Presuda Šešelju naredne godine?

Šef Međunarodne krizne grupe za Balkan Marko Prelec je izjavio da je presuda lideru radikala najvećim delom već napisana, ali da neće biti izrečena u oktobru

  • 8

Šef Međunarodne krizne grupe za Balkan Marko Prelec izjavio je da je presuda lideru SRS Vojislavu Šešelju najvećim delom već napisana, ali neće biti izrečena u oktobru, već dogodine.

Nema saglasnosti ni haških sudija, ni međunarodnih pravnih eksperata koje haško sudsko pravilo treba primeniti sada kada je danski sudija Frederih Harhof diskvalifikovan i udaljen iz tročlanog sudskog veća koje već osam godina vodi postupak za ratne zločine protiv lidera radikala, piše "Politika".

- Odgovor na pitanje kakva će presuda biti umnogome zavisi od toga kakvo je bilo raspoloženje unutar sudskog veća. Ako je presuda bila jednoglasna, onda je situacija jednostavnija i sada samo treba zadovoljiti formu da se imenuje drugi sudija koji će pregledati presudu i potvrditi je ili izdvojiti svoje mišljenje, koje neće uticati na presudu. Ukoliko je odnos u sudskom veću bio dva prema jedan, onda bi mišljenje novog sudije prevagnulo na jednu stranu, što ceo ovaj slučaj čini neobičnim - rekao je Prelec za "Politiku".

Potpredsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus zatražio je od preostala dva člana sudskog veća, sudija Žan-Kloda Antonetija i Flavije Latanci, da ga posle konsultacija sa Šešeljem izveste da li smatraju da ceo predmet treba ponovo saslušati ili nastaviti postupak, kao i da "odluče, u slučaju da optuženi ne pristane na nastavak procesa, da li treba nastaviti postupak sa novim sudijom".

Antoneti i Latancijeva izrazili su neslaganje s Ađijusom, smatrajući da treba da bude imenovan novi sudija i da tako formirano veće odlučuje o nastavku procesa.

I Prelec, veoma dobar poznavalac rada Haškog tribunala (bio zaposlen u Haškom tužilaštvu od 1999. do 2005.) smatra da je reč o jako čudnom pravilu Tribunala (Pravilo 15 bis) koje predviđa da se u slučajevima kada sudija umre ili postane nesposoban za zamenu zahteva pristanak optuženog i dokazivanje da je novi sudija upućen u slučaj.

Američki stručnjak Prelec smatra da bi normalna procedura bila da se imenuje novi sudija, ali se tako nikada nije dogodilo ovako kasno u fazi procesa, praktično dva meseca uoči izricanja presude.

Slučaj komplikuje i činjenica da su tokom osam godina suđenja sudije u više najvrata bile potpuno podeljene - Harhof i Latancijeva nadglasavali su francuskog sudiju Antonetija, koji u javnosti važi kao naklonjen Šešelju, navodi list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pravednik

    5. septembar 2013 | 08:02

    Sta oni rade ovom coveku, pa to nije vidjeno do sad...sudiće neko i njima ili njihovima, siguran sam u to.

  • beast from the east

    5. septembar 2013 | 09:18

    Voleli ga ili ne. Jedno je sigurno. Da imaju dokaza odavno bi ga osudili.

  • стрептомицин

    5. septembar 2013 | 09:30

    Ова фарса од америчког суда нема везе ни са правом ни са судом. Служе се методама које ни једно право не познаје, а све са циљем да заменом теза себе амнестирају од злочина а припишу их Србима чак и када више него очигледно их нема ко у овом случају. Све се своди на то и на чување њихових марионета које су на власти у Србији постављене од њих"демократским" изборима...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA