Ako ste bili u kontaktu s nekim ko ima šugu, ovo obavezno morate uraditi

Jako je bitno da se ne leči samo osoba koja ima šugu već i svi najbliži kontakti u porodici, a naročito polni partneri. Oni moraju preventivno da primenjuju terapiju jer šuga ima inkubaciju od četiri do šest nedelja

  • 33

Kad jedna osoba ima šugu i svi ostali u kući je "imaju" odnosno u riziku su da je dobiju, zbog čega moraju da preuzmu sve mere prevencije.

Od šuge obolelo šest učenika Medicinske škole u Pančevu

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu Ivana Begović - Lazarević  objašnjava za Telegraf.rs kako se ovo oboljenje leči kao i kako treba da se ponašaju najbliži obolelog.

- Šuga se leči preparatima na bazi sumpora u određenim koncentracijama u zavisnosti od uzrasta. Oni se, uglavnom, mažu šest do sedam dana, jednom dnevno, odnosno  uveče. Za to vreme, tih šest dana, osoba se ne kupa već se samo maže - objašnjava ona.

5.000 LJUDI U SRBIJI ZARAŽENO ŠUGOM: Najbrže se širi u školama i vrtićima, ovo su simptomi

Fotot: Profimedija Fotot: Profimedija

Tek sedmog dana inficirana osoba se istušira, i iskuva sav veš koji je nosila na minimum 60 stepeni.

- Na taj način se završava terapija. Ali, jako je bitno da se ne leči samo osoba koja ima šugu već i svi najbliži kontakti u porodici a naročito polni partneri. Oni moraju preventivno da primenjuj terapiju jer šuga ima inkubaciju od četiri do šest nedelja - kaže dr Begović-Lazarević.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    1. decembar 2019 | 18:03

    Moja djeca su nekako dobila sugu, a onda ja i moj muz. Vec, dva puta smo se namazali permetrin kremom, 5% ali i dalje svrab ne prolazi. Vec ima dva mjeseca od kad je pocelo ovo, cak smo i ljekara posjetili. Koliko puta se permetriin krema moze ponoviti? Hvala..

  • Iva

    25. decembar 2016 | 00:09

    Aman,ljudi,kakve sumporne kreme,koji je to lekar,Boze,Boze!!!Permetrin krema,ima je u apotekama,namaze se uvece,odstoji 12h na kozi,tusiranje i KRAJ.Svi smo se izlecili

  • Čika

    24. decembar 2016 | 19:42

    Nazalost, moje dete je pre 2 godine u skoli dobili sugu. Ne mogu da vam opisem moj uzas. Naravno odma odlazak kod lekara i tamo nam prepisuju to nesto sto se maze 7 dana i gde ne smes da se okupas?!?!?!? Posle mog insistiranja da je to ne moguce i da molim da mi se da neka alternativa, dobijam informaciju na bilo gde u Evropi postoji preparat, krema "Permetrin", koji se namaza jednom ujutru i jednom uvece, sve stvari se stave na pranje i to je sve!!!!!! Lecenje traje 24h!!!!! Ali u zemlji Srbiji "Permetrin" nije dozvoljen! Zasto treba decu i sve nas da lecimo 7 dana, da svi smrdimo i ne kupamo se sve to vreme??? SRAMOTA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA