≫ 

U Srbiji samo njih 334 trenutno služi vojni rok, a žene sve više žele muškarce koji su bili u vojsci

- Svi punoletni građani Republike Srbije mogu da se odazovu dobrovoljnom služenju vojnog roka, a trenutno vojni rok pod oružjem dobrovoljno služe 334 mladića i devojke - kažu u ministarstvu

  • 44

Od nekadašnje vojne sile i na više stotina hiljada vojnika po kasarnama u Srbiji, spali smo na 334 njih koji dobrovoljno služe vojni rok po raznim ustanovama, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva odbrane Republike Srbije. Pravo na dobrovoljno služenje imaju svi punoletni građani, ali to očigledno ne zanima više od 85.000 muškaraca.

BALKANSKI RIZIKO: Novi srpski "migovi" i tenkovi noćna mora za komšije (FOTO)

Ovaj grad prvi će ugostiti profesionalne srpske vojnike: Evo uslova koje morate da ispunite

Naime, prema podacima iz 2016. godine na sajtu globalfirepower.com, godišnje za vojsku "stasa" 86.000 muškaraca, a trenutno je na služenju 334 i muškaraca i žena. Ovo više nego očigledno ilustruje koliko interesovanje za uniformom vlada u zemlji od kad je ukinuto obavezno služenje vojnog roka - 1. januara 2011. godine.

- Obavezu uvođenja u vojnu evidenciju imaju mladići koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina života i starijih godišta koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju. Svi punoletni građani Republike Srbije mogu da se odazovu dobrovoljnom služenju vojnog roka, a trenutno vojni rok pod oružjem dobrovoljno služe 334 mladića i devojke - kažu u nadležnom ministarstvu.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

Jedni smatraju da im poznavanje oružja nikada neće trebati, drugima je teško da budu odvojeni od porodice, trećima da se podvrgnu tamošnjoj disciplini, četvrti sve to po malo...

O ovom pitanju dosta se spekulisalo poslednjih godinu dana, čak je Ministarstvo nedavno formiralo Radnu grupu koja će razmatrati mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji. Više o ovome znaćemo do maja, a jedan od faktora koji će uticati na odluku je verovatno i to što bi to državu koštalo 70 milijardi dinara.

Međutim, bez obzira što je skupa i što Srbi ne gaje neko interesovanje za "služenje armije", pitanje je da li bi sutra da na nas "udari neka sila" imao ko da brani ovu državu.

Čini se da pitanje služenja vojnog roka, osim državnike, sve više okupira i žene koje sve češće dižu glas na društvenim mrežama i forumima.

- Jako mi je glupo to pede*izovanje muškaraca. I nervira me. Moš' misliti, postadoše oni jadničci, nek ne idu u vojsku, nek slažu peškire u nekom hotelu, civilno. Toliko smo se potrudili da napravimo mlakonje od svakog muškog stvora, pa se sad čudimo što su nesposobni za bilo šta, i što je sve više muškaraca koji ne umeju da se izbore u životu ni za sebe, ni za svoju porodicu. Mamini podsuknjari, koji se plaše i kad zagrmi - jedan je od oštrijih komentara na forumu koji se bavio ovom temom.

Ima i ovakvih komentara:

- Moj muž je išao u vojsku: Preševo, Bujanovac i ostalo. Namučio se jeste, u najgore vreme. Ali je tamo postao disciplinovan, borben, istrajan i hrabar. I nema tog "muškog" posla koji ne ume da uradi. Dok, za razliku od njega, moj "civilni" drug ne ume ni osigurač da zameni jer se plaši.

Pišite nam šta vi mislite o ovim zahtevima "nežnijeg" pola i da li to baš treba tako kako one kažu.

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasa

    17. februar 2017 | 20:29

    Nemoj da lupate danasnje zene to ne zanima ,njih zamima samo koliko ti je debeo novcanik i kakva kola vozis,a to jesu li sluzili vojsku ili ne boli ih uvo!!!!!

  • Dule

    17. februar 2017 | 21:16

    Koliko se meni cini pre neko vreme ste pisali da ima voske i mladih na pretek koji hoce u vojsku. Sta bi sa njima od jednom?? Ili ih nikad nije ni bilo??

  • brana

    17. februar 2017 | 20:37

    Pa nas da udari npr."sila"iz Albanije ne znam kako bi se odbranili.Ovi mladici sa poluobrijanim glavicama i siskicama koji nose helanke i sira su im dupeta od ramena bi verovatno poceli da vriste u panicnom begu ka maminom zagrljaju dok bi tatica praznio sef i pakovao pasose za bezaniju.Zna se ko bi ginuo po ko zna koji put,seljak.Njega nema ko da cuva ili zali,daj krv,daj glavu a lepotancici ce da budu oametni i civilizovani,oni nece da prljaju rukice jer to nije njihov rat.Njihova su samo prava da traze nesto id ove jadne drzavice...gade mi se,uspeli su da nas razore i spolja i iz unutra.Treba vojska mozda vise nego ikad,ne budemo li hranili svoju,hranicemo tudju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA