KOLINDA PRETI AMERIČKIM JASTREBOVIMA: Hrvatska dobija moćnu eskadrilu

O nabavci nove borbene eksadrile postignut je politički konsenzus

  • 29

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovć izjavila je danas da se Hrvatska ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere "Black hawk".

Kada vidite kakvo naoružanje stiže u Srbiju, odlepićete: Bićemo vojna sila kojoj će zavideti pola sveta!

Ona smatra da je nabavka migova za Srbiju legitimna potreba da osigura svoje nebo.

- Na to ne gledam kao na trku u naoružanju Srbije i Hrvatske. A na nabavku ''MiG 29'' gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura odbranu svog vazdušnog prostora. Hrvatskoj je namera da se u vojnim nabavkama vodi vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabavka zapadne vojne tehnologije iz SAD nije usmerena protiv Srbije, već je usmerena protiv bilo kakvog ugrožavanja koje bi se moglo pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatsku teritoriju. Što se tiče terorističkih pretnji, možemo biti saveznici sa Srbijom - poručila je hrvatska predsednica.

SRBIJA POSTAJE VOJNA SILA KOJA ĆE DA GRMI: U našu zemlju iz Rusije stiže VRHUNSKO naoružanje

To što vest o nabavci novih aviona stiže posle vesti da Srbija dobija šest aviona MIG-29, hrvatska predsednica ne vidi kao trku u naoružanju dve zemlje.

Dodaje da je o nabavci nove borbene eksadrile postignut politički konsenzus i, kako kaže, o tome je razgovarala i sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Sada se moramo okrenuti pronalaženju najefikasnijeg i najisplativijeg rešenja - dodala je Grabar Kitarović.

- Verujem da ćemo u saradnji sa SAD i osnažiti s obzirom na to da naše oružane snage moraju nastaviti da se prebacuju na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavci vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. godine, jer nam toliko treba da bismo doneli racionalnu odluku. Međutim, već smo doneli odluku da idemo dalje u nabavku transportnih helikoptera, najverovatnije američkih ''Black hawk - rekla je Grabar Kitarović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    23. decembar 2016 | 23:06

    Haha nije da kopiramo srbiju, ali nam je krivo . Kompleksasi

  • Vlada

    23. decembar 2016 | 22:39

    Bplji su helikopteri nego avioni. Ti helikopteri mogu za izvidjanje mogu za poplave da posluze za pozare a mig nicemu osim da placamo odrzavanje a nikada necemo da ga iskoristimo. Bolje s300 ili s400

  • Brasa

    24. decembar 2016 | 00:06

    Bolje da su kupili , dobili , ili vec ne znam kako motike , asove , lopate itd, pa na selo da se radi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA