≫ 

SRPSKI PAR TRESE AMERIKU: Oduzeto im je državljanstvo, deportovani su, a zbog toga je reagovao i sam vrh države

Sud trenutno razmatra slučaj etničke Srpkinje iz Bosne, kojoj je oduzeto državljanstvo zbog laganja o okolnostima koje su je dovele u SAD

  • 2

Vrhovni sud SAD u sredu diskutovao je o potezu Trampove administracije u slučaju imigracije, a sudija Džon Roberts rekao je da vlada veoma lako može da oduzme državljanstva ljudima zbog laganja o sitnim prekršajima.

SKANDAL TRESE SAD, AMERIKANCI NAPRAVILI 200.000 PROPUSTA: Izdavali neispravna dokumenta, hiljade zelenih karti nestalo!

Trampova administracija tvrdi da čak i manje laži o prebrzoj vožnji ili ne spominjanje svog nadimka u detinjstvu, može dovesti do gubitka državljanstva.

Roberts, koji često upozorava na velika ovlašćenja vlade u krivičnim predmetima, rekao je da "čitanje" administracije imigracionog zakona može da dodvede do "zloupotrebe tužilaštva".

Roberts i druge sudije Vrhovnog suda dali su podršku deportovanoj imigrantkinji Divni Maslenjak, kojoj je oduzeto američko državljanstvo pošto je lažno izjavila da njen suprug nije bio u vojsci bosanskih Srba tokom devedesetih godina nakon raspada Jugoslavije, piše Asošijeted pres.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sud trenutno razmatra slučaj etničke Srpkinje iz Bosne, kojem je oduzeto državljanstvo zbog laganja o okolnostima koje su je dovele u SAD.

Divna Meslenjak i njena porodica dobili su izbeglički status 1999. godine, a nastanili su blizu grada Akrona, u državi Ohajo, godinu dana kasnije. Državljanin Amerike postala je 2007. godine. Ona je u početku rekla imigracionim zvaničnicima da njen muž Ratko nije bio u vojsci bosanskih Srba. Kasnije je priznala da je slagala, a niži sudovi potrdili su krivičnu potvrdu protiv nje.

Presudom je automatski ukinuto njeno državljanstvo, a ona i njen suprug su deportovani u oktobru prošle godine.

Ratko Maslenjak je 2007. optužen da je do imigracijskih beneficija došao prevarom, a Divna Maslenjak je optužena 2014.godine za prevaru prilikom procesa naturalizacije i za lažno predstavljanje u proceduri za svog supruga.

Oboje su izgubili svoje statuse (imigracijske beneficije) odlukom imigracionog sudije 19. maja 2016. godine.

Foto: Foter/Flickr/SalFalko Foto: Foter/Flickr/SalFalko

Sudija Roberts pokušao je da ilustruje značaj razlikovanja između neistina sa primerom o prekoračenju brzine.

- Pre nekog vremena, vozio sam 60 milja na sat u delu u kojem je bilo dozvoljeno 55. Nisam uhapšen. Sada, ako odogovorim o prekoračenju sa "ne", 20 godina nakon što sam naturalizovan kao građanin, možete da mi pokucate na vrata i reći: "Znaš šta, posle svega nisi američki državljanin" - rekao je Roberts.

Ipak, sudija Stiven Brajer ne slaže se sa svojim kolegom.

- Poenta je da je Kongres posebno mislio na sve lažne izjave koje su date pod zakletvom u ovim postupcima. Izričito je propisano da je zločin lagati pod zakletvom u procesu naturalizacije, čak i za nematerijalne stvari - istakao je Brajer.

Asošijeted pres piše da je odluka o državljanstvu gospođe Maslenjak očekuje do kraja juna.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    27. april 2017 | 12:23

    Amerika cemerika kome su oni dali papire iscijedili su ih do kraja Evropa je zakon kad hoces ides kuci ameri moraju sparati da prvo dojde zena ili muz imam ja familije u cemerici placu po sedam dana se zena i muz ne vide jedan ulazi u kucu drugi izlazi na poso Ameri cuvajte tu gorilu Trampa e tek sad vam dolaze jos crni dani

  • misko

    27. april 2017 | 12:52

    pa to baš i nije bila sitna laž! bilo im je apsolutno jasno da ako kažu istinu o Ratku nema šanse za papire

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA