≫ 

Grad u Srbiji kojeg voda stalno ruši, a on se diže iznova: Uništeni putevi, poplavljeno 20 kuća (FOTO)

Juče je između 16 i 17 sati palo 70 litara kiše zbog čega je u samom centru opštine ozbiljno poplavljeno 20 kuća, dosta oranica i pričinjena je ozbiljna materijalna šteta na putevima

  • 0

Poplave ni ovog puta posle jake kiše i nevremena nisu zaobišle opštinu Krupanj. Juče je između 16 i 17 sati palo 70 litara kiše zbog čega je u samom centru opštine ozbiljno poplavljeno 20 kuća, dosta oranica i pričinjena je ozbiljna materijalna šteta na putevima. Šteta bi bila mnogo gora da u Krupnju nisu podignute bujične pregrade, kaže predsednik te opštine Ivan Isailović.

Poplave u Krupnju: Izlile se reke, više od 10 kuća pod vodom

- Poplave su ponovo napravile veliku materijalnu štetu, imali smo isti prizor kao 2014. godine, toliki je bio nivo vode. Ipak, zahvaljujući bujičnim pregradama, šteta je 10 puta manja. Trenutno je ozbiljno poplavljeno 20 kuća koje su u samom centru, dosta oranica je pod vodom i pričinjena je ozbiljna materijalna šteta na putevima - kaže Isailović.

Trenutno su na terenu spasilačke ekipe iz Beograda i Novog Sada, uključena su sva preduzeća i u upotrebi je sva mehanizacija. Opasnosti od izlivanja toksičnih materija iz obližnjeg jalovišta u čiju je sanaciju EU uložila dva miliona evra, kako tvrdi predsednik opštine, nema.

- Kako od 2014. nije bilo poplava, nismo čistili pregrade, ali sada ćemo ozbiljno pristupiti tome. Nekad nije ni loše kada se na njih nagomilaju nanosi jer je adekvatnija zaštita od izlivanja. Spremni smo i za novi talas ako ga bude - poručuje Isilović.

Prema Isailovićevim rečima, problem prave bujični potoci sa reka Bogoštice, Kržave i Likodre protiv kojih je najbolja prevencija izgradnja bujičnih pregrada. Krupanj je od 2014. napravio sedam pregrada, što je trećina od potrebnog broja da bi opština funkcionisala kad god dođe do obilnih padavina.

- Možemo još nekoliko bujičnih pregrada da napravimo sami, ali budžet opštine Krupanj je mali da bismo imali dovoljno pregrada. Uzdam se u pomoć države koju nam je Vučić obećao.

Situaciju dodatno otežava to što su se nakon poplava 2014. godine pojavila mnoga klizišta kojih u vreme kada su ljudi gradili kuće nije bilo.

Veruje se da ih je čak negde oko 1.000 trenutno. Te poplave su promenile rečni tok za nekoliko metara zbog čega su se neke od kuća svojim položajem na rečnom koristu, na kom, dodaje Isailović, nisu bile pre toga.

Daljinac baner

(S.V.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA