OTVORENA BISERNA SOBA: Porodica i dalje krije tajnu izrade čuvenog ohriskog bisera (FOTO) (VIDEO)

Mali muzej bisera je smešten u blizini katedralne crkve Sveta Sofija u starom delu grada

  • 1

Glavni makedonski turistički centar konačno je dobio ono što je tražio - muzej nadaleko čuvenog ohridskog bisera. Radi se zapravo o "bisernoj sobi" porodice Filevi, jednoj od najpoznatijih proizvođača originalnog ohridskog bisera.

OTKRIVENA TAJNA OHRIDSKOG BISERA: MISTERIOZNI RUS prodao recept, a zatim je PRONAĐEN MRTAV! (FOTO)

U muzeju su postavljene sve alatke sa kojima se obrađuju biserne škrge ohridske ribe plašica, uramljene slike poznatih svetskih ličnosti, žena predsednika, kraljica i princeza koje su ponosne vlasnice ohridskog bisera, kao i brojne fotografije četiri generacije porodice Filevi, koja je pre skoro jednog veka počela da pravi bisere po tajnom receptu ruskog emigranta donetom sa Bajkalskog jezera.

Ohridski biser ne nastaje u školjci. Od krljušti endemske ribice plaštice, koja živi samo u Ohridskom jezeru, pravi se emulzija. Da bi se dobilo nekoliko litara emulzije, od koje se zatim pravi sedef, potrebno je nekoliko tona plašice. Šta se dalje sa tim radi, znaju samo dve porodice - Filevi i Talevi, najpoznatiji proizvođači ohridskog bisera.

Foto: ohridnews.com Foto: ohridnews.com

Porodična predanja kazuju da se daleke 1927. godine u Ohridu se obreo izvesni ruski emigrant, belogardejac, Jovan Subanović. Bio je povučen i ćutljiv, a dane je uglavnom provodio uz jezero, sa ribarima. Sa njima je retko razgovarao, ali je pažljivo zagledao ribice koje su izvlačili iz jezera. Jednog dana misteriozni Jovan je zbunio ribare kad ih je upitao da li bi mu prodali krljušt plašice, sitne ribe blještave krljušti. Ribari su krljušt bacali, a plašicu prodavali najsiromašnijim sugrađanima.

Foto: ohridnews.com Foto: ohridnews.com

Čudni stranac danima je skupljao bačenu krljušt, a onda se posle više dana pojavio držeći u rukama sjajnu bisernu ogrlicu za koju je rekao da ju je napravio od krljušti plašice. Tu tajnu je preneo porodicama Filevi i Tanev. Trebalo je i trećoj, ali je iznenada mrtav pronađen pored obale jezera. Lekari su konstatovali da je ubijen, a policija nikad nije pronašla ubicu, niti je uspela da otkrije motive zločina.

Foto: ohridnews.com Foto: ohridnews.com

Od tada te dve porodice, punih 89 godina, prenoseći tajnu s kolena na koleno samo muškim pokolenjima, izrađuju pravi ohridski biser.

- Ovo je novi model prezentacije makedonske kulture preko ohridskog bisera i brenda naše porodice - rekao je Mihajlo Filev na otvaranju “biserne sobe”.

Foto: ohridnews.com Foto: ohridnews.com

Mali muzej bisera je smešten u blizini katedralne crkve Sveta Sofija u starom delu grada.

U njemu će posetioci moći da se upoznaju sa procesom nastanka ohridskog bisera, ali ne i sa tajnom formulom njegove izrade.

Pogledajte video:

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA