se kako bi se povećala histerija nastala oko migranata koji su predstavljeni kao opasne zveri koje nisu vredne pomoći, prenosi portal "Jutarnji.hr".

U HRVATSKOJ OKO 10.000 IZBEGLICA: Migranti neće u prihvatilište, spavaju po ulicama! (FOTO) (VIDEO)

U redu, strah je donekle razumljiv. Ljudi se boje da među izbeglicama ima i terorista. Ali zapitajte se zašto bi moćna i bogata teroristička organizacija poput Islamske države slala teroriste ovako nesigurnim i pogibeljnim kanalom, u gumenom čamcu preko Mediterana, kad ih mogu smestiti u avion i poslati u bilo koji kutak sveta?

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kad vidite ovu fotografiju SRPSKOG POLICAJCA sa BEBOM izbeglicom, biće vam jasno šta Sirijci misle o nama (FOTO)

Drugo, u Hrvatsku je ove godine ušlo 8 miliona turista. Možda su teroristi i među njima.

Hrvati zatvaraju granicu sa Srbijom?

I treće, možda i najvažnije - ako uskratimo pomoć onima koji pomoć mole i kojima je zaista potrebna, da li bi to značilo da je ISIS već pobedio i pretvorio nas u iste takve bezdušne zveri kao što su sami? Ako prestanemo da budemo ljudi, uzalud nam svaka borba.

UGLEDAJU SE NA SRBE: Hrvatski policajac drži u naručju dete koje drema na njegovom ramenu! (FOTO)

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Pomoći onima kojima je pomoć zaista potrebna, a istovremeno biti oprezan i učiniti sve što je u našoj moći kako bi se zaštitili, nisu međusobno isključive stvari. Ipak, ključno je za početak razaznati šta je istina, a šta nije. Ove fotografije koje se besomučno dele na društvenim mrežama i njihova pojašnjenja to nikako nisu.

NJIHOVA LICA I SUZE NAS SLAMAJU: Potresne fotografije mališana izbeglica koji samo hoće da RATA ne bude

1. Ovaj čovek je borac Islamske države

Ova fotografija podeljena je više od 100.000 puta. Tekst uz sliku tvrdi da je čovek na slici bivši  borac ISIS-a koji se sad pretvara da je izbeglica. Ipak nije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Zahvaljujući istraživanju koje su sproveli novinari BBC-ja , otkriveno je da se čovek zove Lait al-Saleh i da je bivši zapovednik FSA (Free Syrian Army) o kojem je pisala i agencija AP pre nekih mesec dana. FSA se sastoji od bivših pripadnika sirijske vojske koji nisu više želeli da se bore na strani predsednika Asada, a istovremeno su protiv ISIS-a.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Da bude potpuno jasno, FSA se bori protiv ISIS-a, a čovek na slici nije džihadista.

2. Izbeglice su kukavice koje su iza sebe ostavile slabe i nemoćne

Tu je toliko pogrešnih zaključaka da je teško uopšte odlučiti odakle početi. Slično kao i u slučaju nacističke propagande koja je pokušavala Jevreje da prikaže kao pacove, i ova fotografije želi da dehumanizuje izbeglice prikazujući ih kao kukavičke muškarce koji su ostavili svoje žene i decu da umru u Siriji.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Srećom, internet je opremljen nečim što se zove "reverse image search", alatom koji nam omogućava pronalaženje svih kopija tačno određene slike, umesto da se uzdamo u pretraživanje teksta. Ovakvim istraživanjem pozabavio se Filip Klajnfild u svom detaljnom članku o antiizbegličkim memovima objavljenom na portalu Vice.com . Otkrio je da je ova slika originalno iz CBC-jevog priloga koji prikazuje poseban voz koji dovozi izbeglice u Minhen. Ipak, Filip je gledajući video s kojeg je slika skinuta, video da je u vozu takođe bio i veliki broj žena i dece, samo što je autor ove montaže odlučio da ne pokaže i taj detalj. 3. Ogroman broj ISIS-ovih boraca stigao je u Nemačku zajedno s izbeglicama Ova slika je pravi hit poslednjih dana, a objavio ju je portal "News360". Slika, navodno, prikazuje ljude koju mašu zastavom ISIS-a i sukobljuju se s policijom.

Osim prilično neuverljive ideje da bi navodni prikriveni borci ISIS-a ovako javno mahali zastavom, još jednom se pokazalo da tvrdnja objavljena uz sliku nije istinita.

Slika je zapravo stara tri godine i snimljena je tokom nemira koji su se dogodili u Nemačkoj nakon antiislamskog protesta desničarske grupe "Pro NRW" koja je mahala plakatom s crtežom proroka Muhameda. Na slici se vide muslimani koji su održali anti-protest. Zastava koja se vidi na slici najverovatnije nije zastava ISIS-a već koristi simbole česte u Islamu: Šehadet i prorokov pečat.

Razmisite pre nego nešto podelite!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na internetu postoji još ovakvih primera, ali pre nego što ih podelite, proverite njihovu istinitost. Ovakve dezinformacije se šire u cilju stvaranja atmosfere straha zbog koje će mnogi koji su u vrlo teškoj situaciji ostati bez preko potrebne pomoći.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cro

    17. septembar 2015 | 23:32

    Ovo sa kukavicama mi nije jasno. I kod nas su padale bombe svaki dan. Evo gospođa na Tv, Sirijska koja živi u Zagrebu kaže kako bi bilo lijepo da ostanu kod nas i da dobiju posao. A pitam ja gospoju, lijepo se tu udala, ko će meni dati posao, ni za čisiti nema!?

  • kibe

    17. septembar 2015 | 23:26

    Ma da, kako da nije, zato je na Madjarskoj granici uhapsen od ranije poznati terorista, ko zna koliko ih je trenutno ovde i koliko ih je proslo, nadam se da gresim ali crno nam se pise

  • MV

    17. septembar 2015 | 23:24

    BBC i istina??? Ma da!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA