PORAZ: Izvoz srpske šljivovice zaustavljen

Iako ova firma ima ugovore i dogovorene poslove, nakon 84 godine postojanja i 40 godina izvoza srpske šljivovice podrum "Navipa" kod Svilajnca prestao je sa radom

  • 3

Podrum "Navipa" u Crkvencu kod Svilajnca, najveći na Balkanu, posle 84 godine postojanja i 40 godina izvoza srpske šljivovice, prestao je sa radom.

Upravnik Podruma Miroljub Spasojević kaže da je dvadeset radnika iz ovog podruma upućeno na biro rada.

- Nisu ga zatvorili ratovi, zatvorio ga je stečaj Navipa otvoren 15. maja, prošle godine, a imali smo impresivan program i ugovoren izvoz 80.000 do 100. 000 boca srpske šljivovice prepečenice pakovane u tradicionalnoj srpskoj bukliji, uglavnom na tržište SAD, Kanade i zemalja Evropske unije - rekao je Spasojević.

On je dodao da je godišnji izvoz od 80.000 do 100.000 boca ustaljen poslednjih nekoliko godina a pre uvođenja ekonomskih sankcija SR Jugoslaviji, godišnji izvoz je bio 1.000.000 boca. Spasojević napominje da je Podrum "spreman da radi, ima program, kupce, tehnologiju".

- Rad podruma je državno pitanje, od njegovog zatvaranja najveću štetu ima država - ocenio je Spasojević i podsetio na stav da je "šljivovica srpski brend" a proizvodnja i izvoz rakije tradicija Crkvenca "a tradicija se svuda u svetu poštuje".

- Podrum su gradili, 1929. godine, u najvećoj svetskoj krizi naši pradedovi volovskim zapregama uz pomoć tadašnje države jer je bio državni projekat. Preživeo je Drugi svetski rat i stalno funkcionisao - istakao je Spasojević, ne upuštajući se u razlog i opravdanost stečaja "jer to nije njegova nadležnost".

- Za 40 godina izvezeno je više od pet miliona boca rakije, Srpske šljivovice pakovane u tradicionalnoj srpskoj bukliji u Ameriku, Kanadu, Australiju i zemlje Evropske unije: Švajcarsku, Švedsku, Holandiju, Nemačku, koja je ranije bila najveći kapac srpske šljivovice. Samo u periodu 1980-1990. godine izvezeno je 1.650.000 boca - rekao je Spasojević i napomenuo da na Balkanu nema većeg podruma, a ni izvoznika rakije od Crkvenca.

- Ne postoji ni jedan podrum, ni jedan pogon na Balkanu koji ima kapacitet 1,5 miliona litara, 150 vagona tekućine i da je specijalizovan samo za proizvodnju rakije - poručuje Spasojević.

On je istakao da niko u regionu ne može da se pohvali da 40 godina izvozi šljivovicu, kao i da je, pre uvođenja sankcija UN Srbiji, kada je reč o rakiji,"srpska šljivovica vladala Evropom" i prodavala se u 30 zemalja sveta uključujući i Filipine, Indiju i Brazil. . .

Crkvenac je u vreme Zemljoradničkih zadruga bio dominantan centar u koga se slivala rakija iz cele Srbije.

- Otkupljivali smo rakiju i šljive za preradu, najviše požegaču i crvenu ranku, iz Šumadije, Pomoravlja, Levča, Župe, Kosova, iz Homoljskog i Kopaoničkog kraja - zaključio je Spasojević.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rile

    21. januar 2013 | 14:43

    Znam bar desetak austrijanaca koji kada neko od nas ide na odmor u Srbiju placaju da im se donese nasa mucenica a mi eto po ovome mozemo da vidimo ali i po drugim primerima da uopste ne cenimo ono sto stvarno vredi pa bila to i Sljivovica..

  • mm

    27. januar 2013 | 01:01

    Nepismeni citaj drugi svetski rat!!!!!!

  • Milos Stojiljkovic

    23. januar 2013 | 12:55

    Podrum su gradili 1929. godine a preziveo je Prvi svetski rat? Zanimljivo :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA